Procesija u Opatiji

POZDRAV LJETU Blagoslovom mora, barki i pomoraca službeno otvorena nova kupališna sezona u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Premda užareni ovogodišnji lipanj već danima pruža mogućnosti za uživanje u »dugom toplom ljetu«, a mnogi se svakodnevno kupaju već od svibnja, dosta prije stvarnog kalendarskog ljeta, od danas za kvalitetno provedeno vrijeme uz more i u moru imaju i – nebeski blagoslov.


Naime, tradicionalnom tijelovskom procesijom nakon večernje svete mise održane u crkvi svetog Jakova u Opatiji, odnosno blagoslovom mora, barki, svih pomorskih zanimanja i svih ljudi koji žive i zarađuju za život na moru i od mora i službeno je otvorena nova kupališna sezona.


Ugođaj je bio veličanstven, jer za razliku od nekih prijašnjih godina kada su nestabilne vremenske prilike unosile neizvjesnost, današnji je dan bio kao naručen za blagdan Tijelova, kada se na poseban način u Opatiji, uz »pozdrav moru«, molitve, prigodne pjesme i latice ruža, slavi početak ljeta.




Tijelovska procesija svake godine osim što okuplja značajan broj vjernika, zanimljiva je i turistima kojih je u gradu sada već velik broj, pa su tako i današnju crkvenu povorku rado bilježili svojim foto-aparatima.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista