Festival čokolade

Opatija čeka najslađi vikend u godini: Čokolada sve ljubi i u sve se miješa

Ana Braškić

Najslađi mjesec u Opatiji od 2. prosinca / Foto Marko GRACIN

Najslađi mjesec u Opatiji od 2. prosinca / Foto Marko GRACIN

Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje domaće i međunarodne čokoladne brendove, ali i male specijalizirane proizvođače originalnih slastica od čokolade



OPATIJA – Jedanaestu godinu Opatija će ugostiti Festivalčokolade. U petak, 2. prosinca počinje najslađi vikend u godini koji će ovaj put donijeti još više izlagača i radionica, a kao novi »izložbeni« prostor – opatijsku tržnicu. Na Slatkom Mrkatu odvijat će se prodaja čokoladnih delicija i slastica i bit će postavljena izložba o povijesti čokolade. Novitet ove godine jest i način prikupljanja humanitarnih sredstava za potrebite. Naime ove godine u humanitarnom dijelu manifestacije sudjelovat će svi opatijski slastičari koji će izraditi puno manjih torti koje će se potom prodavati u humanitarne svrhe.


Festivalčokolade će i ove godine predstaviti najbolje domaće i međunarodne čokoladne brendove, ali i male specijalizirane proizvođače originalnih slastica od čokolade. Izložbeni i prodajni dio Festivala čokolade ponovo je smješten u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner gdje svaki proizvođač u svome prostoru predstavlja ono najkvalitetnije iz svoje ponude. Izlagači su iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Mađarske, a bit će tu svega od čokoladnih štikli, čokoladnih djedica, čokoladne kozmetike, čokoladnih fontana, cake pops-a i još mnogo toga. Među ostalim napravit će se velika tabla čokolade površine 20 metara kvadratnih koja će se prodavati po prigodnoj cijeni od subote u podne. Uz navedeno najmlađe očekuje face painting, a neizostavni su i bogati glazbeni programi.


Izdvojeni programi za djecu odvijat će se u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i u parku Sv. Jakova gdje će u sklopu Adventa biti postavljene 3D hologramske projekcije.




Jedan od dobro posjećenih programa koji neće izostati niti ovaj put jest Opatijski paradoks koji će se održati u subotu, 3. prosinca u Villi Angiolini, a sudjelovat će vinari Bofan, Clai, Radović, Raak, Gentille Winery i Mas-vin. S ovogodišnjim programom Opatijskog paradoksa na kojem je iz godine u godinu sve više posjetiteljica upoznala nas je Milica Sekulić.


– Kada smo prvi put prije pet godina krenuli raditi ovaj događaj koji spaja čokoladu i vino ciljano smo mu dali ime Opatijski paradoks kako bi odmah na početku potaknuli raspravu. Zanimalo nas je da li se te dvije teme sljubljuju i na koji način se sljubljuju, kazala je Sekulić i dodala kako ne ide svaka čokolada uz vino.


– Čokolade koje se nude uz vina su većim dijelom tamne čokolade. Radi se o čokoladama koje imaju jako visoki postotak kakaa, a takve čokolade zahtijevaju ozbiljna, teška i odležana vina. Većinom su to crna vina, ali ima i bijelih maceriranih vina koja su prošla moderniji proces vinifikacije, objasnila je Sekulić i nastavila:


– Kako bi pokrili većinu sorti i prezentirali sorte kakvih nema u našoj blizini svake godine predstavljamo vina i vinare iz cijele Hrvatske i regije. Od samog početka trudimo se da na Festival dođu vinari osobno predstaviti svoja vina jer to posjetitelji najviše cijene. Naime, od samih proizvođača dobit će informacije koje će ih bolje upoznati sa samim vinom i otkriti zašto baš to vino ide uz određenu vrstu čokolade. Kada je riječ o samim čokoladama i ove godine nam je partner Vilma Rab čije će čokolade biti ponuđene uz vina, govori Sekulić i u nastavku objašnjava kako je zamišljen program Opatijskog paradoksa.


Čokolada punjena žlahtinom


– Svaki posjetitelj koji za 50 kuna na ulazu u Villu Angiolinu kupi čašu imat će slobodnu degustaciju svega što se nudi toga dana. Svatko koga zanima na licu mjesta dobit će preporuku kakvu čokoladu kušati uz vino koje je odabrao. Morate znati da vina koja se nude na Opatijskom paradoksu su 80 posto vrhunska vina kakva prosječan potrošač nema priliku svaki dan kušati, a kamoli kupiti. Svake godine osim što imamo dva ili tri jako poznata vinara uvijek se trudimo odabrati i dvoje ili troje njih koji imaju ozbiljna vina, a nisu poznati.



