ZA BOLJU OPATIJU

Opatija treba osigurati više novca za školarce: Autima na školskom igralištu nije mjesto

Srđan Brajčić

OPATIJA U jeku rasprava o demografskim perspektivama Hrvatske, stranke SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera okupljene u koaliciji Za bolju Opatiju podsjetile su danas javnost na to da je opatijsko Gradsko vijeće odigralo ključnu ulogu u kreiranju lokalne natalitetne politike koja je danas prepoznata diljem države. Robert Kurelić i Igor Puž iz Akcije mladih, Neven Varljen iz IDS-a, Gordana Grgurina iz HSU-a i Vedran Kružić iz Unije Kvarnera ističu da su dobre natalitetne politike posebno važne za mlade obitelji, pa Opatija postaje uzor kako se boriti da oni ostanu u svom gradu, ali i u Hrvatskoj.Opatijsko Gradsko vijeće, u kojem predstavničku većinu čine stranke SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera, podsjećaju iz koalicije Za bolju Opatiju, 31. srpnja 2017. godine donijelo je paket pronatalitetnih mjera, o kojima u zadnje vrijeme pohvalno govori i sam vrh političke vlasti u Hrvatskoj.

Brojne pogodnosti




– Usvojena je naknada za novorođenčad od 10 tisuća kuna za prvo dijete, s povećanjem od pet tisuća kuna za svako sljedeće. Osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, a Opatija sufinancira srednjoškolske u iznosu do 750 kuna. Opatijski roditelji ne plaćaju vrtić za svako drugo i ostalo dijete, napominju iz koalicije Za bolju Opatiju, ali također napominju da se mora jačati obrazovna infrastruktura grada.


Stoga se zalažu da se u proračunu Grada Opatije za 2019. godine osigura novac za opremanje kabineta za fiziku, kemiju i biologiju kako bi opatijski učenici imali najbolje uvjete za pohađanje praktične nastave. Osim toga, koalicija se zalaže za to da Opatija svojoj djeci omogući nadstandard i u smislu digitalizacije osnovnoškolskog obrazovanja. Međutim, umjesto nadstandarda, ilustriraju opatijski političari, opatijsko školsko igralište je zapušteno i neuređeno.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





– Na igralištu su redovito parkirani automobili, posebno kad se u sportskoj dvorani Marino Cvetković organiziraju komercijalne manifestacije. Smatramo neprihvatljivim da Grad Opatija ne može osigurati novac čak ni za osnovne stvari, poput mreže za golove i koševe, što je postao standard već u ruralnim područjima, napominju iz koalicije gdje podržavaju razmišljanje građana o tome da se osigura više novca za opatijsku osnovnu školu.


Stanogradnja


Jednako tako, podsjećaju na prijedlog kolega iz Akcije mladih koji ide u smjeru toga da se opatijske obitelji do 45 godina starosti oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa pri rješavanju svog stambenog pitanja. Ocjenjuju da se radi o važnoj pronatalitetnoj mjeri i stoga očekuju da će se glasovanje o ukidanju komunalija za mlade obitelji uskoro naći na glasovanju u Gradskom vijeću.


– Međutim, Opatiji trebaju i aktivnije politike stanogradnje ako želimo zadržati mlade i privući nove u naš grad. Opatija mora u narednim godinama postaviti stanogradnju kao svoj glavni prioritet. Postoji niz gradskih terena diljem Opatije na kojima se mogu graditi novi stambeni kompleksi za mlade, kreativne i inovativne ljude koji bi ovdje zasnovali svoju obitelji, ali i razvijali nove industrije i gospodarstvo. To moraju biti mjesta za stanovanje i život, a ne apartmani za iznajmljivanje. Očekujemo da će ideja o stanovima za mlade do kraja mandata aktualne vlasti dobiti realne obrise, kazali su u koaliciji SDP, IDS, HSU, Akcija mladih i Unija Kvarnera.Osim toga, poručuju da opatijska vlast u buduće mora puno racionalnije raspolagati s novcem opatijskih poreznih obveznika pri izgradnji svojih ustanova. Vjeruju također u to da će Grad Opatija pojačati mjere prema lokalnom poduzetništvu, što je još jedna od posebno važnih pronatalitetnih politika.