Korisnici s Liburnije

NEUGODNO IZNENAĐENJE Građani dužni kontrolirati vlastite sustave odvodnje

Marina Kirigin

U obavijesti stoji da su vlasnici internih sustava za odvodnju otpadnih voda dužni istoga podvrgnuti kontroli ispravnosti, a ne učine li to uskoro, prijeti im se kaznenim odredbama Pravilnika iako je rok za kontrolu istekao još 1. srpnja 2016., a obavijest je tek sada stigla



OPATIJA Uz račun za komunalne usluge Libukoma dobili smo i obavijest u kojoj se navodi da smo kao vlasnici internog sustava za odvodnju otpadnih voda dužni isti podvrgnuti kontroli ispravnosti, a ne učinimo li to uskoro, na neki način, prijeti nam se kaznenim odredbama odgovarajućeg Pravilnika.


Međutim, rok za kontrolu je istekao još 1. srpnja prošle godine, a obavijest je tek sada stigla. Na kraju nam se kaže da Liburnijske vode Ičići nisu ovlaštene za takvu kontrolu, pa nam se sugerira da ovlaštenu tvrtku nađemo na web stranicama Hrvatske Akreditacijske Agencije.


Obavijest nas je zatekla, dosad nismo bili uopće informirani da ćemo u budućnosti morati napraviti takvu vrstu kontrole. Osim toga, pretpostavljamo da će takva provjera izazvati i ne baš male troškove i znatno opteretiti kućni budžet. U dopisu ne piše ni u kom vremenskom periodu smo to dužni obaviti, već se kaže »čim prije« – pritužba je jednog čitatelja našeg lista kojeg je, baš kao i mnoge na Liburniji, šokirala obavijest Liburnijskih voda o kontroli ispravnosti internih sustava odvodnje.




U obavijesti se navodi da su svi vlasnici, odnosno zakonski posjednici internog sustava za odvodnju otpadnih voda dužni podvrgnuti sustav kontroli ispravnosti na svojstvo vodonepropusnosti, strukturalne stabilnosti i funkcionalnosti.


Nalog inspekcije


– Predmetne obavijesti poslali smo nakon što smo o tome bili više puta upozoreni od strane vodopravne inspekcije. Cilj nam je da se građani i pravni subjekti informiraju o zakonskoj regulativi, međutim svjesni cjelokupne životne situacije u kojoj se nalazimo, ne namjeravamo, za sada, poduzimati nikakve daljnje korake.


Fokusirani smo prvenstveno na spajanje svih objekata koji imaju tehničke mogućnosti, na javni sustav sanitarne odvodnje – piše u pojašnjenju Liburnijskih voda. Navode da »sukladno Pravilniku o tehničkim zahtjevima za građevine odvodnje otpadnih voda, kao i rokovima obvezne kontrole ispravnosti građevina odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, svi su obavezni ispitati svoj dio sanitarne odvodnje«.


– Mi kao komunalno poduzeće obvezni smo ispitati javnu sanitarnu odvodnju, dok su svi vlasnici, odnosno zakoniti posjednici internih sustava odvodnje, obvezni ispitati svoj dio – primjerice od objekta do priključka na javnu sanitarnu odvodnju, ili do septičke jame, uključujući i septičku jamu, ukoliko nemaju uvjete za priključenje na javnu odvodnju – pojašnjavaju dalje u Liburnijskim vodama.



Iz Liburnijskih voda poručuju da je kontrolu ispravnosti potrebno provoditi svakih osam godina, a sve nedostatke na javnoj sanitarnoj odvodnji koja pronađu tim ispitivanjima stavljaju u plan sanacija i rješavaju prema prioritetima. To isto morat će napraviti i vlasnici interne odvodnje jer inače neće dobiti papir koji potvrđuje da je njihov sustav odvodnje u ispravnom stanju.



Spriječiti zagađenja


– Sa svim tim ispitivanjima i rješavanjem uočenih nedostataka postići će se ispravan sustav javne i interne odvodnje i spriječiti, odnosno smanjiti na minimum mogućnost pojave zagađenja otpadnim vodama. To je posebno bitno za priobalni dio, jer nitko ne želi da dođe do zagađenja mora ili javnih površina, pogotovo u turističkoj sezoni, a još je i bitnije da svi objekti u vodozaštitnim zonama imaju ispravne sustave interne odvodnje kako ne bi došlo do zagađenja pitke vode –


piše u pojašnjenju Liburnijskih voda u kojem se navodi da se dio o ispitivanju internih sustava odvodnje može pronaći u Članku 6., stavak 5 i 6 Pravilnika, te u Članku 43. Odluke o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Liburnijske rivijere, objavljenoj u Službenim novinama PGŽ-a broj 15, od 17. lipnja 2016. Na web stranici Ministarstva poljoprivrede nalazi se poveznica s popisom važećih rješenja za obavljanje djelatnosti ispitivanja vodonepropusnosti građevina za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.