Svečanost u hotelu Royal

Thalassotherapija Opatija slavi: Perjanica zdravstvenog turizma već šest desetljeća

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Ravnatelj Viktor Peršić podsjetio je na uzlazni put Thalassotherapije te zahvalio svima koji su dio sebe ugradili u izvrsnost usluge ustanove osnovane kao Institut, potom Zavod, da bi u konačnici postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma te perjanica zdravstvenog turizma



OPATIJA  Thalassotherapija Opatija danas je u nazočnosti brojnih uzvanika proslavila značajan jubilej – 60 godina od osnutka ustanove, specijalne bolnice koja je sredinom prošlog stoljeća omogućila nastavak zdravstveno turističke tradicije na Kvarneru, posebno u Opatiji koja je još 1889. godine proglašena referentnim lječilištem Austro-ugarske monarhije.


Godine 1957. osnovana je ustanova koja se do danas uspješno razvija u skladu s turističkim i zdravstvenim trendovima u svijetu, a potvrda čega su i brojni ugovori sa stranim partnerima.


Najvažnije zasluge za osnivanje Thalassotherapije pripisane su sveučilišnom profesoru, doktoru medicine Čedomilu Plavšiću, koji je bio i prvi ravnatelj Zavoda i koji je  omogućio stručni ustroj i početni razvoj ustanove koja ni po čemu nije zaostajala za vodećim kardiološkim središtima svog vremena.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Opatijska ustanova tijekom šest desetljeća djelovanja uspješno je spojila znanost i struku, uspostavila suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, imala uspješne odnose s Ministarstvom zdravstva SAD-a, ali i s vrhunskim europskim zdravstvenim udrugama i osiguravateljima.


Uz ime prof. Plavšića vezuje se u prvom redu uspješno uvođenje tada avangardnih principa aktivne rehabilitacije bolesnika sa srčanim infarktom. Svoje vizionarstvo i kvalitetu ustanova je potvrdila i prvom učinjenom ergometrijom na području Jugoslavije te osnivanjem kardiološkog dijagnostičkog laboratorija, prvog te vrste u čitavoj zemlji.


Na temeljima polustoljetne tradicije, u posljednjem desetljeću Thalassotherapija je velikim koracima kročila prema ostvarenju zacrtane misije – daljnjeg subspecijalističkog usavršavanja i stjecanja međunarodne prepoznatljivosti u vrlo uskim područjima suvremene kardiologije i rehabilitacije.


»Turisti« od ’61.


Početkom 1961. Thalassotherapija Opatija i rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilitaciju potpisale su prvi ugovor o liječenju inozemnih bolesnika u bivšoj Jugoslaviji s austrijskom  osiguravajućom kućom AUVA.


Nakon toga krenula je i suradnja sa švedskim agencijama Helsöresor i Specialresör i gradom Stockholmom koja je trajala sve do Domovinskog rata. U tom je razdoblju liječeno je ukupno 9.100 švedskih bolesnika, što je  posvjedočilo o izvrsnosti medicinske usluge i dokumentiralo neupitne uspjehe Thalassotherapije u promociji hrvatskog zdravstvenog turizma.


Ustanova je dala svoj obol u prihvatu i liječenju stradalnika iz Domovinskog rata, a 1998. postala je referentni centar za zdravstveni turizam te se pristupilo planiranju velikog projekta  izgradnje i aktivacije prvog hrvatskog oglednog medicinskog wellnessa.


Početkom 2000. godine postaje i nastavna baza MF-a u Rijeci i Osijeku, a 2005. izgrađen je i otvoren Thalasso Wellness Centar Opatija čime je na tržište ponuđena usluga medicinskog wellnessa. Centar je razvio vlastiti proizvod medicinskog wellnessa koji je zasnovan na suvremenim medicinskim načelima i uvažava specifičnosti ponude Thalassotherapije kao specijalne bolnice, a u njegovu koncipiranju uvažena je tradicija Opatije te druge regionalne specifičnosti ove turističke destinacije koja prema strateškim dokumentima treba postati turističkom destinacijom zdravlja.



