Koncesija razdora

SLATINA IZMEĐU ŠUGAMANA I LEŽALJKI Što žele Opatijci

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJASlatina treba biti gradsko kupalište i dostupna za sve Opatijce, te za sve goste i posjetitelje i mi kao Akcija mladih nećemo dozvoliti da se ona koncesionira na način da bude dostupna samo za najuži krug korisnika. Želimo da se Opatijce pita kakvu Slatinu žele, te da se o tome provede i anketa – najavili su na press konferenciji članovi Akcije mladih iz Opatije Alberto Surina i Stjepan Šprajc. Kako se moglo čuti tijekom pressice, ne samo u Opatiji, već i diljem Jadrana se pomorskim dobrom upravlja na način koji je najčešće u potpunosti nepovoljan za građane, ali i za privatne iznajmljivače, obrtnike i turiste.


– Nažalost, takvo je nepovoljno koncesioniranje potpomognuto zakonima, a odgovorni igraju ping-pong na relaciji županija-lokalna vlast i prebacuju odgovornost jedni na druge – upozorio je Surina.Stjepan Šprajc se nadovezao naglasivši kako im je sjednica opatijskog Gradskog vijeća na kraju srpnja dala razloga za brigu, budući da su na njoj čuli od nadležnih kako »rješenje za uređenje plaže Slatina predstavlja koncesija«.

Mišljenje građana je bitno - Alberto Surina i Stjepan Šprajc / Foto M. Aničić


Mišljenje građana je bitno – Alberto Surina i Stjepan Šprajc / Foto M. Aničić



Pitati građane




– Smatramo da se to ne smije dogoditi prije nego li se od građana putem anketnog upitnika sazna što očekuju od Slatine i kakve sadržaje bi željeli da se na njoj nude. Građani se ne smiju marginalizirati, već ih se u svakom slučaju treba uvažavati i pitati za njihovo mišljenje – naveo je Šprajc koji se osvrnuo i na činjenicu da se od godišnje naknade koju uplaćuje koncesionar za one plaže koje su koncesionirane, od Angioline-Lida, Savoya i Royala, do nekih drugih, hotelskih plaža poput primjerice plaža ispod hotela Miramar i Ambasador, tek trećina uplaćuje u gradski proračun, dok ostalo ide državi, odnosno županiji.



Članovi Akcije mladih smatraju i da je Županija preblaga prema koncesionarima i često im »gleda kroz prste« i ide im se »na ruku«. U Opatiji se to vidjelo na primjeru plaže ispred hotela Belvedere u koju koncesionar, LRH nije uložio novac koji je prema ugovoru bio obvezan uložiti, no iz Županije ih zbog toga nisu dovoljno »pritisnuli«.



– U opatijskom slučaju najveći iznos u proračun dolazi od plaže Angiolina–Lido, no on iznosi tek oko 35.000 kuna, što je prilično beznačajno. Prisjetimo se da je opatijski gradonačelnik Dujmić bio protiv legalizacije garaža kod Javne vatrogasne postrojbe jer bi vrijednost porasla za »svega 119.000 kuna«, no svesrdno podržava koncesioniranje plaža od kojih se uprihodi tek četvrtina tog iznosa – usporedio je Šprajc.


Pohvale za Maržića


Alberto Surina je još nadodao i kako građani Opatije koji žele »obično kupanje«, na svojim šugamanima, bez ležaljki, doživljavaju neugodnosti, te ih se tjera s kupališta. Ipak, predstavnici Akcije mladih su pojasnili kako u osnovi »na napadaju kupališta Lido-Angiolinu«, niti koncesionara Zorana Maržića.


Prema riječima Roberta Kurelića, predsjednika ove stranke, te ujedno i predsjednika Gradskog vijeća Opatije koji je podržao svoje mlađe kolege, koncesionar Maržić čak zaslužuje i pohvalu, budući da je pokazao dobru volju i dio kupališta oslobodio od ležaljki i stavio na raspolaganje kupačima »sa šugamanima«.– Nije u Maržiću i poslovanju Lida-Angioline problem, već u PGŽ-u, u Županiji koja ugovorom ne precizira koliko ležaljki na kupalištu pod koncesijom treba biti. Ugovorom se ne predviđa prostor za šugamane i tek prema novom zakonu, ubuduće se može očekivati da će 30 posto kupališta koje je koncesionirano morati biti bez ležaljki – objasnio je Kurelić, te naveo i da će im strateški cilj biti da Slatina bude gradska plaža, odnosno da se ne dozvoli njezino koncesioniranje za potrebe obližnjih hotela.– Inzistirat ćemo na tome da Slatina bude gradska plaža, a ostalima poručiti – »prste k sebi« – zaključio je Kurelić po čijim se riječima privatno koncesioniranje pomorskog dobra protiv interesa građana nikako ne smije dozvoliti.