Koronavirus

Strah je vrag: Velika potražnja za zaštitnim maskama na Liburniji

Marina Kirigin

D. JARAMAZ/PIXSELL

D. JARAMAZ/PIXSELL



OPATIJA/MATULJI – Na ručku sam imao 15-ak gostiju iz Azije kad mi je u objekt ušao stalni, domaći gost i samo rekao: »Danas ipak ovde neću obedvat«. Anegdota je to jednog liburnijskog ugostitelja koji je »na svojoj koži« osjetio kakav utjecaj ima koronavirus i njegovo širenje na stanovnike Liburnije koji su miljama udaljeni od žarišta epidemije.


Da virus koji je u Kini uzeo već gotovo 300 života ostavlja trag na svijest građana u Primorju, potvrđuju i u ljekarnama u Opatiji i Matuljima. Prema riječima magistri, velika potražnja vlada za zaštitnim maskama.


U opatijskoj ljekarni Mirna Stjepčević kažu da ne mogu sa sigurnošću potvrditi razlog zbog kojeg se trenutačno kupuju maske, međutim, da vjeruju da je do veće potražnje došlo i radi koronavirusa, a zbog čega očekuju da će taj proizvod još jedno vrijeme biti dosta tražen.




U matuljskoj ljekarni u jednom trenutku rasprodali su sve zaštitne maske, a kažu da ih nije bilo lako ponovo nabaviti u veledrogerijama. Dodaju da zaštitne maske kupuje uglavnom starija populacija.


Matuljski liječnik obiteljske medicine Mladen Prenc ipak kaže da panike među pacijentima u njegovoj ordinaciji nema. Nije primijetio da se njegovi pacijenti boje koronavirusa te navodi da mu dosad nitko nije postavio pitanje na tu temu. Ističe da se valja držati datih naputaka za ponašanje te da u tom slučaju straha ne bi trebalo ni biti.


– Moram priznati da zbog puno obaveza ne stignem previše razmišljati o koronavirusu, ali pomisao mi stvara nelagodu. Neki dan smo se suprug i ja dotakli te teme. Kako je on rodom s karipskog otočja, Antigue i Barbude, rekao mi je da je njihov premijer zabranio ulazak u zemlju iz Kine. Tako se čak i neki mještani tog otočja, koji studiraju u Kini, trenutačno ne mogu vratiti kućama. Obrazloženje takve odluke premijera je da je njih ionako izuzetno malo te se na taj način trebaju dodatno zaštititi – rekla je Blanka Brown iz Opatije.


Međutim, na Liburniji ima i onih koji smatraju da u medijima po pitanju koronavirusa ima i dosta lažnih vijesti koje dodatno šire paniku, a neki čak u svemu vide i vrstu zavjere te smatraju da je i način ovakvog lansiranja priče o koronavirusu možda samo nešto što je trebalo privući pažnju svjetske javnosti od nečeg puno važnijeg što se u ovom trenutku događa. Da se ne treba bojati virusa koji se širi Kinom, ali je već dotakao i neke druge kontinente, smatra i Matuljka Zdravka Lasić.


– Mislim da je sve to malo prenapuhano, još jedan način kako farmaceutska industrija i njoj srodne žele profitirati. Gledala sam neki dan i njemačke medije koji kažu da virus kako se širi, tako i slabi, odnosno da je samo u početku bilo kritično – rekla je Lasić čiji je suprug pomorac trenutačno usidren na brodu u Koreji i koji joj je prenio da je tamo zbog širenja virusa opsadno stanje, odnosno da na ulici apsolutno svi nose zaštitne maske.