Radovi dogodine

Načelnik općine Matulji odbacio nagađanja: Nećemo odustati od nadogradnje škole

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Nagađanja da se od radova odustaje jer nema novca, nisu točna, a nije točno ni da su trebali početi u prosincu ove godine, kaže načelnik Matulja Mario Ćiković



MATULJI Osnovna škola dr. Andrija Mohorovičić u Matuljima neće se nadograđivati jer za to nema novca? Nagađanja roditelja koji željno očekuju ovaj zahvat koji bi omogućio kvalitetnije odvijanje nastave, te u konačnici i ono što mnogi priželjkuju – jednosmjenski rad za sve učenike, srećom, nisu točna, barem sudeći prema službenim podacima dobivenim od matuljskog načelnika Marija Ćikovića.


Ipak, investicija neće započeti kao što su roditelji priželjkivali, do kraja ove godine. Na naše pitanje počinju li radovi na obnovi škole već u prosincu 2017. godine, Ćiković je odgovorio da se radi o investiciji koju će zajednički financirati u omjeru »pola-pola« Općina Matulji i Primorsko-goranska županija, no da sredstva za to u općinskom ni u županijskom proračunu za 2017. godinu nisu predviđena.


Svježa potvrda


– Nije točno da su radovi trebali započeti već u prosincu ove godine, to je dezinformacija, kao što nije točno niti da se odustaje od nadogradnje škole Matulji. Isto tako, ne bih rekao da se investicija prolongira ili odgađa, jer će se ona realizirati tijekom 2018. i 2019. godine. Naime, niti u općinskom, niti u županijskom proračunu za 2017. godinu nisu predviđena sredstva za nadogradnju škole Matulji.




Inače, Općina Matulji će uložiti četiri milijuna kuna, Županija također četiri milijuna kuna, te je dogovoreno da mi osiguramo novac u proračunu za 2018. godinu, dok će PGŽ to učiniti u proračunu za 2019. godinu. Razgovarao sam danas s nadležnima u PGŽ-u i dobio svježu potvrdu da se od planirane investicije ne odustaje, izjavio je jučer načelnik Ćiković, po čijim riječima je sa Županijom postignut dogovor koji će se poštovati.



Ravnateljica matuljske škole Astrid Massari kaže da nema govora o tome da se planirana investicija nadogradnje škole neće izvesti.


– Papirologija je već gotovo kompletna, građevinska dozvola je već odavno dobivena i prema informacijama koje imam, sigurno je da će radovi započeti 2018. godine. Mogu reći da smo, sada već drugu godinu polovično ušli u jednosmjensku nastavu i to za učenike od 5. do 8. razreda, a kada se škola nadogradi, omogućit će se da nastava u jutarnjoj smjeni bude za sve učenike, navela je ravnateljica Massari. Sve to može se potkrijepiti i činjenicom da su predradovi već započeli, jer je škola dobila zasebnu kotlovnicu koja je sada odvojena od vrtića.


Dogodine će se između ostaloga porušiti stari rezervar s naftom iza škole i skinuti tzv. »zakrpa«, dio škole koji je naknadno izgrađen i nekada je služio kao spremište za nastavu tjelesnog odgoja, a uredit će se i školski okoliš.



Naveo je i da se ove godine uložilo u obnovu školske kotlovnice, koja je sada razdvojena od vrtićarske kotlovnice koju su do sada zajednički koristili. Po njegovim riječima, nevezano za nadogradnju škole, Općina će kandidirati škole Matulji, Jušići i Rukavac za energetsku obnovu fasade, a s obzirom da su sve škole u PGŽ-u koje su kandidirale za sredstva, dobile državnu naknadu, nada se da će tako biti i s ove tri škole.Rujan 2019. – Kao što je nedavno novu fasadu dobio dječji vrtić, nadam se da će obnovljene fasade i krovove u dogledno vrijeme imati i naše tri škole kojima je to jako potrebno. Što se tiče investicije u nadogradnju škole, nema straha, Općina Matulji će tijekom 2018. godine obaviti sve pripremne radove, najavio je Ćiković.Kaže da je dinamika pokrivanja investicije dogovorena sa Županijom, kojoj je ostavljen prostor da dovrši već započete investicije u druge škole, pa će Općina Matulji prva planirati novac u proračunu, te prva, tijekom 2018. godine započeti s radovima.

Na pitanje kada bi dakle škola Matulji mogla zablistati u punom sjaju, onako kako to i zaslužuje, a nastava za sve razrede prijeći u jednu smjenu, načelnik je odgovorio da vjeruje da će to biti u rujnu 2019., što znači na početku te školske godine.