Plinofikacija

Stiže jeftiniji energent: Matulje od opskrbe plinom dijeli još sedam kilometara

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Dok je plinofikacija Općine Matulji započela 2010. godine, i otad je izgrađeno 26 kilometara plinovoda, Opatija, premda u njoj ima hotela koji su veliki potrošači, zasad nije pokazala zainteresiranost



Najave poskupljenja struje uvijek povlače razmišljanja o alternativnim izvorima energije. Zima je pred vratima, temperature su naglo pale, a s njima su stanovnici Liburnije započeli paliti pećice te klima uređaje. Za grijanje se koriste drva, peleti, nafta, lož ulje, električna energija, a tek poneki mještani kao izvor toplinske energije koriste plin. Plinski sustav na Liburniji ne postoji, no njegova izgradnja je jednim dijelom zahvatila područje Matulja.


Jedinice lokalne samouprave, izuzev Općine Matulji, za sada nisu previše zainteresirane za plinofikaciju svog područja, premda je u nekim novim stambenim kompleksima ugrađen plinski sustav. Tako se primjerice POS-ovi stanovi u Opatiji iznad Vage na Tošini griju na plin. Stanari gradskih stanova kažu kako takav način grijanja bilježi tek nešto manje uštede u odnosu na struju i dodaju kako bi izgradnjom plinovoda zasigurno troškovi znatno pali.


Izraditi dokumentaciju


Kakva je plinska infrastruktura na području Matulja i Opatije, postoji li namjera da se na područje Grada Opatije dovede plin, jesu li jedinice lokalne samouprave (Grad Opatija i Općina Matulji) zainteresirane i spremne sufinancirati takav projekt, koliko bi takva investicija (plinofikacija grada) bila isplativa i kakve bi uštede ona donijela kućanstvima s obzirom da se veliki broj žitelja Opatije grije na struju – samo je dio pitanja postavljenih tvrtki Energo.




– Plinofikacija Općine Matulji započela je 2010. godine u sklopu izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije i tada je izgrađeno 26 kilometara plinovoda. Područja koja su tim zahvatom obuhvaćena su: centar Matulja, naselja Mihotići, Frančići, Trtni, Osojnaki, Šmogori, Popovići, Stari grad, dio naselja Rukavac, dio Kastavske ceste oko rotora Kuk, do graničnog dijela s Gradom Rijekom te dio Frlanije. Da bi započela opskrba plinom navedenog područja, potrebno je izgraditi još oko sedam kilometara plinovoda na području Općine Matulji, Grada Kastva te Grada Rijeke kako bi se taj plinovod spojio s postojećim, aktivnim distribucijskim sustavom – ističu koncesionari iz Energa.


Prije početka plinofikacije Grada Opatije, neophodno je povezati plinsku mrežu na području Matulja i Kastva. Od dokumentacije za plinofikaciju Grada Opatije postoji samo dio iz Idejnog projekta opskrbe prirodnim plinom PGŽ-a. Nadalje, potrebno je izraditi svu potrebnu dokumentaciju za plinofikaciju Opatije. A navedenim projektom obuhvaćene su sve ceste koje su postojale za vrijeme izrade Plana, objašnjavaju u Energu.


Sezonski turizam


Općina Matulji je iskazala zainteresiranost za sufinanciranje plinofikacije, dok se s Gradom Opatijom o tome nije konkretnije dogovaralo, kažu u Energu i navode što sve utječe na širenje plinske mreže nekog područja.


– Širenje plinske mreže ovisi o nekoliko čimbenika. Zainteresiranost građana, ali i velikih potrošača, jedna je od njih. Nažalost, opatijski hoteli uglavnom ne rade tijekom cijele godine, kada bi bila ostvarena značajnija potrošnja, što ima velik utjecaj na razvoj planova. A s obzirom da u ovom trenutku ne postoji dokumentacija planiranja, teško je utvrditi isplativost plinofikacije i moguće uštede građana – stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću i marketinga tvrtke Energo.