Svečanost u Royalu bila je i prilika da se predstavnici opatijske specijalne bolnice zahvale svojim suradnicima i partnerima, ali da se i istakne značenje ove ustanove za širu regiju. To je posebno potcrtao Robert Pende rekavši kako je Thalassotherapija jedan je od lidera zdravstvenog turizma,  ne samo zbog povijesti, tradicije i iskustva, već i zbog toga što su oni probili led u smislu komercijalizacije zdravstvenih usluga kroz turističku ponudu. – U Hrvatskoj od zdravstvenog turizma uprihodimo oko 300 milijuna eura godišnje, potencijali su puno veći, a procjene govore da u kratko vrijeme možemo doseći i milijardu eura. Naravno prije svega moramo stvoriti pretpostavke, kako zakonske, tako i kroz pojačane investicije u objekte – rekao je Pende. Zlatko Komadina je dodao da opatijska ustanova predstavlja perjanicu zdravstvenog turizma Hrvatske koja je po svojoj kvaliteti prepoznata i izvan granica naše zemlje, a Željko Plazonić da je ona svijetli primjer uspjeha koji se bazira isključivo na vrlo kvalitetnom kadru i pojedincima koji su bili i stručnjaci i vizionari.



Odabir kadrova, ciljanim probirom na svim razinama, kao i ulaganjem u sustavnu edukaciju, doveo je ustanovu do visoke stručne, organizacijske te znanstveno nastavne razine koja je svoje priznanje dobila postavši 2006. Katedrom za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, a kasnije i Katedrom za fizikalnu medicinu Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci te  nastavnom bazom osječkog Medicinskog fakulteta. 


Krajem 2009. stječe naziv Klinike za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta u Rijeci.  Ustanova 2012. dobiva i Referentni centar za rehabilitaciju srčanih bolesnika, a 2016. u prostoru TWC-a i Centar estetske kirurugije kako bi uspješno nastavili pratiti trendove u medicini i zdravstvenom turizmu.


Angiosala vrhunac


U ovoj godini otvoren je  Laboratorij za kateterizaciju srca, nova vrijednost, ali i podsjetnik na razvojni put i nastojanja više generacija. Uređenje i opremanje suvremene angiosale najjači je i najvredniji stručni iskorak od osnutka ustanove.


Unazad desetak godina obnovljena je i suradnja sa skandinavskim zemljama što je rezultiralo potpisivanjem ugovora za liječenje reumatoloških bolesnika tijekom 2017. i 2018. godine – rezime je to bogate povijesti ustanove koja je u dvorani hotela Royal zajedno sa svojim djelatnicima, ali i brojnim uzvanicima iz turističkog i zdravstvenog svijeta, gostima i partnerima iz svijeta, svečano proslavila 60. rođendan.


Ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić zahvalio se svima koji su dio sebe tijekom više od pola stoljeća ugradili u izvrsnost usluge opatijske ustanove koja je osnovana kao Institut, potom Zavod, da bi u konačnici postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma.


– Ako je »čovjek mjerilo svih stvari«, onda je nama u Thalassotherapiji Opatija educirani kadar mjerilo uspjeha. Danas imamo stručni kadar kojim se ponosimo, jer je u stanju nositi se sa svim izazovima u modernoj kardiologiji, reumatologiji i rehabilitacijskoj medicini. Put kojeg su utrle generacije djelatnika i ravnatelja mi danas nastavljamo u trenutku kada nam tehnologija omogućuje poseban, personalizirani pristup svakom pacijentu. Naša ustanova kao simbol Opatije i ove regije, kao destinacije zdravstvenog i znanstvenog brenda, vrhunac je koji želimo doseći, stvarajući suvremeni brend Opatije, učvršćen na novim standardima i novim vrijednostima, kao podlogu za nove izazove struke. Time želimo obilježiti zdravstvenu i sveučilišno-nastavnu posebnost regije –  rekao je Peršić u nazočnosti 300-tinjak uzvanika među kojima su bili i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, državni tajnik Željko Plazonić i predstavnik Ministarstva turizma Robert Pende.