Ogorčena Liburnija

NE ulaznicama: Učka svima, a ne samo njima

Marina Kirigin

Žitelji ove regije Učku smatraju svojom. I sada se netko sjeti uvesti naplatu za šetnju Učkom, kako jedna ustanova ne bi smanjivala svoje standarde! To je pljuska građanima ovoga kraja i nije teško zaključiti da će oni šetnju potražiti drugdje, kaže opatijski vijećnik Dešković 

OPATIJA  Uvođenje naplate ulaznica za posjet Parku prirode Učka, što starta u svibnju, izazvalo je prve reakcije. Iako je lokalno stanovništvo s područja sedam jedinica lokalne samuprave koje graniče i prostiru se na području parka izuzeto od naplate, mnogi žitelji ovoga kraja smatraju da se naplata ulaska u PP Učka nije trebala uvesti, a među njima i Ernie Gigante Dešković. Opatijski gradski vijećnik zbog uvođenja naplate zahvalio je državnoj vlasti koja nas je, kako kaže, počastila još jednim genijalnim činom – smanjenjem sredstava za Park prirode Učka, što je navelo dotičnu javnu ustanovu da izlaz potraži uvođenjem naplate ulaznica.  

 Pljuska građanima




– Kažu državne vlasti da novca za Učku nema, a mi se iz ove male Opatije podno Učke nadamo da su im udobni novi automobili koje su nedavno nabavljali. Naravno, ciničan sam, jer valja u startu jasno reći da su ovdje žrtve i Park prirode Učka, i građani ovoga kraja, i posjetitelji Učke. Moguće je shvatiti odluku PP Učka, jer u toj nezavidnoj situaciji u kojoj su se ni krivi ni dužni našli, odabrali su za sebe najkomotniji, ali istovremeno najgori mogući put. Stoga treba jasno reći kako je uvođenje naplate za Učku pogrešno i od takve odluke treba odustati – govori Dešković te dodatno pojašnjava kako će uvođenje naplate zasigurno voditi ka smanjenju broja posjetitelja iz šire regije. 



Jučer je formirana i Facebook grupa »Učka svima, a ne samo njima«, odnosno »Free Učka«, koja se protivi naplati ulaza u liburnijsko-istarski park prirode.


  »Dragi prijatelji Učke… Lajkajte i pozovite svoje prijatelje da dođu i daju potporu i podršku NE plaćanju ulaza na Učku. Šaljite svoje fotke besplatnog uživanja da se zna što ćemo izgubiti. Pa do kada ćemo ovako????«, stoji na Facebook stranici »Free Učka«.





  – Jedno je naplatiti ulaz gostu iz Njemačke, a drugo je tražiti ulaznicu od recimo Kastavca, Riječanina ili Fijumana, kojemu je Učka dvorište. Žitelji čitave ove regije Učku smatraju svojom, kao što je njihova i ona grota ili plažica ispod kuće gdje se ljeti kupaju. To se zove osjećaj pripadnosti svome kraju. I sada se netko sjeti uvesti naplatu za šetnju Učkom, a kako jedna ustanova ne bi smanjivala svoje standarde! To je najobičnija pljuska građanima ovoga kraja i nije teško zaključiti da će taj čovjek svoju šetnju potražiti drugdje – govori Dešković, koji se ne slaže s izjavom ravnatelja PP Učka Egona Vasilića da je riječ o simboličnoj naplati.


   Dvaput je dvaput


– Ukoliko PP Učka ima financijskih problema, treba se snaći na druge načine. Primjerice, širenjem ponude i zaradom putem nje, zajedničkim snagama dviju županija, općina i grada koje zalaze u park, europskim novcem, ali ne govoreći »mi radimo i apliciramo«, već »mi smo napravili i dobili«. Razlog uvođenja naplate je zadržavanje postojećeg standarda parka prirode. Nije zadržavanje standarda sveta krava. Jedno od rješenja je i smanjenje standarda, recimo smanjenje plaća zaposlenima. Jasno je svima da su to strašne mjere za radnike javne ustanove, koji nisu ni krivi ni dužni u ovoj priči, baš kao što krivi nisu ni građani. Ukoliko je netko kriv, onda je to državna vlast koja je smanjila sredstva. 


  Građani ovoga kraja su kroz raznorazne druge poreze već itekako dobro platili svoju ulaznicu za Učku. Državna sredstva koja dobiva PP Učka nisu ništa drugo do novac građana, i sada se još jednom od tih građana traži da plate ulaznicu. Dvaput je dvaput, ističe gradski vijećnik koji smatra da argument »i drugi naplaćuju, pa ćemo i mi« – ne drži vodu.


  – Netko će reći »pa što se to nas tiče, ova naplata se ne odnosi na građane Opatije i mjesta na koja se proteže PP«, ali to nipošto ne znači da zbog toga treba ostati gluh i nijem na nešto što je pogrešno. A ne treba ni zaboraviti da se prečesto pokazalo kako su ovakvi potezi tek početno probijanje leda, i onda za nekoliko mjeseci samo stigne »znate, za održanje standarda moramo uvesti naplatu za sve«. Pametni vide u što se ovaj kraj polako pretvara. Dobivamo grad u kojemu će građani, osim plaža, izgubiti i planinu u zaleđu. I postati višak koji će se stiskati i koji će, za okrenuti se po vlastitom kraju, plaćati i dva, tri puta isto – zaključuje vijećnik Ernie Gigante Dešković.