Opatija hike

Šetnice kao novi-stari turistički proizvod: Uz lungomare, vrijeme je i za obnovljeni – lungobosco

Marina Kirigin

Polazišna točka za pješačenje Šetalištem C. Sylva je na Slatini, gdje je postavljena i nova tabela / Foto R. BRMALJ

Polazišna točka za pješačenje Šetalištem C. Sylva je na Slatini, gdje je postavljena i nova tabela / Foto R. BRMALJ

Šetalište Carmen Sylva kompletno je uređeno, a uz novu signalizaciju mogu se otkriti i neka skrivena mjesta poput u stijeni isklesane klupe na kojoj je rumunjska kraljica tražila inspiraciju



OPATIJA – Pet kilometara dugačko opatijsko Šetalište Carmen Sylva kompletno je uređeno. Postavljena su 63 putokaza, obnovljeno osam poučnih ploča, staza je dohranjena šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređena su mala odmorišta na stazi Mala i Vela fortica te očišćeno okolno raslinje.


Novom signalizacijom mogu se otkriti i neka dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe – u stijeni isklesana klupa na kojoj je rumunjska kraljica, po kojoj ovo šetalište nosi ime, tražila inspiraciju. Prva je to uređena šetnica od planiranih pet opatijskih staza objedinjenih u projekt »Opatija hike – povijesne staze i šetnice«, čiji je cilj turistička valorizacija opatijskog nasljeđa, a koja je jučer predstavljena na mjestu polaska, odnosno početka svih staza – na opatijskoj Slatini.


Pet ruta


– Turistička zajednica Grada Opatije prošle je godine pokrenula projekt »Opatija Hike« kojim želi revitalizirati, popularizirati i urediti opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja. Radna grupa obišla je šetnice, kategorizirala ih i tematizirala kako bi ih stavili u turističku funkciju. Želja je da ovo postane novi turistički proizvod kojeg će koristiti turisti i domaće stanovništvo 365 dana u godini. Projektom je obuhvaćeno pet ruta, a ishodište svih staza je ovdje na opatijskoj Slatini. Jedna od najpoznatijih je svakako šetnica lungomare, ali imamo i takozvani Llngobosco – ruta Carmen Sylva koja je prva uređena i predstavlja prvu faza našeg projekta – rekla je Suzi Petričić, direktorica ureda TZ Grada Opatija.





U operativnoj radnoj skupini koja je bogato opatijsko nasljeđe šetnica i staza uspjela objediniti i pretvoriti u turistički proizvod, te staze kategorizirati po zahtjevnosti, ali i tematski ih odrediti, radili su Goran Pavlović (TZ Opatije), Dalibor Korenić (KŠR Gorovo), Zorica Sergo (Kulturno društvo Leprinac), Nikola Špehar (TA Olinfos), Igor Eterović (Planinarsko društvo Opatija) i Neven Ivanić (Adverbum).



Uz šetalište Carmen Sylva i lungomare dio projekta čine i dvije staze za Veprinac, jedna koja iz Opatije vodi preko Zatke do Veprinca, a druga koja vodi preko Kolavića do Veprinca, te staza za Učku (Opatija – Ičići – Poljane- Poklon). Staze su kategorizirane po kriterijima zahtjevnosti, te će biti tematske obrađene.


Zdravstveni paketi


Ovaj novi turistički proizvod osim što bi trebao oplemeniti turističku ponudu grada, omogućit će i razvoj posebnih zdravstvenih paketa u kombinaciji s opatijskom hotelskom wellness ponudom, istakli su predstavnici TZ-a Grada Opatije na jučerašnjoj prezentaciji projekta. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić napomenuo je kako ove šetnice izgrađene još u doba Austro-Ugarske monarhije nisu bile turistički valorizirane zbog čega je odlučeno uložiti u ovaj projekt za čije je uređenje izdvojeno par stotina tisuća kuna.