U sklopu festivala čokolade bit će moguće kušati, ali i naučiti nešto o Molekularnim čokoladama. Osmislile su ih dr. Ljiljana Fruk iz odsjeka za kemijski inženjering i biotehnologiju, Sveučilišta u Cambridgeu (UK) i Marina Prijatelj u suradnji s tehničkim muzejom Nikola Tesla iz Zagreba.


– Molekularne čokolade izrađuju se ručno, isključivo od najkvalitetnije tamne čokolade i s raznim divotama koje ilustriraju okus pojedine 3D-molekule. Tako je molekularna čokolada etanola oplemenjena likerom od kadulje i oraha, molekula kofeina je dodatno naglašena komadićima zrna kave, glukoza sušenim smokvama, a hormon sreće, dopamin, jednostavnom kvalitetnom i preukusnom tamnom čokoladom. Osim u sklopu izložbe u Zagrebu, molekularne čokolade su u stalnoj prodaji u kantinama Sveučilišta Cambridge u Engleskoj gdje su ih, kao i u Zagrebu, studenti i profesori izvrsno prihvatili, kazala je Marina Prijatelj koja će u sklopu Festivala čokolade voditi nekoliko radionica.



Kao posebnu zanimljivost Sekulić je istakla izlagača iz Hercegovine specifičnog po ozbiljnim crnim vinima.


– Posjetitelji će dobiti priliku upoznati sorte koje nisu česte kod nas. Ove godine nema slovenskih proizvođača, ali zato će svatko tko dođe imati priliku upoznati proizvođača koji vina proizvodi od aronije i višnje maraska.


Osim vina i čokolade na Opatijskom paradoksu nude se i maslinova ulja.


– Svake godine imamo dva uljara iz Istre, Oliveri i Negri, i svaki je poseban na svoj način. Tako Negri na licu mjesta miješa ulja i čokoladu, a Oliveri je jedan od rijetkih uljara koji svaku sortu posebno prerađuje.


Još jedan događaj koji će spojiti vino i čokoladu jest: Čokolada i vino – hrana i piće bogova što će se održati u nedjelju, također u prostoru Vile Angiolina. U projektu sudjeluju Vinotel Gospoja iz Vrbnika i Croatian Choco Concept – Atelier Ecostyle iz Opatije koji su proizveli čokoladu u obliku bašćanske ploče punjene žlahtinom.


Zotterov izbor


Dio Festivala čokolade održat će se i u Milenij choco svijetu koji je ponovo pripremio bogat program i još više čokolade. I ove godine ugostit će choco kipara Antonia Licitru koji će ponovo izraditi čokoladnu skulpturu. O čemu je riječ neka ostane tajna, otkrit ćemo vam tek da je riječ o jednako atraktivnj skulpturi kao što je bila prošlogodišnja Djevojka s galebom. Jedna od zanimljivosti bit će i radionica izrade ukrasa za tortu Kamelija, popularan opatijski suvenir.


Neizostavan dio Festivala čokolade jest i njegov glazbeni dio. S »inovativnim jedinstvenim glazbenim formatom«. Pure chocolate upoznao nas je njegov umjetnički direktor Michael Fendre.


– Ovo je četvrto izdanje projekta koji je od samog početka imalo za cilj ponuditi posjetiteljima koncerta više od glazbe. Obično na koncertu slušate izvedbu i eventualno vidite nešto, no mi smo htjeli više od toga. Naime, još je prije više stotina godina otkriveno da se glazba može analizirati i da svaki zvuk ima svoje karakteristike. Zato smo prvo svakom zvuku dali njegovu boju i zato tijekom koncerta dvorana mijenja boje. Nakon boja, odlučili smo probati povezati glazbu i osjetilo okusa, a u tu se priču najbolje uklopila čokolada. Kada sam pokretao projekt upoznao sam gospodina Josefa Zottera, jednog od najboljih proizvođača čokolade na svijetu koji danas proizvodi više od 360 različitih vrsta čokolada. Zanimalo me može li povezati čokoladu i glazbu, njegov je odgovor tada bio: Zašto ne?, priča nam Fendre koji se ove godine odlučio na jednog izvođača, odnosno izvođačicu.


