Nastavak suradnje

Pekinška plesna akademija za ulazak u kinesku godinu psa

Aleksandra Kućel Ilić

Ulaznice koštaju 30 kuna, a plesači koji dolaze u Opatiju nositelji su brojnih priznanja u području kulture i plesne umjetnosti



OPATIJA Povodom dolaska kineske Nove godine, Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Grad Opatija, u suradnji s Festivalom Opatija, organiziraju plesnu predstavu Pekinške plesne akademije koji će se održati u Centru Gervais u četvrtak, 25. siječnja, s početkom u 19 sati. Događanje će simbolično ukazati na početak kineske lunarne Nove godine – godine psa, koja ove godine započinje 16. veljače – javili su organizatori.


Navode i kako je proslava kineske Nove godine u Opatiji zapravo nastavak višegodišnje suradnje kineskog Veleposlanstva i Grada Opatije, koja je do sada rezultirala s nekoliko zanimljivih projekata u području turizma i kulture. Ove godine proslavu Nove godine Veleposlanstvo će organizirati u Zagrebu i Opatiji, a ovom prilikom na sceni Gervaisa nastupit će muška i ženska plesna skupina međunarodno poznate Pekinške plesne akademije u sklopu njihove turneje po Srednjoj i Istočnoj Europi. Plesači koji dolaze u Opatiju nositelji su brojnih priznanja u području kulture i plesne umjetnosti.


– Naziv predstave je »Nuo emotion« pri čemu Nuo kao širi pojam označava i kulturu. Nuo prema kineskom tumačenju u sebi sadrži »izvorni dah«, prolazi kroz prašine povijesti i ostaje živ sve do danas. On štuje tajanstveno nebo svečanom ceremonijom Nuoji (žrtveni egzorcizam), i tumači drevnu čovječnost jednostavnim Nuoshen plesom.




Tijekom predstave moći će se vidjeti Nuo maske koje su zapravo totem kineske nacije, odnosno simbol koji predstavlja jedinstvo neba, čovjeka i prirode, dok Nuo ples simbolizira emocionalni način na koji kineski narod gleda na život i svemir uopće. Ulaznice za predstavu iznose 30 kuna, a mogu se kupiti u ured Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji i u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo, te online na www.mojekarte.hr.