Odmor na osami

Turistički biseri Liburnije: Posjetili smo mjesta na obroncima Učke za one koji traže drugačiji odmor

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

U ruralnim sredinama, daleko od masovnog turizma, vrelina prenapučenih plaža, obnovljene su starine i pretvorene u prekrasne turističke kuće za odmor - zaleđe Mošćeničke Drage sve je traženije na tržištu



Na kraju strmih cestica, makadamskih puteva, u zaleđu Mošćeničke Drage, na obroncima Učke, u naseljima Sučići, Obrš, Filipaši, Sveta Jelena, ali i niže do mora, na klisurama Brseča, skriveni su turistički biseri Liburnije. U ruralnim sredinama, daleko od masovnog turizma, vrelina prenapučenih plaža, obnovljene su starine i pretvorene u prekrasne turističke kuće za odmor. Iz godine u godinu na području draške općine rađaju se novi turistički kapaciteti u privatnom smještaju, a upravo zaleđe Mošćeničke Drage postaje sve traženije turističko odredište. Draška općina u prošlom je stoljeću turizam temeljila na onom priobalnom. Interes je postajao za kapacitete na prvoj crti do mora, a zaleđe je bilo uglavnom pusto, zapušteno i nedovoljno otkriveno i turistički valorizirano. Međutim, zadnjih desetak godina dogodio se pravi »boom« kuća za odmor izgrađenih u primorskom stilu, od kamena, drva, stopljenih s prirodom, smještenih u osami na rubu Parka prirode Učka.


Krivudava, uska cestica do Obrša, praktički nenaseljenog mjesta na 300-njak metara nadmorske visine koje u ljetnim mjesecima probude gosti, upisana je u sve karte pa GPS uređaji goste dovode na lice mjesta, tako i do predivnih hacijendi obitelji Valinčić.


Braća Rudi i Bernard, vlasnici triju kuća za odmor s dva unutarnja i jednim vanjskim bazenom, u turistički biznis krenuli su prije osam godina.





– Kao djeca uvijek smo htjeli napraviti nešto ovako, nešto što je i po našem guštu, u čemu možemo i mi uživati, ali i od čega možemo zarađivati. Ipak, u sve smo krenuli sasvim slučajno, kada se prodavao dio starine na Obršu. Ti počeci, otkup nekretnina, za nas su bili izuzetno naporni i teški. Papire smo sređivali pet godina jer je bilo puno vlasnika. Tako smo krenuli s prvom kućom, sve smo radili i napravili vlastitim rukama, i iz godine u godinu oplemenjivali ponudu. Tako smo izgradili bazene, dječje igralište i čitav niz sporednih sadržaja – govor Rudi Valinčić.



Kapacitet kuća koje su u samoj blizini je 28 osoba, a uz bazene, na raspolaganju uglavnom gostima iz Njemačke i Austrije koji su najbrojniji, je i jacuzzi, fitness, bilijar, jog, dječje vanjsko igralište, teleskop… A pogled koji puca s terase najveće kuće gotovo je nestvaran – na dlanu je cijeli Kvarner, otoci… U smiraj dana, u tišini, a opet svega nekoliko minuta od vreve u priobalju – ugođaj je koji sve veći broj turista traži.



– Kuće za odmor su dosta tražene, ljudi više ne vole provoditi vrijeme u gužvama, već vole biti izolirani. K nama dolaze gosti koji se uopće ne spuste na more, ima i onih koji odlaze na izlete u okolicu, no mnogi traže taj mir – objašnjava Bernard, a Rudi dodaje kako je trenutačno jedina mana Obrša ta što nemaju »živu« vodu, a zbog čega imaju velike troškove za vodu i njezin prijevoz.


Voda kao zlato


»Voda je ovde kako zlato«, govori Rudi objašnjavajući kako punjenje bazena zahtijeva velik broj dolazaka cisterna s vodom.


Na hridi Brseča, turističkom iznajmljivanju namijenjena je i kuća za odmor »Starac« u vlasništvu obitelji De Karina. Jedini je to objekt koji u široj regiji predstavlja spoj privatnog smještaja i kulturnog turizma. Vlasnik objekta je umjetnik Ljubo de Karina i njegova supruga Mirna, pa ne čudi taj pečat posebnosti, unikatnosti, pečat ruku ovog umjetnika čija djela od kamena krase velik broj javnih površina Liburnije. Perunova staza u malom, bazen skulptura na čijem je rubu u glagoljici isklesano »Voda vodi vodu«, galerijica i čak 34 monumentalne skulpture čine ovaj prostor posve drugačijim od ostalih. Mirna de Karina međutim kaže kako su se turizmom počeli baviti neplanski.



