Sjednica Gradskog vijeća

OPATIJSKE TEME Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma se vraća u Zagreb

Aleksandra Kućel Ilić

Gabrijela Krmpotić Kos / Foto  Vedran KARUZA

Gabrijela Krmpotić Kos / Foto Vedran KARUZA

Gabrijela Krmpotić Kos napušta Opatiju i vodstvo muzeja smještenog u Villi Angiolini. Festival Opatija će od 1. siječnja 2020. od HMT-a preuzeti upravljanje Umjetničkim paviljonom Jurja Šporera



OPATIJA – Rujanska sjednica Gradskog vijeća Opatije obilovala je vijestima koje su prezentirane javnosti zahvaljujući zanimljivim vijećničkim pitanjima koja su zauzela prva dva sata zasjedanja.


Tako se između ostalog potvrdila vijest o kojoj se u Opatiji nagađalo još od ljetnih mjeseci, ali do sada bez službene potvrde, a radi se o tome da Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma napušta Opatiju i vodstvo muzeja smještenog u Villi Angiolini.


Kako je rečeno na sjednici, prihvatila je novi posao u Zagrebu, sada je na godišnjem odmoru i prema riječima opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, očekuje se da Ministarstvo uskoro imenuje v. d. ravnateljice ili ravnatelja ove ustanove.




– Moramo krenuti ispočetka – najavio je Dujmić koji je temu HMT-a otvorio odgovarajući na vijećničko pitanje vijećnice Zorice Sergo.


Vijećnici su »pročešljali« i zadnjih dana vrlo aktualnu priču o budućoj izgradnji novog Doma zdravlja i Vatrogasnog doma / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Vijećnici su »pročešljali« i zadnjih dana vrlo aktualnu priču o budućoj izgradnji novog Doma zdravlja i Vatrogasnog doma / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Onečišćenje mora


Također, za Opatiju je vrlo važno i to da će nakon što je Festival Opatija od HMT-a preuzeo upravljanje Švicarskom kućom, od 1. siječnja 2020. godine i upravljanje Umjetničkim paviljonom Jurja Šporera biti u ingerenciji Festivala Opatija.


Isto tako, Festival Opatija će upravljati i Interpretacijskim centrom dr. Andrije Mohorovičića koji će se uskoro otvoriti u Voloskom, u Domu Liburnija.


Sezona kupanja je pri kraju, ali kupača još ima pa se na sjednici dotaklo i važno pitanje održavanja čistoće mora i onečišćenja koje je uočeno u plićaku na dijelu kupališta Slatina.


Raspravu je svojim pitanjem potaknula vijećnica Neva Slani koja je zatražila da se najmlađe kupače koji se najčešće tamo kupaju, bebe i malu djecu zaštiti od ovakvih opasnih situacija.


Na web stranicama Grada Opatije također je objavljeno i upozorenje kupačima da se privremeno ne kupaju na dijelu plaže Slatina ispod hotela Milenij, a gradonačelnik Dujmić je objasnio da je od Liburnijskih voda zatraženo da se situacija hitno ispita i zatim javno objavi tko je uzrokovao zagađenje.



Vijećnici su jednoglasno usvojili izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2019. godine, o čemu ih je izvijestila v. d. pročelnika Marija Randić. Izbori za Vijeća mjesnih odbora na području grada Opatije bit će održani u nedjelju, 13. listopada, te je Vijeće prihvatilo odluku o raspisivanju izbora na cijelom terenu osim u Opriču gdje mandat aktualnim članovima VMO-a još nije istekao i bit će raspisani naknadno. Na poticaj vijećnika Marka Ćorića, povela se rasprava i na temu »prevelikog broja od 15 mjesnih odbora«. Njegovo je mišljenje da bi ih trebalo biti upola manje, a kako je objasnila pročelnica Helena Masarić, da bi se takva inicijativa realizirala ako se vijećnici za nju zauzmu, bila bi potrebna izmjena Statuta.



Među temama koje su još jednom »pročešljane« našla se i zadnjih dana vrlo aktualna priča o budućoj izgradnji novog Doma zdravlja i Vatrogasnog doma.


Kronologiju slučaja su, odgovarajući na pitanje vijećnice Aleksandre Tramontane, svatko iz svog ugla prezentirali gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin, ali u konačnici, zaključeno je da se uistinu radi o projektima koji su za građane vrlo važni pa će se u nastavku njihove realizacije nastojati zajedničkim snagama dovesti projekte bliže izgradnji.


Liburnijske vode


Što će biti s Liburnijskim vodama i hoće li se nakon nove Vladine uredbe i usvojenih zakonskih propisa spojiti s riječkim vodovodom te kako će takva mogućnost utjecati na cijenu vode i zaposlenike ove liburnijske tvrtke, zanimalo je vijećnika Vedrana Kružića.


Iznimno važno pitanje zahtijevat će više novinskog prostora i zasebnu temu, no kako se moglo čuti na sjednici, postoji prijedlog prema kojemu bi se Liburnijske vode spojile s Rijekom, Cresom, Lošinjom te Gorskim kotarom.


Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak je istaknuo da će prema raspoloživim podacima u Hrvatskoj biti oko 40 vodnih područja, pri čemu Liburnijske vode imaju sve uvjete da zadrže svoju samostalnost, što je i stav svih četiriju vlasnika poduzeća, ne samo Opatije, već i Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage.