Kulturno-turistički centar

NOVO, ALI NE BAŠ FUNKCIONALNO Zašto je zatvoren dio opatijskog Gervaisa

Srđan Brajčić

Ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković, koji upravlja i KTC-om, ističe da je taj nedostatak zamijećen još tijekom primopredaje dvorane



OPATIJA Kulturno-turistički centar Gervais, čija je izgradnja Opatijce koštala 41,5 milijuna kuna bez PDV-a, dva mjeseca od svog otvorenja ne prestaje izazivati kontroverze. Naime, tijekom zadnjih koncerata koji su održani u dvorani Gervaisa, brojni posjetitelji ukazali su na jedan detalj, taj da je balkon iznad partera uvijek zatvoren za javnost.


Razlog tomu doista je banalan – zaštitna ograda balkona zaklanja pogled gledateljima na pozornicu. Taj podatak međutim dobio je u javnosti alarmantne razmjere, pa su neki čak nagađali da se radi o velikom propustu pri projektiranju, što će iziskivati rušenje cijelog balkona i zatvaranje KTC-a na duže vrijeme. Moglo se također čuti da je to nedopustiva pogreška arhitekata, što će dodatno koštati Grad Opatiju koji se već zbog izgradnje Gervaisa zadužio na 15 godina.


Ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković, koji upravlja i KTC-om, ističe da je taj nedostatak zamijećen još tijekom primopredaje dvorane.




Dešković međutim ističe da se ne radi o kardinalnom propustu pri projektiranju, već o tehničkom nedostatku. Dodaje da je cijeli objekt još pod garancijom i da nema govora o tome da će se rušiti balkon.


– Taj problem odavno je uočen i na vrijeme je, prema proceduri prijavljen investitoru. Koliko je meni poznato, Grad Opatija je krenuo u njegovo rješavanje, pojašnjava ravnatelj Festivala Opatije Dešković.


Prema njegovim riječima, trenutačno se traži najbolje rješenje – kako omogućiti gledateljima da neometano uživaju u događanjima na pozornici, a da se u isto vrijeme ne krše rigorozne odredbe o sigurnosti posjetitelja.


– Problem je nastao zbog doista rigoroznih mjera sigurnosti zbog kojih je zaštitna ograda takva kakva jest. Taj problem nije samo zadesio Gervais, već se i brojne duge dvorane s time suočavaju, pa i izvan Hrvatske.


Dakle, nije to nešto s čime se suočava samo opatijski KTC. Očito je onima koji su donosili takve mjere sigurnost posjetitelja bila ispred njihovog vizualnog dojma.


Jer, ta ograda ne zaklanja u cijelosti pogled na pozornicu prvom redu balkona, već samo djelomično. No, to će se riješiti i mislim da će već od ove jeseni gledatelji uživati u predstavama, poručuje Dešković.