Neprimjereno izdanje ljepotice

NEDOPUSTIVO Od kraljice mora do totalne zapuštenosti: Kako se Medveja našla u ovakvom rasulu?

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



MEDVEJAJedna od najljepših prirodnih plaža na Liburniji, ona u Medveji, i ovu sezonu kupanja dočekala je u neprimjerenom izdanju. Pravne zavrzlame koje su doslovce posljednjih nekoliko godina »okovale« taj mali »biser« Opatijske rivijere i »repovi« koji se još uvijek povlače, ostavljaju veliki trag na sveobuhvatnu turističku sliku kraja. Plaža kojom u jednom dijelu upravljaju Liburnia Riviera Hoteli, koja je do lani u drugom dijelu bila pod koncesijskim odobrenjem tvrtke Hemingway, a u malom dijelu namjenjena mještanima, kupačima sa šugamanima, ovu je sezonu kupanja dočekala samo djelomično uređena. Dio plaže kojom je lani upravljao vlasnik Hemingway bara Mario Kovačević danas je zapušten, ugostiteljski objekt je zatvoren, na plaži su nabacane ležaljke.


Bez odobrenja


Problemi s djelićem sada zapuštene plaže »na površinu su isplivali« u svibnju ove godine. Mario Kovačević, vlasnik Hemingway bara, tvrdio je kako mu je Općina Lovran odbila dati koncesijsko odobrenje pod izlikom da je zahtjev predao prerano.


S druge strane Općina je tvrdila kako je on dužan osloboditi prostor plaže od svojih stvari, a kako bi oni mogli raspisati natječaj za izdavanje koncesijskog odobrenja. Kovačević je imao dokumente resornog ministarstva koji su govorili u prilog njegovoj tezi, a Općina je tvrdila da Kovačević mora plažu isprazniti od svojih stvari, objekata. Na kraju je donesena odluka da se za taj komadić obale ovo ljeto neće izdati koncesijsko odobrenje zbog čega je i izmijenjen Plan upravljana pomorskim dobrom. Međutim, nedavno je na adresu Novog lista stigla anonimna prijava kako ugostiteljski objekt, koji bi trebao biti zatvoren zbog svega ranije navedenog i odlučenog, radi nekoliko tjedana. Tragom te informacije novinarska ekipa otišla je u Medveju međutim naišla je na zatvoreni ugostiteljski objekt i zapušteni dio plaže.


Mario Kovačević, vlasnik Hemingway bara koji je sedam godina bio koncesionar Medveje, a potom i nekoliko godina korisnik koncesijskog odobrenja, u svom odgovoru napominje da iako je Ministarstvo tražilo da Općina Lovran odgovori na žalbu njegove tvrtke zbog neizdavanja koncesijskog odobrenja, da do danas iz Općine Lovran on nije dobio rješenje.– Prvostupanjska presuda je donesena u moju korist i naloženo im je da postupe po istome. Međutim, i nakon proteka 60 dana nisu mi dali rješenje i Ministarstvo ih je ponovno uputilo na isto. Sada očekujem, zbog šutnje administracije, rješenje Ministarstva. Oni se pravdaju izmjenom Plana upravljanja pomorskim dobrom, ali ga nisu smjeli mijenjati sve dok se ne riješi moja žalba o mom zahtjevu koji je pravovaljan i ispravan. Interesantno je da ih u slučaju postavljenog aqua parka u Medveji taj plan nije omeo te su izdali koncesijsko odobrenje. Zbog svega ću ih tužiti. Tražiti izgubljenu dobit i pravo na rad. Žalosno je da se sve to događa u sezoni, pa je plaža turiste i domaće dočekala nespremna i u rasulu. Smeća ima posvuda, wc im ne radi, nitko se zapravo ne brine niočemu. Cilj im je samo kažnjavati i raditi smicalice – stoji u odgovoru Marija Kovačevića.




– I mi smo dobili informaciju da je vlasnik Hemingway bara otvorio ugostiteljski objekt iako nema koncesijsko odobrenje niti koncesiju za obavljanje djelatnosti. Mi smo takvu prijavu proslijedili nadležnim inspekcijama, Lučkoj kapetaniji i carini – govori načelnik Općine Lovran Bojan Simonič dodajući kako za samo stanje u kojem se nalazi taj dio plaže ne može snositi odgovornost s obzirom da policija nije pružila asistenciju početkom ljeta kada je Općina imala namjeru prostor očistiti, odnosno maknuti objekte i stvari bivšeg Hemingway bara s plaže.


Pomorsko dobro


– S obzirom da nam policija nije pružila asistenciju, tražili smo mišljenje svih tijela koja imaju jurisdikciju na pomorskom dobru. Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nam odgovorili da je kod uklanjanja objekata s plaže policija bila dužna pružiti asistenciju komunalnom redaru, dok su ostale stvari na plaži u nadležnosti Lučke kapetanije. Sada u špici sezone nezgodno je raditi bilo kakvu policijsku raciju. Očekujemo da će po završetku turističke sezone svaka služba odraditi dio posla iz svoje nadležnosti – rekao je Simonič.