Opatijski veterani

Sukob veterana završit će na sudu: Bivši članovi opatijskog UDVDR-a optužuju predsjednika udruge

Slavica Bakić

Jure Krišto, Milan Kralj i Mato Mandić tvrde da su Anto Josipović, ali i sva tijela Ogranka udruge, »dogovorno, svjesno i zlonamjerno, a na što su i upozoravani«, kršili akte udruge, zakone koji propisuju njezin rad, te Odluke Sabora i Središnjeg odbora. Tuženi predsjednik ne želi javnu polemiku



Jesu li bilo nepravilnosti u radu opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na kraju će, čini se, presuditi neki od hrvatskih sudova. Na Općinskom sudu u Opatiji zaprimljena je, naime, tužba protiv opatijskog UDVDR-a te njegovog predsjednika Ante Josipovića kao odgovorne osobe, u kojoj se tvrdi da su predsjednik Josipović, ali i sva tijela Ogranka udruge, »dogovorno, svjesno i zlonamjerno, a na što su i upozoravani«, kršili akte udruge, zakone koji propisuju njezin rad, te Odluke Sabora i Središnjeg odbora.


Tužbu potpisuju Jure Krišto, Milan Kralj i Mato Mandić, trojica sada već bivših članova udruge, koji su krajem prošle godine isključeni odlukom Suda časti Ogranka nakon što je u Novom listu objavljeno njihovo otvoreno pismo, koje je podržalo još 17 nezadovoljnih članova Ogranka, predsjedniku UDVDR-a Đuri Dečaku u kojemu upozoravaju na nepravilnosti u radu opatijske Udruge.



Sudeći po sudbini dosadašnjih čelnih ljudi, u opatijskom Ogranku UDVDR-a problemi nisu od jučer. Kako se može vidjeti iz bilješki predsjednika Podružnice PGŽ-a načinjenih u siječnju 2014. godine, prvi predsjednik, Mirko Novoselović morao je odstupiti nakon što mu je članstvo izglasalo nepovjerenje. Nakon njega, vodstvo Ogranka preuzeo je prvi put današnji predsjednik Anto Josipović, ali on uskoro podnosi ostavku. Nakon Josipovića, Ogranak preuzima Adolf Ivanković, koji je smijenjen. Naši sugovornici tvrde »nasilno i bez ijednog valjanog razloga«, da bi drugi put Ogranak preuzeo Mirko Novoselović. U vrijeme njegovog vodstva podignut je spomenik braniteljima te sportska dvorana imenovana imenom palog branitelja. No, zbog narušenih međuljudskih odnosa i on je morao podnijet ostavku. Naslijedio ga je Marko Lovretić, kojemu je Središnji odbor opatijskog UDVDR-a nakon godinu dana izglasao nepovjerenje. Kao povjerenik tada je Ogranak preuzeo Jure Krišto, a upravo on ima najviše zasluga da na čelo Ogranka ponovo u travnju 2015. bude izabran Anto Josipović, kojega sada njegov donedavni dopredsjednik i dvojica bivših članova Središnjeg odbora, kojima potporu prema njihovim tvrdnjama iz dopisa upućenog Novom listu daje još sedamnaest članova Ogranka, optužuje za samovolju i nezakonit rad.





Gola istina


»Neprimjereno je moguće nesporazume, ako ih ima, rješavati prozivanjem po novinama, iznositi probleme po svojoj slobodnoj prosudbi, osobne stavove, svoje viđenje istine, ne bi li dobili potvrdu javnosti koja nije upoznata sa stanjem, ne zna i ne razumije suštinu, čime se postiže zbrka u javnosti, podsmjeh i pogrešan dojam o Udruzi i velikoj većini članova, mahom samozatajnih branitelja, koji svoje dužnosti časno i s ponosom odrađuju, bez ikakve nagrade pa ni pohvale«, navodi se u obrazloženju njihovog isključivanja.


Isključeni članovi pak tvrde, da su sve učinili da se problemi riješe u samom Ogranku, a poslije u Podružnici i na kraju u središnjici udruge, te kažu: »Tužno je što su nas doslovno svi ignorirali«. Oni u tužbi, između ostaloga, traže da sud poništi takvu odluku, da obveže vodstvo Ogranka da sazove izvanredni izborni Sabor, ali i da se sav potrošeni novac za kojeg nema odluka Središnjeg odbora, vrati na račun Udruge. Osim toga, od Ante Josipovića traže da, kao odštetu za duševnu bol trojici tužitelja, uplati Crvenom križu Opatija 3.000 kuna.


