Ikarske vrulje

More u Iki će godinu dana hladiti 3.200 butelja vina

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Potapanje i izvlačenje vina vodit će ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalni ronioci, sutra od 10 do 15 sati, a degustacija započinje u 17.30 sati



IKA U ikarsku vrulju ovog će vikenda po četvrti puta biti potopljene butelje vrhunskih vina gdje će sazrijevati godinu dana na dubini od 20 metara. Posjetitelji će imati mogućnost kušati vina potopljena prošle godine uz zanimljiv glazbeni, kulturni i sportski program.


Naime, Udruga Ikarski barkajoli uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije četvrtu godinu zaredom organizira jedinstvenu manifestacije »Vino i vruja«. U subotu, 4. kolovoza, vrhunska vina renomiranih hrvatskih vinara bit će potopljena u ikarsku vrulju, kako bi u idealnim uvjetima koje pruža ovaj prirodni fenomen sazrijevala godinu dana. Istovremeno će se iz vrulje izvući sedam kaveza s 2.700 butelja vina, potopljenih prošle godine. Potapanje i izvlačenje vina vodit će ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalni ronioci od 10 do 15 sati.


– Ovo je četvrta godina kako organiziramo manifestaciju »Vino i vruja«. Ove godine imamo zaista veliki interes i odaziv vinara, pa ćemo u vruju potopiti oko 3.200 butelja vina. O interesu vinara za ovom manifestacijom svjedoči i činjenica da su Iločki podrumi izradili i poseban kavez za svojih 800 butelja vina. Uz degustaciju vina bit će organiziran zabavni program i izložba fotografija »Kvarner va slike« – najavio je Vjekoslav Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.




U subotu, 4. kolovoza od 17.30 sati kreće degustacija vina vinara: Iločki podrumi, Vina Kabola, Vina Prelac, Vinarija Miklaužić, Vina Bruno Ferenac, Vina Giulio Ferenac, Vina Tomaz, Dvorac Belaj te Vina Fuhtar i Vina Pavlomir, koji prvi puta sudjeluju na manifestaciji. Degustirat će se vina koja su potopljena prošle godine, a u ponudi će biti i ostale etikete ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća.


– Vina će se moći kušati uz kupnju posebne degustacijske čaše, čijom kupnjom postajete i počasni član udruge Ikarski barkajoli. Za posjetitelje će biti pripremljena i gastronomska ponuda, a u glazbenom dijelu programa će nastupiti Alba& Leo’s the elsewhere, The Mystic Rose te DJ Mriža. Kulturni dio manifestacije upotpunit će izložba fotografija »Kvarner va slike« u organizaciji Foto kluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika.


– Raduje nas što udruga Ikarski barkajoli nastavlja s organizacijom ove jedinstvene i originalne manifestacije koja privlači sve više gostiju u Iku, koja postaje okupljalište vrsnih vinara. Osim atrakcije potapanja i vađenja vina posjetitelji imaju mogućnost i kušati vina te upoznati bogatu hrvatsku enološku ponudu – kazala je direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.


Program manifestacije »Vino i vruja« zaključit će regata tradicijskih barki »Ive Sipa« u nedjelju, 5. kolovoza. Start regate očekuje se oko 20 sati, što će ovisiti o vjetru, a uslijedit će zabavni program. Za sve posjetitelje manifestacije osiguran je besplatan parking kod Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.