Dar od srca

Nagrađeni dobrovoljni darivatelji krvi u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Za stotinu davanja krvi, zlatni znak i zahvalnicu primili su Milovan Tenčić i Zoran Šarin, dok su srebrni znak i zahvalnicu za 75 darivanja dobili Branko Jeletić, Bruno Pilepić i Radoslav Medica



 Na prigodnoj svečanosti koja je organizirana u restoranu Kinkela u Bregima, uz višestruke darivatelje krvi u 2019. godini, okupili su se i svi ostali darivatelji s područja Liburnije, te mnogobrojni gosti i uzvanici. Dobrodošlicu na svečanost poželjeli su im, uz ravnateljicu GDCK-a Opatija Đanu Pahor, i predsjednica ovog društva dr. Sonja Bačić te Roberto Žigulić, voditelj Aktiva darivatelja krvi GDCK-a Opatija i član Kluba 100 kapi koji je ujedno bio i moderator programa.


Plemenito i korisno


Prema riječima ravnateljice Pahor, svaki je darivatelj koji se uključuje u ovu obitelj punu humanosti neprocjenjiv, baš kao što je neprocjenjiva i svaka doza krvi.


– Naš je moto »darovana krv je dar od srca«. Svaka doza krvi je veliki poklon. Zato zahvaljujem svima koji se odlučuju na darivanje krvi, stručnom medicinskom osoblju koje pomaže u svim akcijama, baš kao i volonterima Crvenog križa bez čije pomoći se također ove akcije na bi mogle tako uspješno organizirati – navela je Đana Pahor koja je ujedno zahvalila i medijima koji ih prate, te su važni u promicanju njihovih ideja, odnosno u podizanju svijesti o važnosti darivanja krvi koje nije štetno, nego plemenito i korisno.




Na jučerašnjoj svečanosti, za stotinu davanja krvi, zlatni znak i zahvalnicu primili su Milovan Tenčić i Zoran Šarin, dok su srebrni znak i zahvalnicu za 75 darivanja dobili Branko Jeletić, Bruno Pilepić i Radoslav Medica. Plakete i zahvalnice za završno darivanje krvi primili su Anton Uhač (49 darivanja), Bruno Barak (80), Mirko Dakić (84) i Miroslav Bura (70). Na svečanosti su dodijeljene i obiteljske zahvalnice HCK-a u znak zahvalnosti za darovanu krv, promicanje darivanja krvi te iskazanu plemenitost i humanost.


Turine i Trinajstići


Iz obitelji Turina, ove su zahvalnice pripale Nikoli i Draženu Turina, ocu i sinu, a iz obitelji Trinajstić – Radovanu, Vali te Tončiju i Branki Trinajstić – četveročlanoj obitelji nesebičnog srca.


Na svečanost koja slavi ljudsku dobrotu i humanost bili su pozvani i predstavnici liburnijske lokalne samouprave, te su se odazvali zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić, zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, zamjenik lovranskog načelnika Toni Družeta te predsjednik Općinskog vijeća Mošćeničke Drage Ivan Galović.


Gosti iz Ilirske Bistrice


Slavlje su uveličali i gosti iz pobratimljenog Crvenog križa iz Ilirske Bistrice, predsjednica Nadja Baša i ravnateljica Jožica Vidmar s članovima ovog društva, zatim Ivo Vidotto, predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi GD-a Crvenog križa Rijeka i predsjednik Nacionalnog odbora za dobrovoljno darivanje krvi HCK-a, te ravnateljica županijskog Crvenog križa Vesna Čavar.


Proslavu u čast darivateljima krvi upotpunili su i predstavnici Kluba 100 kapi Crvenog križa Rijeka, Kluba 25 (mladih darivatelja), suradnici iz KBC-a, iz Zavoda za transfuzijsku medicinu, kao i Kluba 100 kapi GDCK-a Opatija na čelu s predsjednikom Nikolom Turinom.