Državno prvenstvo

Najbolji hrvatski sommelier je Siniša Lasan iz dubrovačkog restorana Proto

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Prošlogodišnji pobjednik Filip Savić iz restorana hotela Monte Mulini u Rovinju zauzeo je drugu poziciju, dok je treće mjesto pripalo Marku Šramu iz restorana Nautika u Dubrovniku



OPATIJA Siniša Lasan, sommelier iz restorana Proto u Dubrovniku najbolji je sommelier u Hrvatskoj u 2017. godini odlučeno je sinoć u opatijskom hotelu Ambasador gdje je održano 21. državno prvenstvo sommeliera. Pobjednik je osvojio studijsko putovanje u regiju Champagne, te će u idućih godinu dana predstavljati Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima sommeliera.


Tijekom dvodnevnoga natjecanja koje je bilo vrlo zahtjevno, a obuhvaćalo je puno teoretskog i praktičnog znanja, visoku razinu poznavanja ovog »zanimanja budućnosti« pokazala su 24 kandidata. Prošlogodišnji najbolji hrvatski sommelier Filip Savić sommelier Maistrinog hotela Monte Mulini u Rovinju zauzeo je drugu poziciju, dok je treće mjesto pripalo Marku Šramu iz restorana Nautika u Dubrovniku. Prvenstvo čija je završnica bila otvorena za publiku organizirao je Hrvatski sommelier klub i to pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, TZ Kvarnera i TZ Opatije.


– Zahvaljujem svim kolegama koji su se natjecali. Svi smo uložili puno truda i rada i prolazili kroz slične probleme, no na ovakvim natjecanjima je uvijek samo jedan pobjednik. Molim veliki pljesak za sve natjecatelje i za mog kolegu Filipa Savića kojega sam ovog puta uspio pobijediti. Ali zapravo, svi smo mi pobjednici – rekao je na sinoćnjem svečanom proglašenju novi najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan.


Treba reći i da su se za ulazak u prestižnu skupinu trojice najboljih, kandidati natjecali pod šiframa, pa je dobiveni rezultat realan i objektivan, dok je jučerašnju zahtjevnu završnicu u punoj kongresnoj dvorani Ambasadora ocjenjivala višečlana stručna komisija.Tri najbolja hrvatska sommeliera sinoć su se nadmetala nastojeći pokazati vještine poput predstavljanja i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja vina, prepoznavanja vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanja vinske karte, sparivanja hrane i vina, rastakanja magnuma, ali i ophođenja s gostima na hrvatskom i engleskom jeziku.