Gradsko vijeće

I Dujmićeva lista i Kiriginova koalicija podržale opatijski proračun

Srđan Brajčić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Suzdržani su bili vijećnici HDZ-a, dok su koalicija okupljena oko SDP-a i Dujmićeva lista bile za



OPATIJA Vijećnici opatijskog Gradskog vijeća većinom glasova prihvatili su proračuna za 2018. godinu koji će iznositi 214 milijuna kuna. Suzdržani su bili vijećnici HDZ-a, dok su koalicija okupljena oko SDP-a i nezavisna lista Ive Dujmića bile za.


Prema riječima gradonačelnika Ive Dujmića radi se o proračunu koji vodi računa o svim stanovnicima Opatije. Gotovo četvrtina proračuna, 55 milijuna kuna, odnosi se na javne potrebe – u obrazovanju, kulturi, sportu i predškolskom odgoju. Za javne potrebe osigurano je deset milijuna kuna više nego prošle godine. Osim toga, povećana su socijalna prava, rastu i druge potpore stanovništvu, a gradonačelnik Dujmić najavio je da građanima neće rasti režije iz domene Grada. Opatija nastavlja i svoje kapitalne investicije od kojih je posebno važna izgradnja Dječjeg vrtića, kao i projekata revitalizacije kulturne baštine. Pored toga u proračunu je planirana rekonstrukcija nogometnog igrališta i početak izgradnje vatrogasnog doma.


Na proračun je stiglo sedam amandmana predstavničke većine koji su tijekom sjednice dorađivani kako bi se očito postigao kompromis s gradonačelnikom Dujmićem, ali i vijećnicima s njegove kandidacijske liste. U konačnici, predlagatelj proračuna nije prihvatio jedan amandman, onaj o izradi i provedbi anketnog natječaja za trg i plažu Slatinu, hotela Zagreb i zgrade Doma zdravlja u iznosu 450 tisuća kuna. No, predstavnička većina je glasala »za« pa je i taj amandman prihvaćen.




Proračun je tako dobio nadopune, od kojih se može izdvojiti da će Gradsko vijeće raspolagati s iznosom od 230 tisuća kuna za prezentaciju. Vijećnici su se složili i oko toga da se mora urediti Dom u Veprincu za što je osigurano 650 tisuća kuna i radi se o prvoj fazi njegove rekonstrukcije.


Liburnija jazz festival i Liburnicon izdvojeni su iz sustava javnih potreba u kulturi, jer se prema objašnjenju predsjednika Vijeća Roberta Kurelića radi o dugovječnim manifestacijama od strateškog značenja za Grad Opatiju. Sportski klubovi NK Opatija i RK Opatija dobili su dodatnih 100 tisuća kuna odnosno 30 tisuća.


Sjednica je počela negodovanjem predsjednika Roberta Kurelića zbog zadnje konferencije za novinare gradonačelnika Ive Dujmića i njegovih suradnika, posebno onim dijelom koji se odnosio na prijedlog o povećanju vijećničke naknade. Naime, Kurelić je zamjerio Dujmiću to da je iskoristio gradske službe za svoj politički obračun s vijećnicima iz redova predstavničke većine koji su tražili povećanje svojih naknada. Osim toga, predsjednik Vijeća nije bio zadovoljan ni time da gradonačelnik u svom obraćanju medijima nije iznio potpune podatke. Kurelić je pojasnio da je namjera bila novac za povećane vijećničke naknade namaknuti iz smanjenih sredstava za rad političkih stranaka, odnosno nezavisne liste.


Pljuvanje na Fejsu 


– Dakle, ukupna cifra za rad političara uopće se ne bi mijenjala, niti bi građani bili dodatno opterećeni, pojasnio je Kurelić i dodao da je ta točka dnevnog reda povučena zbog toga što nije postignuto političko suglasje. Vijećnik Neven Varljen iz IDS-a upozorio je na to da bi se vijećnici odrekli razlike između postojeće i povećane naknade, odnosno taj novac bi išao u humanitarne svrhe, što je gradonačelnik na svojoj konferenciji za novinare također prešutio.


Vijećnička pitanja bila su brojna i najviše su ticala gradske firme Opatija 21. Igor Puž je ponovno negodovao zbog zapošljavanja. Upozorio je da novi zaposlenik u toj gradskoj tvrtki svoje radno vrijeme provodi na Facebooku gdje, kako je kazao Puž, pljuje gradske vijećnike i neke poznate Opatijce. Puž je pitao i to je li istina da je jedno radno mjesto u Opatiji 21 već rezervirano za kuma zamjenika gradonačelnika Opatije Emila Priskića.


