Jedinstveni natječaj

Održan 31. Mandrać: Čitavo Volosko bilo je veliki atelje

Marina Kirigin

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Vološćanske uličice, škalini, lučica bili su prepuni radova, stvaralo se na licu mjesta, ali i samo izlagalo  umjetnine, slike, skulpture... Sudjelovalo je više od 170 umjetnika iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke, Vijetnama i iz svih krajeva Hrvatske



VOLOSKO  Volosko je proteklog vikenda disalo umjetnost. Nakon što su tijekom subotnjeg prijepodneva stvarala djeca u sklopu dječjeg likovnog natječaja »Mali Mandrać«, u nedjelju je dan bio rezerviran za odrasle umjetnike, profesionalce i amatere.


Foto D. Škomrlj


Foto D. Škomrlj



Usprkos vrućem ljetnom danu, više od 170 umjetnika iz sedam zemalja, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke, Vijetnama i iz svih krajeva Hrvatske, odazvalo se 31. izdanju »Mandraća«, međunarodnog likovnog natječaja u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, Zajednice Talijana Opatija i Mjesnog odbora Volosko. Vološćanske uličice, škalini, lučica bili su prepune radova, stvaralo se na licu mjesta, ali i samo izlagalo  umjetnine, slike, skulpture…


Puno posla za žiri




Akademski slikar iz Voloskog Claudio Frank, ujedno i začetnik vološćanske manifestacije koja se održava više od tri desetljeća, kao predsjednik ocjenjivačkog suda tijekom čitavog jutra obilazio je Volosko u potrazi za najboljim radom.



Prvo mjesto u profesionalnoj kategoriji pripalo je Georgette Yvette Ponte, dok je drugi bio Dean Kljun. Posebna nagrada otišla je u ruke Radovana Kunića, a priznanje je primila Renata Pentek Šimković. Prvu nagradu u općoj skupini primila je Nora Vrsalović, a drugi je bio Albert Svab. Posebna nagrada pripala je Eriki Medanić, a priznanje Nikoli Lukinčiću. Najbolju fotografiju imao je Stanislav Juretić, a posebnu nagradu i priznanje dobili su Lukas Lukinčić i Igor Popović. Najbolji studenstki rad imala je Sara Pečanić. Tako je odlučio međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Claudio Frank, akademski kipar i slikar Bojan Šumonja te povjesničar umjetnosti i kritičar Enzo Santese. Uz bogate novčane nagrade, prvonagrađeni u profesionalnoj skupini dobio je priliku održati samostalnu izložbu u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u 2017. godini.



– Žiri ima puno posla. Iako je nešto manje sudionika nego nekih ranijih godina, ocjenivački sud ima jednako težak zadatak. Radova je puno, tehnike, stilovi su različiti, baš kao i teme pa tako nije lako izabrati one najkvalitetnije – rekao je Frank.


Poseban spoj


U posebnoj atmosferi vološćanske lučice, koja je u popodnevnim satima bila prožeta »paletom nota« s uličnim sviračima koji su dali jedan poseban štih manifestaciji, izlagali su i neki domaći umjetnici. Među njima i Barbara Cetina iz Voloskog. Ona već treću godinu sudjeluje na Mandraću i nastoji izlagati raznolike slike i radove, a ove godine predstavila se i s drvenim skulpturicama. Za svog prvog nastupa osvojila je i nagradu, međutim na likovni natječaj ne dolazi zbog nagrade već doživljaja.


– Vološćanka sam koja živi u Jurdanima i zato mi je u Volosko uvijek drago doći. Volosko i njegov spoj s umjetnošću zaista je poseban i zato ga ne propuštam – rekla je Cetina.


Njezino mišljenje dijeli i Vološćanka Smilja Selak koja je prvi puta izlagala u sklopu likovnog natječaja. Njezina je želja da joj slike pogledaju stručni ljudi, da daju svoj sud, čisto, kaže, da dobije jedno profesionalno, iskreno mišljenje.