Samoodrživ projekt

Lovransko kino Sloboda završilo godinu s 34.000 kuna plusa

Marina Kirigin

Kino je u 2017. uprihodilo 117.000 kn od davanja u zakup poslovnih prostora, kinopredstava, najma dvorane te prodanih ulaznica, dok su ukupni troškovi iznosili 83.000 kn, od čega se većina odnosila na neprofitnu djelatnost prikazivanja kino- predstava



LOVRAN Obnova i stavljanje u funkciju kina Sloboda u Lovranu, koje je u općinskom vlasništvu te je dato na upravljanje općinskoj tvrtki Stubica d.o.o., pokazuje se kao isplativa investicija.


Kino je u 2017. godini uprihodilo 117.000 kuna od davanja u zakup poslovnih prostora kojeg koriste Udruga Maslina i UO Knezgrad; kino predstava koje se tjedno prikazuju dva puta; davanja u najam dvorane kina te od prodanih ulaznica za razna događanja, kazališne i druge predstave. U protekloj poslovnoj godini ostvareni su ukupni troškovi u iznosu 83.000 kuna.


Velika većina akumuliranih troškova nastala je isključivo kod obavljanja neprofitne djelatnosti prikazivanja redovnih kino predstava, što čini oko 90 posto ukupnih troškova u 2017. godini.


Dvostruka ušteda




– Nastavlja se jedna uspješna priča vezana za investiciju uređenja i opremanja kina Sloboda Lovran, a koja je ocijenjena kao rijedak fenomen jer je uspješno realizirana od strane Stubice d.o.o. Lovran, uz pristojnu uštedu čak 50 posto, što čini oko tri milijuna kuna manje utrošenih investicijskih sredstava od planiranih.


Nastavak te uspješne priče je u tome što je Stubica d.o.o., u protekloj poslovnoj godini ostvarila i ono što je malo tko vjerovao, a to je da je ostvaren pozitivan poslovni rezultat u obavljanju djelatnosti vezano za kino Sloboda – istaknuo je Branko Stošić, direktor općinske tvrtke Stubica, navodeći podatak o pozitivnom poslovnom rezultatu u 2017. godini koji iznosi 34.000 kuna.


Bez diranja proračuna


– Ako sučelimo nastale troškove i ukupne ostvarene prihode s četiri osnove, vezano isključivo za dvoranu kina Sloboda, tad dolazimo do negativnog rezultata na godišnjem nivou u iznosu od oko 15 tisuća kuna. Međutim, ukoliko promatramo samo ostvarene prihode u dvorani kina isključivo od prodanih ulaznica za kino predstave (redovni filmovi) u odnosu na troškove nastale za njihovo prikazivanje, tada dolazimo do negativnog rezultata u iznosu od oko 30.000 kuna.


Dakle, promatrajući i uvažavajući sve djelatnosti koje su se odvijale u 2017. godini u cijelom objektu – prostorima kina Sloboda Lovran, možemo konstatirati da je Stubica d.o.o. uspjela u protekloj poslovnoj 2017. godini pokriti gubitak koji se akumulirao kod obavljanja neprofitne djelatnosti prikazivanja filmova te usprkos tome ostvariti ukupan pozitivan rezultat u kinu Sloboda Lovran, i to bez subvencije ili opterećenja općinskog proračuna.


Iz toga možemo zaključiti da i objekti koji su namijenjeni kulturnim događanjima i koji su u funkciji provedbe programa kulture, mogu biti uspješni i samoodrživi, naravno uz kvalitetno upravljanje, racionalno i učinkovito gospodarenje te transparentan pristup – zaključio je Stošić.