Broba za školu

Područna škola u Velom Brgudu ostaje. Ili ipak ne ostaje?

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Školski odbor OŠ »Drago Gervais« odgovorio je da nisu podržali ideju o ukidanju odgojno-obrazovnog rada u Velom Brgudu, a PGŽ kao osnivač nije ni razmatrao prestanak obavljanja djelatnosti u Velom Brgudu, navodi Sandro Pecman



VELI BRGUD Brgujci su se izborili za opstanak škole u Velom Brgudu, bar tako tvrdi Sandro Pecman, predsjednik VMO-a Veli Brgud. Nakon što su krajem prošle godine mještani Velog Brguda dobili informaciju da je intencija zatvoriti područnu školu u Velom Brgudu, a devetero učenika iz tog mjesta u planu poslati na nastavu u školu u Brešcima, Vijeće Mjesnog odbora Veli Brgud sazvalo je sastanak s načelnikom Općine Matulji, koji je tada potvrdio da se o tome razmišlja. To je dodatno uznemirilo mještane koji su pokrenuli peticiju protiv zatvaranja Područne škole Veli Brgud, te su prikupili više od 200 potpisa.


Otvaranjem teme u javnosti objašnjeno je zbog čega se to namjerava učiniti. Naime, ideja je bila da se u zgradi škole u Velom Brgudu, u kojoj djeluje i vrtić, proširi i uredi prostor za vrtićare, odnosno jaslice, a da učenici iz PŠ Veli Brgud krenu na nastavu u matičnu školu »Drago Gervais« u Brešcima radi kvalitetnije nastave. Isto tako, djeca iz vrtića u Brešcima ubuduće bi dolazila u obnovljenu zgradu u Velom Brgudu.


Postigli željeno


– Postigli smo željeno – Školski odbor OŠ »Drago Gervais« odgovorio je da nisu podržali ideju o ukidanju odgojno-obrazovnog rada u Velom Brgudu. Primorsko-goranska županija, kao osnivač škole, odgovorila je da niti u jednom trenutku nije niti razmatrala prestanak obavljanja osnovnoškolske djelatnosti u Velom Brgudu. Tim više, dodala je da smatra da je potrebno prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti usmjerenih na ukidanje škole ishoditi mišljenje mještana i roditelja.




Temeljem dobivenih odgovora očito je da osnovni preduvjeti za donošenje odluke o ukidanju nastave nisu ispunjeni, te se može zaključiti da će se nastava, na zadovoljstvo mještana, u područnoj školi Veli Brgud održavati i dalje. Zahvaljujemo svim osobama u nadležnim institucijama koje nisu podržale ideju o ukidanju škole u Velom Brgudu, s obzirom da su svojim stavom iskazali da poštuju mišljenje lokalne zajednice i time opravdali svoju ulogu, a posebno se zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji, osobno županu Zlatku Komadini, pročelnici Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Editi Stilin, te svakako zamjeniku župana Marku Borasu Mandiću.


Brgujci sada nestrpljivo iščekuju i energetsku obnovu školske zgrade u kojoj će, osim vrtićara i dalje boraviti školarci, navodi u priopćenju predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Veli Brgud Sandra Pecmana.



Ravnateljica škole »Drago Gervais« Brešca Dijana Pažin, potvrdila je da je Školski odbor bio protiv ukidanja njihove područne škole u Velom Brgudu i rekla da je presudio jedan glas.


– Moram poštovati odluku Školskog odbora, međutim moje osobno mišljenje je da bi učenicima iz Brguda bilo bolje da na nastavu dolaze u matičnu školu u čiste razredne odjele, u školu u kojoj postoji dvorana za tjelesni odgoj i u kojoj imaju mogućnost izvannastavnih aktivnosti, i nude im se usluge produženog boravka. Učiteljsko vijeće, Sindikalno vijeće i Vijeće zaposlenika škole bilo je za ukidanje škole u Velom Brgudu i za preseljenje vrtića iz Brešca u zgradu u Velom Brgudu.


Vijeće roditelja bilo je suzdržano, a tri člana predstavnika osnivača bila su protiv ukidanja područne škole. Treba reći da je već sada na predbilježbama za upis u prvi razred za sljedeću školsku godinu čak šest od osam roditelja iz Velog Brguda dalo zahtjev za upis djeteta u matičnu školu, od toga petero njih radi korištenja usluga produženog boravka, rekla je ravnateljica Dijana Pažin navodeći da je udaljenost između matične i područne škole 2,8 kilometara.



Nismo odustali


Načelnik Matulja Mario Ćiković međutim, jučer je opovrgao Pecmanovu tvrdnju. Rekao je da Općina Matulji nije odustala od prenamjene školske zgrade u Velom Brgudu i da sve radi u dogovoru sa školom i Županijom. Naveo je i da se na ovaj način želi osigurati kvalitetna nastava za učenike od 1. do 3. razreda iz Velog Brguda koji sada polaze kombiniranu nastavu.