Razočarani župljani

NEOBIČNA PRIČA IZ KRAJA Velečasni ne želi održati misu u zavjetnoj crkvi, razlozi znani samo njemu

Marina Kirigin

Riječka nadbiskupija ne želi intervenirati, velečasni Zimmerman ne želi održati misu - stoji u pismu razočaranih mještana iz Udruge građana »Kraj« na čelu s predsjednicom Nadijom Rubeša



MOŠĆENIČKA DRAGA /KRAJ Udruga građana »Kraj« obavještava vjernike i štovaoce crkve Blažene Djevice Marije u Kraju da se 15. kolovoza 2018. neće održati tradicionalna proslava blagdana Velike Gospe u Kraju, a koja se već godinama slavi, iz razloga što velečasni Zimmerman (župnik mošćenički) toga dana ne želi misiti u Kraju.


Članovi Udruge »Kraj« se mjesecima pripremaju, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga je taj blagdan upisala u kalendar zbivanja za mjesec kolovoz, Općina Mošćenička Draga je osigurala financijska sredstva kako bi se taj veliki blagdan u Kraju kao i godinama unazad mogao dostojno proslaviti. Nažalost, iz razloga znanim samo velečasnom Zimmermanu, ove ćemo godine svi biti uskraćeni za obilježavanje proslave u ovoj zavjetnoj crkvici koja po pisanim dokumentima datira još prije 1521. godine. Riječka nadbiskupija ne želi intervenirati, velečasni Zimmerman ne želi održati misu.


Duga tradicija


Smatramo da je to (da ne koristimo druge izraze) neprihvatljivo za kulturnu i sakralnu baštinu našega zavičaja. Crkva Blažene Djevice Marije u Kraju je uz pregalaštvo gospodina Nikole Vunića, mještana i donatora kompletno restaurirana i obnovljena. U vrijeme velečasnog Galovića mise i proslave su se redovito održavale, stoga ne vidimo razloga zbog kojega velečasni Zimmerman ne bi nastavio taj slijed. A potrebna je samo jedna misa…., okupiti vjernike, zahvaliti se svemu učinjenome na dan Velike Gospe. Ne tražimo ništa više od toga. Bilo bi lijepo kada bi velečasni Zimmerman crkvu Blažene Djevice Marije u Kraju tretirao jednako kao i sve crkve u njegovoj župi, vrednovao trud, požrtvovanje i vjeru župljana koji cijene ostavštinu predaka i mnoštvo zavjetnih slika koje se nalaze u tom starom hodočasničkom sakralnom objektu – stoji u pismu predsjednice Udruge građana »Kraj« Nadije Rubeše koja navodi kako se dugi niz godina blagdan Velike Gospe slavio svake godine bez ikakvih problema na radost vjernika koji su dolazili iz Opatije, Lovrana, Medveje, Mošćeničke Drage, Mošćenica i Brseča, te kako je od davnina crkva poznata kao zavjetna crkva i kao takva se štuje sa poštovanjem i velikim zalaganjem župljana.




Mještani Kraja koji navode kako izuzetno štuju i vole svoju crkvu uz koju su vezane i brojne povijesne činjenice, smatraju kako ne traže previše kada mole župnika da za blagdan Velike Gospe – održi misu u njihovoj maloj sredini.


Šutnja nadležnih 


U Riječkoj nadbiskupiji jučer nisu bili pretjerano susretljivi u nastojanju da daju konkretne odgovore na pitanja župljanja već su samo »seljakali« odgovornost. Ured za odnose s javnošću poziv je preusmjerio na kancelara, a on na mošćeničku Župu, župnika i župno Vijeće koje radi program. Na pitanje može li nam dati broj telefona velečasnog Zimmermana, osoba koja se na telefon javila u uredu kancelara rekla je da taj podataka mogu dobiti od župljana i kako je adresa Mošćenice 7, a potom nakon kraće rasprave izgovorio je broj Župe u Mošćenicama 737-201. Naravno, na taj se broj jučer nitko nije javio. Ipak, na Riječku nadbiskupiju odaslan je i službeni novinarski upit uz molbu da zbog objave članka žurno odgovore. Na pitanja zbog čega se neće održati misno slavlje na Veliku Gospu u Kraju, tko je donio takvu odluku i zbog čega, do zaključenja ovog broja nažalost nismo dobili precizne odgovore nadležnih. Stoga je priča o misi na blagdan koja je u Kraju inače tradicija, ostala bez adekvatnih odgovora, a vjernici – bez mise.