Životni odabir

‘Odvraćali su me, ali sam znao da je moj osjećaj pravi’: Bivši dječji gradonačelnik Opatije odlučio postati svećenik

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

U vrijeme dok sam bio dječak, redovito sam išao na mise i bio sam ministrant u vološćanskoj crkvi, međutim niti tada, niti nakon krizme nisam pomišljao na to da bih mogao odabrati svećenički poziv. Onda se u meni rodila želja da budem svećenik. Ta je spoznaja bila šok za mene...



MATULJI Put mladog Laurenta Kružića iz Matulja, nekad odličnog opatijskog učenika i istaknutog dječjeg gradskog vijećnika vrlo je zanimljiv. Na spomen njegova imena, većina ljudi u Opatiji i općenito na Liburniji će se prisjetiti da je nekad bio dječji gradonačelnik Opatije zainteresiran za svijet politike, a sjećaju ga se i kao zanimljivog sugovornika i vještog debatanta, novinara, te u skladu sa svim izvrsnostima koje ga krase i učenika generacije.


No, nije titulu učenika generacije nosio samo u osnovnoj školi u Opatiji, već i kasnije, u zahtjevnoj srednjoj školi, u opatijskoj Gimnaziji Eugena Kumičića ispred koje je često i nastupao, promovirajući školu i uvjeravajući buduće učenike da odaberu baš opatijski GEK za nastavak školovanja. Postao je učenikom generacije i mnogi su ga već vidjeli na visokim čelnim pozicijama jednoga dana kada završi fakultet, ali i ostali začuđeni kada su čuli što je odlučio upisati. Bila je to teologija…


Odlučio i realizirao 


Što je mladi i svestrani Laurent odlučio, to je i realizirao. Diplomirao je teologiju u Rimu, zaređen je za đakona u vološćanskoj crkvi svete Ane, a nakon svećeničkog ređenja, velečasni Laurent Kružić je jučer u Matuljima slavio i svoju prvu svetu misu. Mladomisnik je najprije ispred roditeljske kuće u Matuljima dobio roditeljski blagoslov, a zatim je služio mladu misu u župnoj crkvi Krista Kralja, pred ljudima koji ga znaju od najranijih dana, pred svojom publikom…




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Zadnjih mjeseci se Laurenta Kružića najčešće moglo susresti u Voloskom, gdje je bio đakon u crkvi svete Ane i gdje se pripremao za svećeničko ređenje i mladu misu u svibnju. O okolnostima koje su ga navele na veliku odluku koja je nešto kasnije rezultirala i životnim pozivom rekao je:


– U vrijeme dok sam bio dječak, redovito sam išao na mise i bio sam ministrant u vološćanskoj crkvi, međutim niti tada, niti nakon krizme nisam pomišljao na to da bih jednoga dana mogao odabrati svećenički poziv.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Naime, ne krije da je u mlađim danima imao političkih ambicija, što je već u ranim danima pokazao u ulozi dječjeg gradonačelnika Opatije, te i vrlo aktivnog dječjeg gradskog vijećnika. Sudjelovao je u to vrijeme u mnogim projektima kojima je bila namjera poboljšati život djece i mladih u Opatiji.


Student Gregoriane 



U predvečerje svetkovine Duhova u riječkoj prvostolnoj crkvi za svećenike Riječke nadbiskupije zaređeni su Mario Frlan iz župe sv. Filipa i Jakova na Grobniku i Laurent Kružić iz župe Krista Kralja u Matuljima, dosadašnji đakoni ove nadbiskupije. Na svečanoj euharistiji u katedrali sv. Vida zaredio ih je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a katedrala je bila prepuna vjernika. U tom radosnom i važnom činu za Crkvu i nove svećenike osobno sudjelovale su njihove obitelji i prijatelji, brojni vjernici, bogoslovi i redovnice, poglavari riječkog Bogoslovnog sjemeništa »Ivan Pavao II.« na čelu s rektorom dr. Mariom Tomljanovićem i mnogi drugi svećenici Riječke nadbiskupije koji su polaganjem ruku simbolično izrazili zajedništvo s novim kolegama. Među njima je u liturgiji sudjelovao i dr. Stefan Dartmann, DI, rektor Papinskog zavoda »Germanicum et Hungaricum« u Rimu, kojega su pohađali brojni istaknuti svećenici i biskupi Crkve u Hrvatskoj. U propovijedi je nadbiskup Devčić rekao da su svećenici najuži suradnici biskupske službe, pa tako i dvojica novih svećenika koje je podsjetio da su kao svećenici pozvani obnašati trostruku službu: naučavanja, posvećivanja i upravljanja. Među ostalim ih je pozvao da više nego riječima, evanđeljem, naviještaju svojim životom, da revno njeguju svoj duhovni život, da budu otvoreni za sve ljude, tako i one koji su se udaljili od Crkve. Na kraju misnoga slavlja novi su svećenici uputili svoje zahvale Bogu, obitelji, odgojiteljima u sjemeništu, svećenicima i svima drugima koji su ih pratili na putu do svećeništva. (M. G.)



No, kada je postajao zreliji, kroz srednju školu, svijet politike mu se počeo sve manje sviđati, a ambicije u tom smjeru su se počele gasiti. Priključio se u to vrijeme jednoj zajednici mladih u crkvi u Opatiji, pa zatim i u Rijeci…


– U meni se rodila želja da budem svećenik. Moram priznati da je ta spoznaja bila šok za mene, ali još veći za moju obitelj. Bilo je onih poput profesora u školi koji su me odvraćali od svećeničkog poziva, ali za mene je bilo ključno to da sam u srcu osjetio da me Bog zove. To je onaj osjećaj za koji jednostavno znate da je pravi – pojasnio je Laurent Kružić. Nakon gimnazije završene s najboljim mogućim ocjenama u Opatiji, upisao je teologiju i filozofiju u Rijeci, gdje mu je ubrzo nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predložio da studij nastavi u Rimu.


Studirao je na Gregoriani, poznatom sveučilištu s dvije tisuće studenata, pet fakulteta i tri instituta, a boravio u kući koja se zove Germanicum et Hungaricum, u kojoj su studenti bili i sveti Marko Križevčanin, kardinal Alojzije Stepinac, naš pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević i mnogi drugi.


– U kući nas je bilo iz 15 nacija, a na fakultetu iz cijeloga svijeta, što je posebno iskustvo. Predavanja na sveučilištu bila su na talijanskom, dok smo u bogosloviji govorili njemački. Tamo sam dobio priliku puno naučiti, naročito što se tiče međuljudskih odnosa, budući da sam bio u kontaktu s kolegama iz svih krajeva Europe i svijeta. Grad Rim je prekrasan grad, gdje su svi dobrodošli, i mjesto gdje svaki čovjek može obnoviti svoju vjeru – istaknuo je Kružić koji će prema najavama, u listopadu otići natrag u Rim na poslijediplomski studij.