Promotori cjelogodišnjeg kupanja

Opatijski kukali na visinskim pripremama u talijanskim Alpama

Aleksandra Kućel Ilić

Kukali su došli na poziv njihovog člana Roberta Berre koji tamo živi, a inače je godinama redoviti sudionik novogodišnjeg kupanja u Opatiji



OPATIJA  Promotori cjelogodišnjeg kupanja, Opatijski kukali, čije fotografije zdravice uz šampanjac iz hladnog siječanjskog mora na opatijskoj Slatini 1. siječnja svake godine obilaze svijet, nakon sezone kupanja potražili su osvježenje u talijanskim planinama.


Nakon odrađenih protokolarnih i humanitarnih aktivnosti kao i redovitog treniranja picigina, iskoristili su sunčani vikend za visinske pripreme. Lokacija je bila Gran Monte, planinski lanac Julijskih Alpi iznad mjesta Taipana u Italiji blizu slovenske granice.


Kukali su došli na poziv njihovog člana Roberta Berre koji tamo živi, a inače je godinama redoviti sudionik novogodišnjeg kupanja u Opatiji.




Lokacija je bio vodopad planinskog izvora na nadmorskoj visini većoj od 800 metara uz temperaturu vode od ugodnih 13 stupnjeva Celzijevih.


Za dobro istrenirane opatijske momke – ništa strašno. Roberto Berra, iako ima 70 godina, redovito prakticira ovakvo kupanje i tuširanje preko cijele godine održavajući dobru kondiciju i vitalnost, a svoja iskustva je nesebično podijelio s prijateljima iz Opatije.


– Ma tko ovo može platiti? Opatijski kukali promoviraju zdrav život, prijateljstvo te ljubav prema rodnom kraju i pozitivnim ljudskim vrijednostima koji brišu sve barijere – generacijske, nacionalne, profesionalne i socijalne. Poručujemo svima da se ne boje kratkotrajnog kupanja u malo hladnijoj vodi jer je dobra za zdravlje – rekao je Mario Sušanj, Opatijski kukal koji je po struci liječnik.