Rezime

Predblagdansko druženje u Opatiji: Sindikat daje stipendije budućim pomorcima

Orjana Antešić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Sindikat pomoraca Hrvatske, na inicijativu svoje Sekcije mladih, odlučio je stipendirati studente pomorskih fakulteta, objavio je na prigodnom predblagdanskom druženju u Opatiji glavni tajnik ovog sindikata Neven Melvan. Projekt će startati od početka iduće akademske godine, za početak će stipendirati dvojicu svojih budućih kolega iznosom od 1.000 kuna mjesečno, odnosno po 10.000 kuna godišnje. Natječaj će biti raspisan u kolovozu iduće godine, a dotad će u Sindikatu razraditi kriterije za dodjelu stipendija. Druženje na kraju godine bila je prilika za kraći rezime godine koja je na izmaku i aktivnosti Sindikata pomoraca.


Melvan je u fokus stavio aktualne izmjene Pomorskog zakonika za koji su, zajedno s domaćom udrugom brodara Mare Nostrum i Udrugom hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca CROSMA, prema resornom Ministarstvu pomorstva uputili zajednički prijedlog da se naprave izuzeci kod izračuna dana provedenih u plovidbi jer, istaknuo je Melvan, sadašnje odredbe su u pojedinim situacijama potpuno apsurdne i brutalne.


Primjera radi, prema dosadašnjem tumačenju, u slučaju smrti pomorca obitelj je dužna platiti porez na njegovu zaradu u tekućoj godini ako pokojnik nije proveo u plovidbi 183 dana. Sindikat inzistira da se to izmijeni, baš kao i u situacijama kada je došlo do umirovljenja pomorca, poslovno uvjetovanog otkaza, a traže da se bolest i ozljeda prizna i ubroji u ona 183 dana ako je do nje došlo i tijekom boravka kod kuće, a ne samo na brodu, kao što je to dosad.


Koordinator ITF-a za Hrvatsku Romano Perić najavio je da će predstavnici Sindikata u siječnju obići dva hrvatska pomorca koji su već šest mjeseci zatočeni u španjolskoj luci Cadiz, s ostatkom posade tegljača zbog sumnje u krijumčarenje cigareta. Sindikat je u ovom slučaju u kontaktu s našim veleposlanstvom u Madridu, zasad nema nikakve službene dokumentacije iz koje bi bilo razvidno za što se optužuju, pa je cilj ovog posjeta osigurati dodatnu pravnu, psihološku i moralnu pomoć našim pomorcima. Perić je još jednom istaknuo kako je sve češći problem kriminalizacija pomoraca. Kao posebno težak i mučan slučaj podsjetio je i na pomorca koji je već dvije godine zatočen u Libiji, a zasad je jedina dobra stvar što je iz ozloglašenog zatvora u okolici libijskog glavnog grada, bez ikakve mogućnosti saslušavanja ili suđenja, prebačen u zatvor u Tripoliju što bi, nadaju se u Sindikatu, trebalo ublažiti dosad nepremostivu barijeru između njegovog slučaja i tamošnjeg sudstva.