No čude se, kažu, kako to da nakon otvorenog pisma prozvani nisu demantirali navode iz njega, te se pitaju zašto nisu podigli tužbu protiv potpisnika, ako su »časni i nevini«. Tvrde da, na žalost svih njih u Udruzi, »sve je gola i surova istina, potkrjepljiva čvrstim dokazima«.


Prema njihovim riječima, odmah nakon izbora u travnju 2015. godine, sve je krenulo u pogrešnom smjeru. Najprije je Josipović propustio zakonski rok u kojemu je trebao zapisnik s izvještajno izbornog sabora, dostaviti u Ured za opću upravu Opatija, kako bi promijenio podatke o odgovornoj osobi. To rješava krivotvorenjem datuma zasjedanja. Također krivotvori i podatke u dokumentima koje dostavlja Gradu Opatiji za sufinanciranje programa rada Ogranka za 2017. godinu. Tvrde i da je izvještajni sabor koji je održan u lipnju prošle godine bio je nepripremljen i neorganiziran do te mjere, da ga je nakon dva dana poništio predsjednik Podružnice PGŽ-a. Nakon što su upozorili sva tijela udruge na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini na probleme, bili su suspendirani iz Središnjeg odbora. Dogodilo se to u srpnju, pisanu odluku o suspenziji su dobili u studenom, ali bez prethodno obavljenog ispitnog postupka. U rujnu je održan ponovljeni izvještajni sabor Ogranka čiju legalnost trojica bivših članova osporavaju, jer je radio bez kvoruma. Uslijedilo je njihovo otvoreno pismo predsjedniku Udruge Đuri Dečaku, nakon čega su opet bez prethodno obavljenog ispitnog postupka, isključeni iz Udruge.


Upozoravaju da odluke koje su usvojene velikom većinom na izvještajnom saboru u rujnu prošle godine nisu ispoštovane, a one glase da će se u roku tri tjedna protiv suspendiranih pokrenuti ispitni postupak i da će se u roku 90 dana održati izvanredni izborni sabor.


– Prošlo je više od 150 dana ni jedna ni druga odluka na žalost nije ispoštovana. Očekivali smo reakciju od nadležnih dužnosnika i tijela UDVDR-a, i s lokalne i s državne razine, koje smo sve u više navrata upozoravali na nepravilnosti i improvizacije u radu Ogranka Opatija. Nažalost, do danas nitko ništa nije poduzeo – objašnjavaju Jure Krišto i Mato Mandić.


Bez polemike


Predsjednik UDVDR-a Đuro Dečak u telefonskom razgovoru nam je kazao kako je želio da se problem riješi unutar ogranka, a u Opatiju je poslao i predsjednika Nadzornog odbora, u čijoj je to nadležnosti prema aktima udruge. Ne želeći ništa prejudicirati, kazao je da će, »ako se na sudu bilo što dokaže, postupiti po Statutu«.


Za poštovanje procedure propisane Statutom udruge zalaže se i predsjednik opatijskog ogranka UDVDR-a Anto Josipović, koji je svoj komentar na aktualnu situaciju u udruzi poslao pismenim putem.


»Nemamo namjeru voditi bilo kakvu polemiku vezano za otvoreno pismo predsjedniku Đuri Dečaku i slična pisma koja bi se eventualno pojavila u sredstvima javnog informiranja. Naša udruga ima legalno izabran Središnji odbor i predsjednika koji stoje na raspolaganju svakom članu udruge, te tako svaki od naših članova može dobiti bilo koju informaciju u središtu udruge i nije potrebno da to traži preko novina. Rješavanje problema putem javnih pisama s izmišljanjem neargumentiranih tvrdnji i olajavanjem članova udruge, to nije način«, navodi se, između ostaloga, u odgovoru Ante Josipovića. O tužbi, kaže, nemaju saznjanja i dodaje kako je Sud časti primorsko-goranske podružnice UDVDR-a potvrdio njihovu odluku o isključenju Krište, Mandića i Kralja, uz obrazloženje da »ne doprinose uspješnom i dobrom radu ogranka, potiču sukobe i svađe« te da njihovi postupci »nisu u skladu sa Statutom, a nisu ni po pravilima općeg ponašanja i ophođenja«.


Općinski sud još uvijek nije odlučio o tužbi, no, prihvati li je, u sudnici će se utvrđivati tko od dviju strana, koje se međusobno optužuju za neprimjereno ponašanje i nanošenje štete ugledu ogranka, ima pravo i kome 70-ak veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, koji su članovi ove udruge, može u budućnosti vjerovati.