Jake kiše

Kiša napravila “bazen” na Tošini: Streljana puna vode, plijesni i fleka od vlage

Marina Kirigin

Trener Dragan Čakardić pokazuje novonastali »bazen« u podzemnom prostoru streljane / snimio M. ANIČIĆ

Trener Dragan Čakardić pokazuje novonastali »bazen« u podzemnom prostoru streljane / snimio M. ANIČIĆ

Igralište iznad skloništa je u vrlo lošem stanju, puno rupa, beton je popucan pa voda prodire praktički kroz zidove, a kako su oborinske vode s gornje ceste usmjerene na samo igralište, veće količine šahtovi ne mogu »probaviti«. Sve to iziskuje sanaciju igrališta i samog, i inače vlažnog prostora



Prostor streljane, koja se nalazi u skloništu ispod igrališta Tošina, za posljednje kiše je poplavio. Vode je bilo toliko da se samo u jednom dijelu streljane moglo održati redovno natjecanje. Šteta zbog prodora vode je velika, međutim članovi Streljačkog kluba »DVD Opatija« i trener Dragan Čakardić vlastitim će snagama pokušati nanovo prostor privesti svrsi. Prema Čakardićevim riječima, razloga za prodor vode u sklonište-streljanu je više. Iznad samog skloništa nalazi se jedno od posljednjih otvorenih igrališta na području Opatije koje je u izuzetno lošem stanju, puno rupa i čiji je beton »popucan« pa voda prodire praktički kroz zidove. Drugi razlog je što su oborinske vode s ceste koja prolazi iznad igrališta usmjerene na samo igralište koje takve količine vode kroz šahtove ne može »probaviti«. Uz navedeno, i nepropusna vrata skloništa nisu bila zatvorena jer se zbog vlage i podzemnih voda puštaju otvorenima kako bi se prostor ozračio i čim više osušio.


Cjevčice u zidovima


– Tehnička služba Grada Opatije izašla je na teren i obaviješten je i Komunalac. Mi danas imamo radnu akciju. Nastojat ćemo posušiti prostor, izbaciti vodu do kraja, naći sušilicu i posušiti tepisone – govori Čakardić ističući da je ovaj prostor, koji je od 1977. godine u dvojakoj funkciji, onoj skloništa i streljane, već jednom kompletno poplavio.


Dragan Čakardić kaže kako voda doslovce prodire i kroz zidove, što se vidi po plijesni, ali i flekama od vlage na podovima i zidovima. Kako bi donekle zaustavio podzemne vode koje nadiru u prostor, Čakardić je čak ugradio i cjevčice u zidove.




Kolika je nastala šteta, planira li se i kada obnova igrališta Tošina, obližnjeg skate parka, kao i samog prostora skloništa-streljane u kojoj članovi SK-a »DVD Opatija« treniraju – pitanja su koja su poslana i u Grad Opatiju, a na koja je stigao sljedeći odgovor.


Prikupljanje informacija


– Još se uvijek prikupljaju informacije koje uključuju i procjenjivanje nastalih šteta uslijed kišnog nevremena koje je jučer zahvatilo šire područje grada i ovu regiju. Kada se sve sumira, odredit će se po prioritetima način i tempo sanacije. U konkretnom slučaju oko streljane na Tošini jučer je djelatnik Grada Opatije obišao tu lokaciju i u dogovoru s predstavnicima kluba dogovorena je intervencija na sanaciji, u čemu podršku pruža i JVP Opatija – stoji u odgovoru Vere Aničić, zamjenice gradonačelnika Grada Opatije.