– Pohvalno je da se gradska tvrtka pri zapošljavanju najprije obratila Zavodu za zapošljavanje. Dakle, Opatija 21 zaposlila je jednog nezaposlenog Opatijca, za kojeg smo dobili potpore od države. Gospodin Marko Dragičević godinama nije mogao pronaći posao u svom gradu, što se reflektiralo na njegovo zdravlje, pa je za svaku pohvalu to da se direktor Opatije 21 odlučio za nezaposlenog Opatijca koji ima sve kvalifikacije za taj posao, kazao je Dujmić koji je apelirao na Puža da prestane provocirati s pitanjima o zapošljavanju u Opatiji 21.


– Gradonačelniče, podržavate li i njegov rad na Fejsu, nastavio je Puž.


– To su njegove privatne stvari. Ne možete kontrolirati zaposlenike što rade na internetu za vrijeme radnog vremena. To je na savjesti svakoga zaposlenika, odgovorio je gradonačelnik.


– Niste mi odgovorili – ima li gospodin Štok namjeru u Opatiju 21 zaposliti kuma vašeg zamjenika.


– Prestanite provocirati, poručio je Dujmić.


Natječaj na Zavodu 


Objašnjenje je dao direktor 21 Igor Štok koji je kazao da će zapošljavanja svakako biti, što je definirano i novom organizacijskom shemom, ali da ne zna koga će se zaposliti.


– Natječaji će biti objavljeni na Zavodu za zapošljavanje, a ja ne mogu znati tko će se javiti, kazao je Štok.


Fernando Kirigin kazao je da ima saznanja da je natječaj koji provodi Opatija 21 za kupnju novih aparata za naplatu parkiranja u Opatiji zapeo u velike probleme, odnosno da je obustavljen zbog žalbe jednog od ponuđača. Kirigina je zanimalo što će biti s parkiranjem u Opatiji ako gradska tvrtka na vrijeme ne kupi nove aparate s obzirom na to da Liburnija parkingu koncesija istječe uskoro, u ožujku. Osim toga, Kirigin ima informaciju o tome da je natječaj za kupnju aparata doslovno prepisan s jednog prospekta proizvođača opreme za parkiranje, aludirajući na nepravilnosti.


– Znači li to da će građani Opatije morati dva puta kupovati aparate za parkiranje. Prvi put polovne od Liburnija parkinga, ako Opatija 21 ne uspije provesti natječaj u roku, odnosno drugi put one nove, pitao je Kirigin Štoka, ali odgovor je dao gradonačelnik Dujmić.


– Postoje lobiji u ovom gradu koji se raduju tome da nećemo uspjeti postaviti sustav za naplatu na vrijeme. No, mi radimo strategiju kako tome doskočiti. Branimo se od tih lobija koji rade samo na tome da javnost okrenu protiv nas i koji su jači od grada. Ti lobiji će sve rušiti, uključujući i natječaje. A u zadnje vrijeme koncesionar sve kažnjava, jer mu koncesija istječe i jedva čekamo kraj tome. Ovdje se radi o borbi i očekujemo vašu podršku, poručio je Dujmić vijećniku Kiriginu koji je upozorio gradske strukture i na to da su se tužbe Liburnija parkinga prema Gradu već popele na čak 14 milijuna kuna. Svoj odgovor o natječaju za aparate dao je i direktor Igor Štok.


Čeka se odluka 


– Natječaj je napravljen zakonito i rukovodili smo se time da građani Opatije dobiju najsuvremenije i najkvalitetnije uređaje koji se nude na tržištu. Naravno da pri pripremanju natječajne dokumentacije nismo otkrivali toplu vodu, već smo koristili najnovije natječaje drugih gradova i općina. Dobili smo 12 ponuda, od kojih su samo dva ponuđača tražila dodatna pojašnjenja. Jedan je bio zadovoljan, dok je drugi uložio žalbu iako nije ispunjavao čak 20 kriterija iz našeg natječaja. Čekamo sada odluku državne komisije o toj žalbi i vjerujemo u to da će se ona ubrzo oglasiti. No, činjenica je da nam je prouzročila velike probleme, kazao je Igor Štok.