Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika

PROŠAO DUJMIĆEV REBALANS Opatijsko političko primirje donosi 500 kuna božićnice umirovljenicima

Damir Cupać

Sjednica Vijeća u znaku političkog primirja / Snimio Marin ANIČIĆ

Sjednica Vijeća u znaku političkog primirja / Snimio Marin ANIČIĆ

Prijedlog rebalansa podržalo je svih 14 prisutnih vijećnika. Iako je odbačena prodaja zgrade vrtića, prošla je prodaja nekih drugih nekretnina, što je stvorilo uvjete za prihodovnu stabilizaciju budžeta i otčepilo davanja građanima, pa tako i penzićima stižu božićnice



OPATIJA Svi vijećnici koji su bili u opatijskoj gradskoj vijećnici, njih 14, podržali su prijedlog rebalansa proračuna gradonačelnika Ive Dujmića za 2018. godinu, čime je nakratko prestao politički rat između gradonačelnika i njemu oporbene većine u Gradskom vijeću.


Prihvaćanjem rebalansa stvorili su se uvjeti da opatijski umirovljenici s mirovinom manjom od 3.000 kuna dobiju božićnicu od 500 kuna. Da će rebalans proći, bilo je jasno i zbog atmosfere, ali i zbog kompromisa u vezi s prodajom gradskih nekretnina.


Iako zgrada dječjeg vrtića nije prošla jer je parlamentarna većina odbacila mogućnost prodaje, prošla je prodaja nekih drugih nekretnina, kao što je ona u Iki u kojoj je salon namještaja, čime su se stvorili uvjeti za prihodovnu stabilizaciju proračuna bez nastavka drastičnih mjera štednje.




Ono što je bio na prošloj sjednici čisti politički rat, ovaj put je bilo kao neki oblik primirja. U nedostatku žestokih političkih debata kada je riječ o rebalansu, one su se ipak mogle djelomično čuti tijekom vijećničkih pitanja.


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ



UPU još na čekanju


Opatijski gradski vijećnici bili su puno konstruktivniji nego do sada pa su vijećnička pitanja trajala oko sat i pol. Nekoliko vijećnika zanimalo je što je s projektom rekonstrukcije nogometnog stadiona NK Opatije, a Aleksandra Tramontana je naglasila da se svi moraju potruditi da taj projekt krene. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Zdenko Tupanjac podsjetio je da su naručene studije koje bi trebale pokazati je li moguće napraviti garažu ispod terena i da su one napravljene.


– Ali smo zatražili da nam se navedu okvirni troškovi pa bi nakon toga materijal došao na Gradsko vijeće – najavio je Tupanjac. Neven Varljen (IDS) pitao je kada bi projekt mogao u realizaciju, a gradonačelnik Ivo Dujmić je naveo da je to teško reći budući da se procjenjuje da bi on koštao oko 50 milijuna kuna i uključuje rušenje obiteljske kuće.


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ



– Tražili smo detaljno obrazloženje rješenja koje su ponudile studije i ono će se naći na Gradskom vijeću – najavio je Dujmić.


Zoricu Sergo (Nezavisna lista Ive Dujmića) zanimalo je što je s Urbanističkim planom uređenja Opatije, a pročelnik Tupanjac je odgovorio da je došlo do nekih tehničkih poteškoća s kartama, da će se to ispraviti pa će se proslijediti na javnu raspravu, pa u resorno ministarstvo… »Uglavnom, do kraja godine ništa od UPU-a«, iskreno je rekao Tupanjac. U kontekstu UPU-a je i problem izmještanja benzinske postaje INA-e iz središta grada, a zamjenik gradonačelnika Emil Priskić vjeruje da je postignut načelan dogovor s INA-om koja bi trebala preseliti na Kuk nasuprot Adria Oila, a kada će to biti, zavisi od prihvaćanja prostorno-planskih dokumenata.


Duel Nalis – Dujmić


Vijećnike je zanimalo kolika je šteta na šetalištu Lungo mare koju je prouzročilo olujno jugo, a pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Filip Vlah naglasio je da je procjena da je riječ o oko 2,5 milijuna kuna i da će se točan iznos znati tek kada krene sanacija. Opatijsko Gradsko vijeće zatražilo je pomoć Primorsko-goranske županije u sanaciji milijunske štete.



Vedran Kružić (Unija Kvarnera) optužio je gradsku vlast da pogoduje ugostiteljskom objektu u sportskoj dvorani zbog toga što im je odobreno dva sata besplatnog parkinga za goste.– Ovo liči na Životinjsku farmu u kojoj su neki jednaki, a neki jednakiji. To sigurno nije poticajno za poduzetništvo jer mi nije jasno zbog čega svi ugostiteljski objekti ne budu tretirani na isti način da im se omogući dva sata besplatnog parkinga za goste – upozorio je Kružić. Ravnatelj tvrtke Opatija 21 Igor Štok pojasnio je da je takav ugovor bio s prijašnjim zakupcem i da ga je sadašnji zakupac naslijedio, odnosno da je on naslijedio cijelu situaciju od svoga prethodnika.


Fernando Kirigin (SDP) predložio je da Grad Opatija raspiše javni natječaj za dopunsko osiguranje umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna, a kojima se iz proračuna za dopunsko osiguranje plaća 850 kuna. Gradonačelnik Dujmić se načelno složio, dodavši da je prva godina isplate sredstava za dopunsko osiguranje iskorištena da bi se stvari uhodale, naglasivši da je Kiriginova ideja dobra i da će se razmotriti.


Najviše je rasprave bilo u vezi s prodajom zgrade dječjeg vrtića, a vijećnica Helena Nalis (HSU) prozvala je gradonačelnika Dujmića za neprimjerene javne istupe kojim ih na neki način ucjenjuje jer ih optužuje da blokadom prodaje blokiraju isplatu naknada umirovljenicima.


One je ocijenila da je gradonačelnik kriv za prezaduženost grada i da je problem u tome što se gradska vlast neodgovorno odnosi prema javnim sredstvima.


»Neću podržati prodaju zgrade vrtića zbog 500 kuna božićnice«, iskrena je bila Nalis. Dujmić je odbacio optužbe da je Opatija najzaduženiji grad, a projekte sportske dvorane, Centra Gervais i novog vrtića je naveo kao pun pogodak.


Da bi se strasti primirile jer se bližila i točka rebalansa proračuna, gradonačelnik Dujmić poručio je da su njegova vrata svim vijećnicima otvorena i kada je riječ o prijedlogu novog proračuna koji je u fazi javne rasprave sa zainteresiranom javnošću.


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ


Grad Opatija, Gradsko vijeće Grada Opatije, Snimio Marin ANIČIĆ