Kraljica rivijere

MEDVEJA NE IDE POD KONCESIJU Jedna od najljepših jadranskih plaža opet će biti raj za kupače

Marina Kirigin

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Koncesijsko odobrenje se neće izdati za dio plaže kojim je dosad upravljala tvrtka Hemingway Marija Kovačevića, dok će preostalim dijelom kao i do sada upravljati LRH, temeljem vlasništva



MEDVEJA Koncesijsko odobrenje za dio plaže Medveja ove se godine neće izdati, što znači da će veći dio plaže Medveja biti slobodan za kupače »sa šugamanima«, te da se u tim »oslobođenim« dijelovima od koncesijskog odobrenja neće moći koristi usluge najma ležaljki, suncobrana i drugih plažnih rekvizita. To se odnosi na dio plaže kojim je dosad upravljala tvrtka Marija Kovačevića, dok će preostalim dijelom plaže, kao i dosad, upravljati Liburnia Riviera Hoteli koji su takvo pravo stekli temeljem vlasništva.


Naime, Mario Kovačević je pred dva tjedna prijavio postupak nasilnog ulaska predstavnika Općine Lovran u njegov prostor na plaži u Medveji tvrdeći kako mu je Općina Lovran odbila zahtjev za koncesijskim odobrenjem uz obrazloženje da ga je predao prijevremeno. Kovačević se potom na takvo rješenje žalio resornom Ministarstvu i od njih dobio potvrdu da nije postojao nikakav razlog za odbacivanje predmetnog Zahtjeva za dodjelu koncesijskog odobrenja.


Vruće i prije ljeta


S druge strane načelnik Općine Lovran Bojan Simonič u tom trenutku tvrdio je da se ne radi o nikakvom pokušaju protupravnog ulaska na posjed i kako je njihova namjera bila uoči sezone kupanja očistiti prostor i poravnati plažu bagerima. Međutim, konkretne razloge zbog čega je Kovačeviću odbijen zahtjev za koncesijsko odobrenje, načelnik tada nije znao navesti.




S obzirom na situaciju koja se zahuktala uoči same sezone kupanja, predstavnici Općine Lovran i mještani Medveje koji već godinama negoduju zbog situacije na medvejskoj »ljepotici«, koja je nekada slovila za jednu od najljepših plaža na Jadranu, a koja je već godinama opterećena imovinskim i pravnim procesima, sastali su se ne bi li pronašli rješenje. Sve je rezultiralo izmjenama u planu gospodarenja pomorskim dobrom i odlukom da se koncesijsko odobrenje za taj dio plaže ovog ljeta ne dodijeli, ali ni nadalje, sve dok se ne uklone ostaci koje je koncesionar trebao ukloniti još 2014. godine kada je prekinuta koncesija Mariju Kovačeviću, vlasniku Hemingway bara koja je sedam godina ranije izdana od Primorsko-goranske županije.


Putem Mjesnog odbora Medveja, zbog nove situacije, sazvan je zbor građana u lovranskoj vijećnici, kojem su se prema riječima Simoniča odazvali brojni mještani Medveje te zatražili da se izmijeni plan davanja koncesijskog odobrenja na plaži Medveja na način da se ne dozvoli obavljanje djelatnosti na dijelovima plaže dok se s njih ne uklone ostaci od koncesije iz 2014. godine.


– Temeljem tog prijedloga mještana Medveje uputili smo dopis Županiji koja je izdala dopunu Plana upravljanja pomorskim dobrom pri čemu su sve mikrolokacije na kojima se nalaze ostaci od koncesioniranja izbačene iz plana davanja koncesijskog odobrenja. Znači, ovo ljeto neće se izdati koncesijsko odobrenje, a to se neće učniti ni nadalje, sve dok se ne uklone ostaci iz 2014. godine – objašnjava Simonič.


Tuže Ministarstvo


Općinsko Vijeće za koncesijska odobrenja donijelo je i odluku da će podnijeti tužbu protiv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zbog donošenja drugostupanjskog rješenja kojim je postupilo protivno svom prethodnom naputku. Načelnik kaže kako je uočeno i niz proceduralnih pogrešaka.


– Općinsko Vijeće za koncesijska odobrenja koje je odbacilo zahtjev tvrtke »Sugar« Maria Kovačevića postupalo je »od slova do slova« po naputku istog tog Ministarstva koje je poslije prihvatilo prigovor Kovačevića. Drugim riječima, drugostupanjsko rješenje koje je Kovačević dobio pred dva tjedna protivno je prethodnom naputku Ministarstva – kazao je načelnik Lovrana Simonič.