Ministarstvo ne odgovara

Lovranske muke: Općina mora urediti park ili će platiti kaznu od 150 tisuća kuna

Marina Kirigin

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Riječ je o zarasloj zelenoj površini između hotela Park i Ville Central koja je u zemljišnim knjigama upisana kao šuma, a u naravi okućnica zgrade Ville Central i u trenutku kada se vila etažira, postat će ili privatna okućnica zgrade ili pripasti državi



LOVRAN Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dalo je nalog Općini Lovran da o svom trošku sanira park koji je u naravi okućnica zgrade Ville Central u Lovranu. Riječ je o zarasloj zelenoj površini između hotela Park i Ville Central koja je u zemljišnim knjigama upisana kao šuma, a koja prema riječima načelnika Općine Lovran Bojana Simoniča nije u vlasništvu Općine, niti je posljednjih 50-tak godina bila parkovna površina. Načelnik Simonič kaže kako je kao vlasnik terena upisan Narodni odbor, ali u naravi, u trenutku kada se zgrada vile etažira, postat će ili privatna okućnica zgrade ili će pripasti državi.


Nema odgovora


Općina Lovran zbog navedenog naloga pisala je resornom ministru žalbe i prigovor, međutim za sada nije stigao njihov odgovor.– Nije nam poznato tko je sugerirao ministarstvu i zbog čega se izdao ovakav nalog za hitnom obnovom parka koji nije u općinskom vlasništvu, a u kojeg bi se prema nekim našim procjenama, u uređenje i obnovu trebalo uložiti oko milijun kuna. Da se držimo uputa Ministarstva morali bi napraviti hitan rebalans proračuna, i kršiti neke druge zakone.

Međutim, ono što je bitnije – da se odluči izvršavati to rješenje u pitanje bi se dovela naknada za novorođenčad, praktički sufinanciranje kompletnog nadstandarda općine, nabavke školskih udžbenika, ostatak stipendija… Svjesni smo da je praktički cijeli Lovran pod konzervatorskom zaštitom, ali za nas je to do sada značilo da se prije svake intervencije u prostoru mora zatražiti dozvola, a ne da nam netko daje nalog da saniramo tuđu imovinu. Vodeći se istim principom to bi značilo da bi Ministarstvo moglo zatražiti i izdati naloge za sva oštećena pročelja svim privatnim vlasnicima ili recimo od vlasnika Ville Münz zatražiti hitnu obnovu.


Svakako kazna


Za nas obnova ovog parka koji tamo ne postoji već 50-tak godina nije nužna. Osim toga, prostorno-planiranje je u nadležnosti JLS-a, a taj prostor je određen za izgradnju mješovito poslovno stambene izgradnje – rekao je Simonič kojeg je najviše šokiralo prisilno izvršenje naloga u kojem se prijeti novčanom kaznom u iznosu od dvije prosječne godišnje bruto plaće, znači kaznom od oko 150.000 kuna.




– Ne uložimo li u park, ovršit će Općinu, a izglasa li se rebalans proračuna i eventualno dođe do ulaganja u tuđu imovinu kršit ćemo čitav niz drugih zakona – zaključio je Simonič.