– Ove godine glavna zvijezda je bečka čelistica Mela Marie Spaemann. Ona je za ovaj koncert odabrala osam skladbi koje smo mi zatim povezali s bojama, a potom dali na preslušavanje Zotteru koji je napravio selekciju od osam Zotter čokolatina, od kojih svaka odgovara jednoj skladbi. Mela Marie Spaemann svira klasičnu glazbu, ali je ujedno i kantautorica, pa ćemo uz Bacha moći čuti i njene skladbe. Neću vam puno otkrivati, ali vjerujte mi da ćete imati osjećaj da pred sobom imate cijeli orkestar, a ne samo jednu umjetnicu, naglasio je Fendre i dodao kako se koncert ove godine prvi put održava u hotelu Royal, a u priču se uključio i Milenij Choco svijet koji je na temelju glazbe također napravio svoju selekciju čokolada.



Tijekom svih triju dana trajanja Festivala u suvenirnici Manufakturaa posjetitelji će moći poslušati i vidjeti čokoladnu gramofonsku ploču, ali i naučiti kako se pripremaju sirove slastice. O njima će ih podučiti, Mihaela Devescovi, kojoj su slatkiši velika ljubav, a s prednostima sirove hrane prije osam godina upoznala ju je njena majka.


– Niti jedan moj dan ne može proći bez slatkog, no željela sam raditi zdrave sirove varijante pa sam se s velikom strašću i oduševljenjem bacila na izradu torti. Danas se u mojoj ponudi nalazi dvadesetak vrsta torti, a prije mjesec dana na tržište sam plasirala i pet vrsta kuglica – od rogača, čokolade, kokosa, lješnjaka i energetske kuglice, kao i zdravi čokoladni namaz Mitellu, otkrila je Devescovi i pozvala sve da kušaju njene sirove slastice.



– Svaki gost će na ulazu, dobiti bombonijeru s osam čokoladica Zotter ili osam čokoladica Milenij i moći će birati koju će kušati. Naravno nitko im neće braniti da kušaju obje vrste uz jednu skladbu, kazao je Fendre, a direktor Festivala Kvarner Richard Marussi dodao je da se nekad skladala glazba za ručkove ili večere te da se ovim projektom Festival Kvarner želi vratiti tim korijenima.


Čokoladni meni


Posebnom gastro ponudom u priču o čokoladi uključili su se i brojni opatijski restorani i hoteli, tako je primjerice hotel Continental nudi pizzu Milenij s choco kremom i M&M bombonima, a Hotel Bristol nudi Choco menu na kojem se nalaze Domino pureća pašteta (kombinacija crne i bijele čokolade), domaći ravioli s bučom i orasima na maslacu od mente posuti listićima tamne čokolade, juneća pisanica s koricom od bijele pikantne čokolade i domaćim njokima od tamne čokolade, mignon od pistacija. Restoran Ružmarin jedini na meniju ima posebnu ponuda čokoladnih bezglutenskih deserata: čokoladni kolač s mentom i ružmarinom i kremu od bundeve s čokoladom i krokantom od badema. Čak dva menija na bazi čokolade po prigodnoj cijeni koja uključuje predjelo, glavno jelo i desert ponudit će restoran In bocca al lupo iz Voloskog. Na oba menija su Cocktail od čokolade s rezancima od buče i tofua, Čokoladni rižoto s divljom rižom i Mousse od tamne čokolade s okusom kave, dok je na jednom meniju kao glavno jelo ponuđena Čokoladna tagliata od bifteka na čokoladnoj palenti, a na drugom Medena pačja prsa s umakom od čokolade i chilija.


I ove godine neće nedostajati niti prigodna wellness ponuda. Tako primjerice hotel Bristol nudi jaffa masažu.


– Spojili smo wellness s ponudom našeg šefa kuhinje. Jaffa masaža inspirirana je našom tortom Jaffa. Ulje, odnosno maslac za ovu masažu dali smo posebno napraviti za ovu prigodu. Našim gostima ponudit ćemo masažu cijelog tijela s maslacem od kakaa i eteričnim uljem naranče. Riječ je o autohtonom tretmanu, proizvodi su prirodni, a naranča je dobra za cirkulaciju i detoks i potiče hormon sreće u ove tmurne zimske dane.