Kritika

HDZ: Zašto Općina Matulji ne financira radne bilježnice?

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



MATULJI – Općina Matulji je opet pokazala nebrigu za osnovnoškolce. Nakon za stanovnike skupog početka 2019. godine, u kojoj je uveden prirez, povećana komunalna naknada, porasla cijena vrtića, očekivali smo da će stanovnici ili barem oni najmađi imati neke koristi od toga. Prilika za pomoć osnovnoškolcima, odnosno roditeljima, mogla je biti u vidu financiranja radnih bilježnica. Vlada RH je ove školske godine financirala nabavku udžbenika za sve osnovnoškolce, a na općinskim vlastima je bilo hoće li iz viškova u proračunu, koji su nastali Vladinom poreznom reformom, financirati nabavku radnih bilježnica.


Neke općine i gradovi u okruženju, kao što su Kraljevica, Novi Vinodolski, Bakar, Lošinj, pa čak i Općina Vinodolska, su uglavnom odobrili financiranje radnih bilježnica, a mnoge općine i gradovi i cjelokupnog školskog pribora, što je itekako velika pomoć roditeljima osnovnoškolaca.


Na međustranačkom sastanaku kod načelnika vezanom za rebalans proračuna koji je održan u lipnju ove godine, Vijećnici HDZ-a uputili su zahtjev da se osiguraju sredstva za nabavu radnih bilježnica u iznosu od oko 250.000 kuna (plus 70.000 kuna koji su već bili osigurani za udžbenike) i na tom sastanku je načelnik dao obećanje da će se ta sredstva iznaći u srpnju ili kolovozu kada se definira točan iznos potreban za nabavku. Vođeni dogovorom, nismo niti predlagali na Općinskom vijeću da se ta točka uvrsti na dnevni red. Međutim, na sjednici Vijeća u srpnju načelnik je izjavio da su iz proračuna osigurane radne bilježnice samo za prve razrede, ne i za sve osnovnoškolce, kako je bilo načelno dogovoreno jer za isto odjednom u proračunu nema novaca.




Još jednom smo izmanipulirani i prevareni od strane načelnika, kako mi, tako i roditelji osnovnoškolaca za koje se u proračunu jednostavno moraju iznaći sredstva.


Sredstva se na drugu stranu suludo troše za besplatne, uglavnom drugorazredne i slabo posjećene događaje u amfiteatru koji koštaju više nego nabavka radnih bilježnica za 560 učenika osnovne škole. Statistika uvijek govori da je Općina Matulji jedna od najbogatijih općina. Nažalost, njezini stanovnici nikako da tu činjenicu osjete na vlastitoj koži – stoji u priopćenju iz matuljskog HDZ-a.