'Dogodilo se' ljeto

Opatijska kupališta potpuno nespremna: Pogledajte slike koje kraljici turizma baš i ne stoje dobro

Marina Kirigin

Na kupalištu Tomaševac jučer između sunčanja i radova / Snimio Marin ANIČIĆ

Na kupalištu Tomaševac jučer između sunčanja i radova / Snimio Marin ANIČIĆ

Sablasno stanje dočekalo je kupače ispod hotela Belvedere pa su morali čak i sami intervenirati kako bi ublažili situaciju, Tomaševac opasuju ograde, a u Voloskom se raspadaju tribine



OPATIJA Sezona kupanja ove je godine otvorena izuzetno rano. Prvi kupači u moru su bili već na samom kraju travnja, a posljednjih mjesec dana ljetne slike s opatijskih plaža postale su sasvim uobičajene i preplavile su stranice društvenih mreža.


Produženi vikendi, spojeni s blagdanima, i lijepo, sunčano i toplo, pravo ljetno vrijeme na opatijska kupališta prizvali su velik broj kupača, međutim ponovno nisu sva kupališta sezonu kupanja dočekala onako kako to priliči »kraljici turizma«.


Sablasno stanje dočekalo je kupače na kupalištu ispod hotela Belvedere. Plaža je to od koje je bivši koncesionar (Liburnia Riviera Hoteli) početkom godine odustao nakon što su izgubili vlasništvo nad obližnjim hotelom Belvedere i okolnim objektima.




Iako su se LRH obvezali da će prema koncesijskom ugovoru uložiti oko 2 milijuna kuna, u tu plažnu infrastrukturu investirano je svega nekoliko tisuća kuna.  Plaža koja je i dosad bila u izuzetno lošem stanju, »povlačenjem« LRH-a postala je prava  »šaka u oko« svakog prolaznika.



Nemarni LRH


Razbijena betonska površina, uništeni prilazi moru, ruzinave ograde, išarani zidovi – samo su neki od upečatljivih detalja koji su otvorili staru opatijsku »ranu« s nespremnim i za sezonu neuređenim kupalištima. 


Kako bi bar minimalno promijenili stanje, proteklog vikenda građani Mjesnog odbora Belvedere, koji su i stalni kupači na tom priobalnom prostoru, odlučili su stvari uzeti u svoje ruke. Počistili su od granja i smeća prostor plaže. Za katastrofalnu situaciju na kupalištu okrivili su prije svega LRH koji nisu ispunili uvjete iz koncesije.


Iako ponovno prekasno, na to opatijsko kupalište ovih dana trebali bi stići radnici i minimalno ga urediti. Iz Grada Opatije navode što će se sve uskoro poduzeti i zbog čega nije ranije moglo doći do ovog ulaganja.


– Kupalište ispod hotela Belvedere na kojemu je raskinut ugovor o koncesiji između Županije i LRH krajem veljače ove godine, nije moglo biti u programima održavanja Grada. Kako LRH nije proteklih godina izvršavala svoje obveze po pitanju ulaganja, a stanje kupališta je izuzetno loše, Grad Opatija je pripremio dokumentaciju za radove te zatražio sufinanciranje od strane Županije, te smo jučer izviješteni da je to sufinanciranje i odobreno. Radovi na sanaciji započet će tijekom sutrašnjeg dana i bit će završeni u narednih 10 dana – stoji u jučerašnjem dogovoru Miljenka Ujčića, v.d . pročelnika opatijskog Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša.


U dječje kupalište Tomaševac posljednjih godina puno se ulaže. Kupači su zadovoljni ponudom i uslugom na plaži.


Zamjena dasaka


Nekadašnje nepisano turističko pravilo na Opatijskoj rivijeri je bilo da kupališta za sezonu kupanja moraju biti spremna 1. svibnja, međutim kupalište Tomaševac, iako je ugostiteljska ponuda, te usluga iznajmljivanja plažnih rekvizita bila dostupna i primjerena, i početak ovog lipnja dočekalo je okovano zaštitnim građevinskim ogradama.


Naime, najavljeno uređenje dijela plaže očito se ponovno oduljilo. Ipak, iz Grada Opatije javljaju kako bi radovi na kupalištu Tomaševac  prema najavi izvođača iz gradske tvrtke Parkovi trebali biti završeni do kraja ovog tjedna.


Situacija na Tijelovo nije bila bajna ni u Voloskom. Tribine uz plivalište koje su tijekom cijele godine pod utjecajem vjetra i mora, vlage, hladnoće, doslovce se raspadaju. Takve predstavljaju veliku opasnost za djecu koja se na njima sunčaju pa postoji bojazan da će se prije ili poslije nekome nešto dogoditi.


Na pitanje hoće li se što po tom pitanju poduzeti iz Grada Opatije odgovaraju kao je Grad u dogovoru s Vaterpolo klubom intervenirao na način da će ovaj tjedan biti zamijenjen dio drvenih dasaka.