Matulji

Poziv na “Pet do polna na Staro leto”

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina



MATULJI Zadnji dan 2018. godine u središtu Matulja ove će godine biti u znaku nove gastronomsko-glazbene manifestacije nazvane »Pet do polna na Staro leto«. Program na trgu »kod Rome« 31. prosinca će trajati od 11 do 13.30 sati, a organizatori iz Općine Matulji, Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga te Klape Skalin pozvali su sve koji se u opuštenom ugođaju žele oprostiti od aktualne godine, da svakako zastanu u Matuljima.


– Pozivamo sve građane na druženje kroz kulturni program. Koncert će održati klapa Skalin, a nastupit će i ansambl Snežnik te će sve još dodatno začiniti Udruženje obrtnika čiji će članovi u središtu Matulja kuhati rižoto s plodovima mora u »veloj padeli«. Na Staru godinu obično u zadnji čas »trčimo«, obavljamo posljednje nabavke i slično, a mi vas sve pozivamo da umjesto tih »zaostalih poslova« u »pet do polna«, ove godine to vrijeme bude utrošeno bez stresa, ležerno, uz glazbu i delicije. Na »pet do polna« bit će lijepo zastati u Matuljima, susresti se s prijateljima, susjedima, poslovnim partnerima i nazdraviti nadolazećoj 2019. godini uz glazbu.


Sve je krenulo na temelju ideje klape Skalin koja već dugi niz godina održava božićne koncerte, a ove su se godine odlučili za novogodišnji. Udruženje obrtnika je predložilo da »vela padela« za građane bude pripremana u danima iza Božića te da na taj način zaokruže gospodarsku suradnju s Općinom Matulji – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, a poziv svima koji žele doći 31. prosinca uputio je i sam načelnik Mario Ćiković.



Pripremati na stotine porcija i podijeliti ih, odnosno kuhati »na velo« nije baš lagan posao, otkrili su Počekaj, Dekleva i Marinčić.– Ljudi su nestrpljivi i kod ovakvih akcija, kad se hrana besplatno dijeli, stalno pitaju »kad će jelo bit gotovo«. Sve mora biti dobro posloženo, a ekipa zadužena za pripremu i podjelu uigrana. Porcija mora biti »jušta«, ni prevelika ni premala – pojasnili su iz Udruženja obrtnika i pozvali sve da u ponedjeljak ne kuhaju ručak doma, već dođu u Matulje na »besplatan obed«.


Svjetovni koncert


Anita Stupac Butorac, voditeljica klape Skalin, pojasnila je da je tradicija ove matuljske muške klape nastupati pred svojom publikom dva puta godišnje.


– Ove ćemo se godine odmaknuti od božićnog repertoara pa ćemo izvesti svjetovni koncert i našim mještanima darovati nastup uz širi, klasični repertoar. Djelujemo osam godina, a ovih osam pjevača s područja općine Matulji marljivo radi i vježba i ove su godine na međunarodnom natjecanju u talijanskom Gradu nagrađeni srebrnom medaljom u konkurenciji 11 klapa – rekla je Anita Stupac Butorac.


Što će se naći u »veloj padeli« i kakvi će se to blagdanski mirisi širiti Matuljima, pojasnili su predsjednik Udruženja obrtnika Mauricio Počekaj, glavni kuhar Miloš Dekleva te glavna kuharska »ruka pomoći« Robi Marinčić.


– Drago nam je da ćemo na kraju ove godine okruniti suradnju između Općine Matulji i Udruženja obrtnika na ovako lijep način. Bit će to naš skromni doprinos ispraćaju godine te se nadamo lijepom vremenu koje po prognozi imamo i vjerujemo da će sve biti super – najavio je Počekaj.


Kapetan kuhinje


Miloš Dekleva iz restorana Stara pošta iz Permani je iznio »tehnički dio« priče »obrtnici za Općinu Mautlji«.


– Svaki brod mora imati svog kapetana, a u ovom ću slučaju ja biti taj kapetan, voditelj kuhanja, tako da ne bi »saki kuhar kuhal po svoju«. Bit će onako kako ja budem isplanirao i rekao i nadam se da će sve biti dobro. Utrošit ćemo oko 50 kilograma plodova mora, 30 kila riže, 30 kila kapule, domaći češnjak, tri litre maslinovog ulja i određenu količinu domaćega vina, da ne otkrijemo baš sve. Mislim da će rižot biti jako dobar, a ako ne bude – ja sam kriv – našalio se Dekleva.


Podijelit će se između 400 i 500 porcija rižota iz legendarne Adrianotove »vele padele«, a priprema jela će započeti između 10.30 i 11 sati. Tko želi saznati koje će još tajnovite sastojke liburnijski obrtnici upotrijebiti da bi dobili što ukusniji ručak za tako velik broj korisnika, može doći ranije i otkriti ih.