Vozači, oprez!

Tko parkira u Šenoinoj, bit će kažnjen: Nestaje posljednja oaza besplatnog parkinga u Opatiji

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Kazne i upozorenja na vjetrobranskim staklima automobila u Ulici Augusta Šenoe u Opatiji, koja vodi do opatijskog dječjeg vrtića, sve su češće. Početkom prošlog tjedna prometno redarstvo Grada Opatije dobilo je zadatak da nepropisno parkiranim vozilima u ovoj ulici u kojoj je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila (o čemu svjedoči i prometni znak) ispišu upozorenja i kazne i tako rasterete ovu vrlo zakrčenu ulicu koja je bila posljednja oaza besplatnog parkiranja u centru grada.


O razlozima zbog čega je odlučeno da se baš u ovom trenutku započnu poštovati prometni propisi, u Gradu su odgovorili da je to učinjeno zbog brojnih pritužbi građana. Međutim, da je to bilo neophodno napraviti potvrdili su i opatijski vatrogasci za svoje posljednje vježbe u vrtiću kada su rekli da je njihov jedini pristup vrtiću onaj s glavne prometnice Maršala Tita jer je Šenoina zakrčena parkiranim automobilima.


Prometni znak


– Unatoč vidljivo istaknutom prometnom znaku o zabrani zaustavljanja i parkiranja vozila u Ulici Augusta Šenoe, vozači i dalje parkiraju automobile. Brojne pritužbe građana kako je zbog nepropisno parkiranih vozila tom ulicom, gdje je i dječji vrtić, otežana prometna komunikacija, te upitan siguran iskrcaj i ukrcaj djece iz automobila, razlog su najavljene reakcije gradskog prometnog redarstva. Prometno redarstvo će prvih nekoliko dana upozoravati vozače da tu ne smiju parkirati, a vrlo brzo, u drugoj fazi krenut će i s kažnjavanjem vozača nepropisno parkiranih vozila. Najavljeni režim nužan je u cilju zaštite sviju, a posebno najmlađih – vrtićke djece, pridržavanje propisa ujedno omogućuje roditeljima da kratkotrajno parkiraju ispred vrtića, kako bi sigurno dopratili djecu – stoji u odgovoru Grada Opatije čime je potvrđeno da roditelji koji dovode djecu u vrtić mogu nakratko parkirati.




Zabrana parkiranja u Šenoinoj povukla je i pitanje o tome gdje će parkirati djelatnici vrtića koji su upravo tu ulicu najčešće koristili za parkiranje automobila, baš kao i samo dvorište vrtića, a zbog čega je vrtićarima bitno smanjen prostor za igru.


Zakrčena okućnica


– Nakon što je uočen i problem parkiranja u okućnici dječjeg vrtića, mjerodavni u Gradu Opatija kontaktirali su odgovorne osobe u toj ustanovi ukazujući da trebaju žurno riješiti ovaj problem. Od ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija očekuje se da pitanje korištenja okućnice u potpunosti riješi. Okućnica zgrade vrtića treba biti u funkciji redovnog rada vrtića i provedbe odgojno-obrazovnih programa. Podsjećamo djelatnike vrtića, ali i sve druge, da imaju mogućnost kupnje mjesečne parkirne karte u garaži Sportske dvorane »Marino Cvetković«, kao i na Gorovu – stoji u odgovoru Grada.


Mjesečna parkirna karta u garaži opatijske dvorane stoji 1.000 kuna, a na opatijskom Gorovu 1.200 kuna, međutim svi zaposlenici iz okruženja opatijske sportske dvorane imaju pravo na povlaštenu mjesečnu kartu koja iznosi 100 kuna. Da je nova prometna politika u Šenoinoj navela djelatnike vrtića i Grada na razmišljanje, potvrdila je i ravnateljica vrtića Sabrina Jelić.


Dolazak u 5.20 sati


– Već od listopada kada ste u vašem listu pisali o parkiranim automobilima u dvorištu vrtića pokušavamo riješiti taj problem. Sada smo dobili dvije ponude, jednu za parkiranje na prostoru kod nogometnog igrališta po cijeni od 150 kuna mjesečno i jednu za parkiranje u garaži sportske dvorane za 100 kuna mjesečno. Djelatnici vrtića moći će odabrati gdje će parkirati – rekla je Jelić, a na pitanje hoće li i dalje dozvoliti parkiranje vozila u okućnici vrtića, kaže kako je moguće da će u dijelu dvorišta biti dozvoljeno parkiranje dva vozila.– Problem je što zimi odgajatelji u jutarnjoj smjeni po mraku oko 5.20 sati stižu na posao. Dolazak do vrtića pješice u tim satima za mnoge odgajateljice vrlo je nelagodan te ćemo tako, vrlo vjerojatno, dozvoliti odgajateljima u jutarnjoj smjeni da dane kada na posao stižu tako rano, parkiraju u dvorištu vrtića na mjestu gdje ne smetaju nikome – zaključila je Jelić.