Korektiv

Otvoreno 9. izdanje iznimne manifestacije: Dani antifašizma u Opatiji na temu suvremenog ropstva

Marina Kirigin



OPATIJA – Pročitao bih nešto što je napisao Oleg Mandić. Fašizam je zlo. U širem smislu sinonim za svako zlo. Još u starom Rimu anti je značilo protiv. Antifašist je dakle onaj tko je protiv fašizma. U širem, prenesenom smislu protivnik, neprijatelj svakog zla. Takovim smo se razmišljanjem vodili pred devet godina mi iz opatijske Udruge antifašista i grupa osviještenih entuzijasta iz opatijske Gimnazije Eugen Kumičić, kada smo osmislili Dane antifašizma u Opatiji, kao svojevrstan korektiv manjkavim nastavnim planovima u školama, a što se već bilo počelo odražavati na društvena zbivanja u kojima su civilizirane vrijednosti etika i moral već opasno bili načete.


Odabrali bi bili jedan element zla kao nit vodilju i njega razradili u tri dana kroz Večer filma, Dana mladih i Okruglim stolom. Tako su teme naših dosadašnjih devet Dana antifašizma u Opatiji bile Suživot, Građanska hrabrost, Ekstremna desnica, Ratno nasilje, Genocid, Djeca žrtve, Kultura sjećanja, Govor mržnje i ove godine Suvremeno ropstvo. Prema nekim pokazateljima iz UN-a, danas u svijetu imamo oko 35 milijuna robova, od toga 70 posto čine žene i djece, a profit koji se na tome ostvaruje je oko 40 milijuna dolara – rekao je Bruno Starčić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije na otvaranju 9. Dana antifašizma u Opatiji u nazočnosti tridesetak učenika, profesora i ravnatelja opatijskih srednjih škola, članova opatijske udruge te predstavnika Grada Opatije i SABA PGŽ-e. Prisutnima se obratio i ravnatelj opatijske gimnazije Oliver Kvasina, koja je suorganizator ove manifestacije, te je pozvao zainteresirane na  radionice na temu »Suvremeno ropstvo generacije Z«.


Nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić i predsjednik Gradskog vijeća Opatije Robert Kurelić.– Antifašizam nije samo Drugi svjetski rat, to nije samo prisjećanje na povijesne događaje. Antifašizam je način života – to je tolerancija, tolerancija prema drugome, prema različitom. Antifašizam je želja za boljim društvom, težnja prema životu u kojem ćemo njegovati kulturu dijaloga, u kojem ćemo uvažavati mišljenje drugih. Robovi u svim oblicima nešto je što je sveprisutno, čime se bave u Europi i svijetu, to je klasna borba koja nikada ne završava – rekao je Kurelić i izrazio nadu da će organizacijom ovakvih manifestacija probuditi svijest prvenstveno kod mladih ljudi i navesti ih da prije svega budu dobri prema sebi, a onda i prema svima oko njih, posebno prema onim različitima i drugačijima.