Frka na sve strane

Stara dama talac rata na ljevici: Kako je SDP podijelio Opatiju

Aleksandra Kućel Ilić

Borba dojučerašnjih političkih kolega se ne stišava ni nakon izbora i zasad se ne vidi način na koji se Stara dama može uskoro vratiti u neke mirnije vode



Prijatelji su zapravo vješto prikriveni neprijatelji, i doista – postavlja se pitanje postoje li u svijetu politike istinska prijateljstva ili je sve zapravo samo »predstava«, farsa, razočarenje, puka bitka za fotelje, da ne upotrijebimo neke teže riječi…


Hrvatski glumac Slavko Sobin u monokomediji »Političar«, autora Ladislava Prežigala, otvarajući ovogodišnji opatijski Festival neovisnih kazališta (FEN), demistificirajući izbore u Lijepoj Našoj, zapravo je, podvukavši kako je »prijatelj prikriveni neprijatelj«, pogodio »u sridu« i sa samo nekoliko riječi oslikao aktualni politički trenutak u Opatiji. Jer, otkada je došlo do previranja, a zatim i raskola u opatijskom taboru ljevice, u SDP-u i strankama koje se priklanjaju uz lijeve političke opcije, a sve se to dogodilo još uoči izbora na lokalnoj razini, donedavni politički »prijatelji«, zaratili su do neviđenih razmjera.


Rafaljna paljba


Ako se prisjetimo prvog, a zatim i drugog kruga lokalnih izbora u Opatiji gdje se zapravo vodila tijesna borba za svaki glas između nezavisnog kandidata, ali u suštini prije toga dugogodišnjeg SDP-ovca i šefa lijeve političke opcije Ive Dujmića kojega je stranka odbacila i diskreditirala, spočitavajući mu između ostaloga autokratski stil vođenja Opatije, te puno mlađeg kandidata za gradonačelnika, člana SDP-a i predvodnika široke koalicije stranaka Fernanda Kirigina, bila je to kampanja tijekom koje se »nije štedjela municija«. Specifično je bilo ne samo to što su se u koštac uhvatili jedan donedavni i jedan aktualni SDP-ovac, dakle ljevica se borila protiv ljevice, te neminovno dovela do nemira u svojim redovima, već i to što je u borbu za mjesto gradonačelnika krenuo Dujmićev zamjenik i praktički dojučerašnji kolega.




Ivo Dujmić, Foto: Novi list


Ivo Dujmić, Foto: Novi list



Ne ulazeći u pozadinu svega, jer očito je da su oba kandidata za gradonačelničku poziciju čvrsto vjerovala da mogu »osvojiti Opatiju«, nakon silne »rafalne paljbe« riječima iz dvaju izborih stožera, ali i udaraca »ispod pojasa« kakvi uglavnom ne priliče ovdašnjem mentalitetu i u principu mogu izazvati »bumerang efekt«, u konačnici se u drugome krugu izbora, matematičkim proračunima koji su govorili u korist Fernanda Kirigina usprkos – po treći put u gradonačelničkoj fotelji našao iskusniji Ivo Dujmić. Pobijedio je uz pedesetak glasova prednosti, što znači da su oni birači koji su odlučili izaći na izbore, gotovo ravnomjerno, no ipak s prevagom u Dujmićevu korist, odabrali kontinuitet u vođenju grada.


Međutim, podijeljenost u SDP-u Opatije i podijeljenost među biračima, ta nazovimo je »pola-pola« situacija u gradu koja je, kako se uzme, za neke stvari dobra, za neke loša, očekivano se nastavila i u postizbornom »mirnodopskom razdoblju«. A nastavila se vrlo burno, kao da smo sada u nekakvom trećem krugu izbora s neizvjesnim ishodom. Naime, premda je Ivo Dujmić legitimno izabran treći put na čelo Opatije, a u Gradskom vijeću kao nezavisna opcija pojedinačno ima i najveći broj od šest vijećnika, ipak »na papiru« nema i potrebnu većinu za izglasavanje prijedloga, odluka i određivanje smjera u kojem želi voditi grad u tek započetom mandatu. Široka koalicija stranaka predvođenih SDP-om u Vijeću ima sedam vijećnika, a uz njih su u koaliciji Za bolju Opatiju još i dva vijećnika Akcije mladih, te je i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Opatije Robert Kurelić, predani, dugogodišnji član AM-a. Stoga Dujmićevi nezavisni vijećnici, bez obzira na to što računaju da će im prijedlozi biti dovoljno dobri i korisni za Opatijce, uslijed čega će ih podržati iz drugih političkih opcija, poput primjerice HDZ-a koji ima dva vijećnika, za nadmoć trebaju i pomoć iz redova »nekad prijateljske, a danas zaraćene« opcije okupljene oko Kirigina. I tako unedogled, iz dana u dan, iz sjednice u sjednicu… Pretvara li se Opatija u »grad slučaj« i je li ona doista toliko podijeljeni grad?


Afera za aferom


Nakon relativno mirnog ljeta tijekom kojega su se moguće afere tek naslućivale pa se »kuhalo«, osim uz visoke temperature, tek oko toga što obični kupači »sa šugamanom« uz sve veće koncesioniranje obale više u Opatiji nemaju dovoljno mjesta i odasvud ih tjeraju, a sve je kulminiralo otvorenjem preuređene Angioline, kišni rujan, a zatim u nastavku i sunčani listopad, zorno pokazuju kako je podjela u SDP-u Opatije podijelila i sam Grad Opatiju.


Afera za aferom počele su se redati i otvarati i sve one i dalje traju i služe za dnevnopolitičke obračune i podizanje tenzija u javnosti, a Opatija i njezini glavni akteri pune stupce tiskanih medija, portala, društvenih mreža, pa čak i elektronskih medija. Dok jedni smatraju da ovaj raskol ljevice ne može donijeti ništa dobroga Opatiji i jedva čekaju da se jednoga dana stvari koliko-toliko vrate u normalu, drugi kažu da je sve ovo zapravo bilo očekivano i da je dobrodošlo, budući da će vlastodršci kojima za vrat pušu donedavni stranački kolege upućeni u suštinu stvari, jer su dobar dio projekata zapravo i zajednički osmišljavali, sada biti odličan korektiv koji ne dozvoljava netransparentnost i nekakve »igre« daleko od javnosti. Dakle, čim se nešto unutar Grada Opatije – bilo da se radi o postupcima gradonačelnika, poslovanju gradskih firmi i njihovih čelnika, planiranju proračuna, pa čak i domenama poput sporta i kulture – političkim neistomišljenicima učini sumnjivim, izlazi se u javnost. Festival demokracije, ili najava mogućih novih izbora?


Fernando Kirigin / Foto: Novi list


Fernando Kirigin / Foto: Novi list



Riječima ulice – joh i kataloh, frka na sve strane, od seciranja proračuna, do gužve i prepucavanja u opatijskoj luci, stalnih iskri i iskrica oko opravdanosti izgradnje »Gervaisa« i postupaka ravnatelja Ernieja Gigantea Deškovića, nedovoljne iskorištenosti novih kapaciteta te općenito financijskog poslovanja Festivala Opatija i Ljetne pozornice, poslovanja Opatije 21 i troškova za plaću novog direktora Igora Štoka, sve do najnovijih »stupaca i stupaca« na temu rekonstrukcije Nogometnog igrališta NK Opatija, a sada i nove, tek otvorene afere o navodnom mobingu unutar Hrvatskog muzeja turizma…


Dakako, čelni čovjek Grada, bez obzira tko to bio, ne može odgovarati za baš sve što se u tom istom gradu događa, ali javnost ipak i dobre i loše stvari neminovno pripisuje gradonačelniku. U opatijskom slučaju, kada je već treći mandat uzastopce isti čovjek u glavnoj fotelji, ovo je nepisano pravilo još jače izraženo.


Novi izbori?


Borba pojedinih dojučerašnjih kolega se, dakle, nešto više od četiri mjeseca nakon lokalnih izbora ne stišava i zasad se ne vidi pravi način na koji će se Opatija vratiti u već pomalo zaboravljene, za neke dosadne, za neke ipak puno povoljnije i manje zatrovane mirnodopske vode. Mogu li Opatiju toliko uzdrmati neke od načetih priča ili neke koje će se vjerojatno tek otvoriti, da se eventualno izazovu novi izbori i građanima priušte nove »predizborne sapunice bez kraja«, pokazat će vrijeme. No, svakodnevni razgovori s ljudima koji žive u Opatiji pokazuju da u principu građanima baš i nije do novih izbora, a niti do novih troškova, već do što boljih, ali realno potkrijepljenih poteza u korist višeg standarda i povratka života u nažalost i dalje nedovoljno razbuđenu »ljepoticu«…