– Kada samo se uselili u kuću, počeli su nas opsjedati agenti turističkih agencija. Prve godine smo ih odbili, a sljedeće shvatili da bi nam se to možda isplatilo. Sada je ovo već treća godina da iznajmljujemo kuću za odmor za osam osoba. Popunjenost je u prve dvije godine bila osrednja, međutim izgradnjom bazena sezona se popunila u cijelosti. Tako smo ove godine praktički puni od početka lipnja do polovice listopada. Naši gosti uglavnom su Austrijanci i Nijemci. Svi koji dođu jako su zadovoljni, iako je kuća nešto drugačija jer nije građena za iznajmljivanje s obzirom da izvan ljetne sezone mi u njoj živimo. Goste se posebno dojmio taj spoj s kulturom – govori De Karina.


Ozbiljan posao


Privatno iznajmljivanje je ozbiljan posao, u koji ako ga želiš kvalitetno obavljati, moraš i puno ulagati, kaže De Karina, i dodaje kako je vrlo bitna komunikacija s gostima, odnosno prepoznati što gost traži.


– Ne traži svaki gost veliku komunikaciju. Većina ovih naših gostiju traži privatnost, drugim riječima oni su zakupili kuću, ne i njezinog vlasnika. Većina njih ne želi da im smetaš. Tako da ih mi dočekamo, upozorimo na sve bitno, a onda smo tu samo ako nas zatrebaju – govori de Karina.



Kuće za odmor na području Mošćeničke Drage najčešće zakupljuju Austrijanci i Nijemci, međutim u selu Filipaši, kod Milice Hrale i Elise Nicoletto Buršić, dolazi i velik broj Talijana.


– Iznajmljivanjem smo se počeli baviti 2003. godine na nagovor naših prijatelja Talijana, tako da od tada imamo redovito stalne goste iz Italije. Da bi naša starina mogla biti pogodna za turizam potvrdili su i u TZ-u Općine Mošćenika Draga i dali nam dobre ideje, a mi smo se počeli baviti privatnim iznajmljivanjem – prisjetila se Hrala.


Tri kućice za odmor skrivene u zelenilu Filipaša pravo su mjesto za » siestu«, odmor od svakodnevnog ubrzanog ritma života. Predivan vrt s dječjim igralištem na raspolaganju je svim gostima, a iako nemaju bazen, uspješno pune svoje objekte od Uskrsa do polovice rujna.



– Većina naših gostiju traže mir i prirodu, nešto jednostavno, rustikalno i na osami. Naši gosti nisu oni koji su se na odmor došli kupati, iako se spuste do plaže. U knjizi utisaka vrlo često kažu kako su naše kućice vrlo romantične – govori Nicoletto Buršić.


Došao na odmor, pa ostao


Sve karakterističniji su i kraći boravci gostiju, kaže gospođa Hrala koja svojim gostima uvijek sugerira da se ponašaju kao kod kuće. Oni su kao obitelj privatnih iznajmljivača vrlo angažirani oko nekretnine. Ženski dio obitelji zadužen je za goste, njihov prihvat, a muški dio su kućni majstori, tehnička služba koja brine da sve bude u redu. Ono o čemu posebno intenzivno u posljednje vrijeme razmišljaju, a što bi im moglo produljiti i sezonu, je bazen. Tako će baš kao i ostali privatni iznajmljivači tijekom zime vjerojatno ponovno krenuti u novi investicijski ciklus.


Nešto niže, ali praktički u istom selu iznad Svete Jelene kuću za odmor sagradio je i Valentin Turri iz Švicarske. Objekt sagrađen u kamenu i drvu raspolaže s tri sobe izuzetno velikih kvadratura (može primiti osam osoba) pravi je raj za hedoniste.


– U Hrvatsku sam stigao prije 25 godina na godišnji odmor. Ovdje mi je bilo jako lijepo i stalno sam se vraćao pa sam tako došao i na ideju da bih mogao kupiti vikendicu. Međutim, umjesto vikendice, napravio sam kuću za odmor. Sagradili smo je prije 13 godina, a već deset godina je uspješno iznajmljujemo. Sezona nam traje od lipnja do listopada i možemo reći da je popunjenost dobra. Naši gosti vole intimnost, privatnost, opuštanje izvan grada, a ovaj pogled, osama im to dopušta. Jako puno radimo na tome da se ugodno osjećaju, uvijek ih dočekamo, organiziramo dobrodošlicu i poklonimo suvenire, većinom autohtone gastroproizvode što ih izuzetno veseli. Ako gosti žele, organiziramo i zajedničko druženje, ali prije svega brinemo o kvaliteti i profesionalnosti – govori Turri koji cijeli posao obavlja zajedno s Ervinom Dujmićem.