Pala kvaliteta mora u Opatiji

OPREZ, ZAGAĐENJE Zabrana kupanja na dijelu Slatine

Aleksandra Kućel Ilić

Znak koji upozorava na zabranu kupanja na dijelu Slatine / Snimio Marin ANIČIĆ

Znak koji upozorava na zabranu kupanja na dijelu Slatine / Snimio Marin ANIČIĆ

Da more nije pogodno za plivanje i boravak u njemu upozorava i znak sa zabranom kupanja postavljen na Slatini. Uslijed ovog upozorenja, jučer je na ovom dijelu kupališta bilo znatno manje kupača nego inače, ali ih je bilo



OPATIJA Na samom vrhuncu kupališne sezone, Opatiju je danas pogodila neugodna vijest da je more na dijelu kupališta Slatina nepogodno za kupanje.


No, za razliku od nekih prethodnih sezona kada su tabele s upozorenjem o zabrani kupanja bile postavljene na kraju kupališta ispod Pančere, sada se to dogodilo na suprotnom dijelu kupališta ispod hotela Milenij kojega, zbog plićaka najviše koriste djeca.


Osim djece koja se vole igrati u plićaku, zabrana kupanja je najviše pogodila domaće kupače, kupače sa šugamanima koji se vole kupati na ovom dijelu kupališta, u dubljem moru, blizu Portića i kipa djevojke s galebom.




Da more nije pogodno za plivanje i boravak u njemu upozorava i znak sa zabranom kupanja postavljen na Slatini. Uslijed ovog upozorenja, danas je na ovom dijelu kupališta bilo znatno manje kupača nego inače.


Slatina, zagađenje,


Slatina, zagađenje,



Međutim, ili znak upozorenja nisu svi vidjeli, ili za njega ne haju, jer je kupača i u ovoj, »crvenoj zoni« za kupanje danas bilo. Ne može se govoriti o pravoj navali kupača, ali bilo je onih koji su se unatoč upozorenju, odlučili osvježiti baš u dijelu zabranjenom do daljnjega za ljetne aktivnosti. Kupala su se nažalost i djeca.


Upozorenje je danas osvanulo i na službenim web stranicama Grada Opatije.


– Obavještavamo građane kako je, nakon posljednjeg uzorkovanja mora, utvrđeno da je kvaliteta morske vode na dijelu plaže Slatina, ispod hotela Milenij, nezadovoljavajuća i stoga je na toj plaži privremeno zabranjeno kupanje. Grad Opatija poduzima hitne mjere kojima ispituje razloge nezadovoljavajuće kvalitete morske vode te će uzroci biti otklonjeni u najkraćem mogućem vremenu – objavljeno je.


Što je uzrok zagađenju mora zasad još nije utvrđeno, no kako navode nadležni u Gradu Opatija, na ostalim opatijskim plažama morska voda je i dalje prema analizi uzoraka, koju radi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, izvrsne kvalitete. 

– O razlozima zagađenja i prestanku zabrane kupanja građani će biti pravovremeno obaviješteni – navode iz Grada Opatije.


Slatina, zagađenje,


Slatina, zagađenje,