Inicijativa

IDS traži gradnju novog vatrogasnog doma u Voloskom

Marina Kirigin

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Vlada RH darovala je Gradu Opatiji zemljište iznad vološćanskog groblja, gdje bi se mogao realizirati i Centar primarne zdravstvene zaštite i preseliti policijska postaja – smatraju u liburnijskom IDS-u



OPATIJA – Već više od četiri desetljeća na području Liburnije razgovara se i traži adekvatna lokacija za izgradnju vatrogasnog doma za Javnu vatrogasnu postrojbu Opatija. JVP Opatija danas djeluje u prostoru koji je izgrađen prije otprilike 100 godina, a koji je postao prostorno neadekvatan, smješten u centru naselja i bez adekvatnog prilaza. Unazad nekoliko godina, na inicijativu osnivača, poglavito Grada Opatije i JVP-a, ponovo je pokrenuta inicijativa izgradnje novog vatrogasnog doma na lokaciji koja se nalazi uz glavnu prometnicu iznad vološćanskog groblja, na zemljištu koje je Vlada RH darovala Gradu Opatiji (i ostalim suosnivačima) za gradnju takve namjene.


Ugovor o darivanju zemljišta potpisan je 13. rujna 2015. godine, uz uvjet da se projekt realizira, odnosno ishoduje uporabna dozvola za vatrogasni dom do 13. rujna 2021. godine. Svjesni činjenice da vrijeme neupitno prolazi, pitamo se što je s projektom koji je okosnica sustava vatrogastva i civilne zaštite za 21. stoljeće na području Liburnije. Ovim javnim istupom želimo upozoriti na neprihvatljivo stanje i neozbiljnost u pripremi navedenog projekta – iznijeli su jučer članovi IDS-a – Zajednice podružnice Liburnija, Bruno Frlan, Edvard Primožić, Isidora Rajković i Marin Starčić.


Na darovanom zemljištu, na kojoj se mogu realizirati i drugi javni sadržaji kao Centar primarne zdravstvene zaštite i preseliti policijska postaja, mogao bi se dobiti moderan, funkcionalan i adekvatno prometno povezan kompleks javnih službi od krucijalne važnosti za cijelu Liburniju, ističu IDS-ovci.




– IDS Liburnije će preko svojih predstavnika u Županijskoj skupštini zahtijevati konkretne korake kako bi došlo do realizacije ovog projekta i premještaja svih javnih službi na zajedničku lokaciju. To znači da ćemo podnijeti amandman na županijski proračun za 2020. godinu – zaključio je Marin Starčić, član Predsjedništva IDS-a.