Pilot projekt

Judomanija među djecom male škole u Voloskom

Marina Kirigin

Judo u Opatiju nije stigao samo u školu. Proteklog vikenda na području grada, u hotelima boravilo je 500-tinjak boraca, trenera i stručnog osoblja iz cijelog svijeta koji su pristigli na natjecanje Jdo Grand Prixa



OPATIJA Judomanija je započela. Tridesetak djece nižih razreda opatijske osnovne škole bavi se judom. Aktivnost je to koja im je ponuđena u sklopu projekta na nacionalnoj razini »Judo u školama«, a na temelju kojega je ovaj sport zašao u 100-tinjak obrazovnih ustanova na području Hrvatske.


OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« prva se na Liburniji priključila ovom projektu čija je intencija prvenstveno zdrav razvoj djece. Strunjače u maloj dvorani vološćanske škole ispunjene su do posljednjeg centimetra.


Mogućnost da učenici nižih razreda, koji su uključeni u produženi boravak, poručaju, naprave zadaću, a potom se i besplatno rekreiraju odlično je prihvaćena od strane učenika i roditelja. Da je sve više zainteresiranih za judo, potvrdio je i ravnatelj škole Fredi Glavan, napominjući kako postoji i interes onih nešto starijih učenika.


Uskoro i natjecanja




– Judo je zamišljen kao pilot projekt, ali krenuo je punom parom. S obzirom na to da su i stariji učenici, ali i nastavnici zainteresirani za ovu aktivnost razmišljamo o novim terminima i mogućnostima za treniranje. Sličan program imali smo ranijih godina, kada sam kao trener karatea započeo sa školskom karate sekcijom, a danas uz judo, u ponudi sportskih aktivnosti škole je i stolni tenis – ističe ravnatelj Glavan. 


  Projekt »Judo u školama« već je proveden u Japanu, Francuskoj i Nizozemskoj, a njegova primjena u hrvatskim školama dogovorena je u ožujku ove godine u Budimpešti na sastanku predsjednika Međunarodne judo federacije i predsjednice Hrvatskog judo saveza. Projekt bi se u školama najprije trebao provoditi kao izvannastavna aktivnost, a u budućnosti je cilj pokrenuti ga i kao izborni predmet. Intencija je i omasovljavanje tog sporta te njegova popularizacija, stjecanje navike redovitog bavljenja sportom kod učenika. 

– Projekt »Judo u školama« krenuo je 2008. godine iz Rijeke, a danas je u njega uključeno oko 100 hrvatskih škola od čega 14 s područja Primorsko-goranske županije. Djeca su se masovno počela uključivati, a uspjeli smo ući i u sustav školskog sporta, pa će uskoro djeca moći sudjelovati i na školskim natjecanjima. Namjera je bila djeci u sklopu produženog boravka ponuditi i sportsku aktivnost. Zatvoriti financijsku konstrukciju ovakvih projekta nije lagan posao, ali efekt koji je nastao okupljanjem djece, višestruko je značajniji – ističe Slaviša Bradić, glavni trener JK »Rijeka« i član komisije za Školski sport Hrvatskog judo saveza.


Judo koji se prakticira u vološćanskoj školi nema opasnih zahvata. Djeca uglavnom rade na nekim elementima gimnastike čime se postiže skladan razvoj. Ovaj bazični sport svakako utječe i na socijalizaciju, samokontrolu, a treneri naglašavaju da to nikako nije destruktivan sport. U opatijskoj školi djecu je s judom upoznao Aleksandro Obrovac, trener iz Judo kluba Rijeka.  


Dvorana je zaista jako lijepa, funkcionalna, a može nadopuniti i turističku ponudu Opatije, što joj je nedostajalo. Sportska dvorana pogodna je za više sportova i više namjena, i vjerujem da će uz dobru promociju privući klubove na pripreme, ali i organizaciju sportskih natjecanja – prokomentirala je Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza nakon obilaska opatijske dvorane zaključivši kako vjeruje da će dvorana zasigurno biti u funkciji i dobro iskorištena.



Razgledali dvoranu


– Judo je odlično prihvaćen. Djece je iz dana u dan sve više. Radimo bazične stvari važne za njihovu motoriku – kolut, vježbamo padove, radimo na kondiciji – čučnjevima. Znači ništa ekstremno, već više zadaci za hvatanje bolje koordinacije – govori Obrovac. 


  Judo u Opatiju nije stigao samo u školu. Proteklog vikenda na području grada, u hotelima boravilo je 500-tinjak boraca, trenera i stručnog osoblja iz svijeta koji su pristigli na natjecanje Jdo Grand Prixa koje se održavalo u Rijeci.


Predstavnici Grada Opatije, koji je bio suorganizator tog velikog natjecanja, ugostili su veliku delegaciju Internacionalnog Judo saveza predvođenu glavnim rizničarom Naser Al-Tamimijem.


Tom prigodom organizirana je i VIP večera u restoranu Evergreen za 40-ak osoba, na kojoj su sudjelovali predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak, počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza Zoran Dimov te glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje Lindi, a druženje je poslužilo i za pregovore o uključivanju Opatije u Jdo Grand Prix 2014.   – Rijeka je domaćin istog natjecanja i sljedeće tri godine, a s obzirom na to da Opatija ima novu dvoranu »Marino Cvetković«, bila je to prigoda i za razgovar o uključivanju Opatije u Jdo Grand Prix 2014. tako da Opatija bude trening kamp pet do sedam dana nakon grand-prixa – rekao je Fernando Kirigin, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Sportskog saveza Opatija koji je s zajedno s djelatnicima tvrtke »Opatija 21« upoznao predsjednicu HJS s karakteristikama sportske dvorane te potencijalima koje ona pruža.