Silvestrovo u Opatiji

Groznica novogodišnje večeri pod disko kuglom na Ljetnoj

Alenka Juričić Bukarica

Najavljena je vrlo hladna noć, no organizatori smatraju da će se publika uz disko hitove dobro zagrijati. U hotelu Royal nastupa Maja Šuput, u Bevandi Marko Tolja, a ove godine prvi put neće biti dočeka u lovranskom hotelu Excelsior koji se renovira - u Mošćeničkoj Dragi radi hotel Marina i pun je gostiju



OPATIJA/LOVRAN/MOŠĆENIČKA DRAGA » Tradicionalnom novogodišnjom zdravicom na terasi hotela Kvarner, na prvi dan nove godine, točno u podne, Opatija će svojim gostima zaželjeti sretnu 2015. i zahvaliti im što su upravo ovaj grad izabrali za doček. A u gradu bi, prema najavama iz Turističke zajednice grada Opatije, trebalo biti oko 8.700 turista, i to većinom iz najbližih zemalja te iz Hrvatske.


Samu čestitku na devet jezika gostima će, uz ostale, uputiti gradonačelnik Ivo Dujmić, kao i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Zajedno s brojnim posjetiteljima nazdravit će se pjenušcem iz čaša s ugraviranim poznatim opatijskim motivom – Djevojkom s galebom. Čaše za pjenušac tako će okupljenim gostima ostati na dar kao suvenir i sjećanje na novogodišnji provod u Opatiji. U programu koji će voditi Karmela Vukov Colić nastupit će Puhački orkestar Lovran, a nakon zdravice, druženje će se nastaviti u Portiću uz duo The Blondes. Novogodišnju čestitku Opatijcima i svim posjetiteljima uputit će i Opatijski kukali. Već tradicionalno u 13 sati okupit će se na plaži Slatina, službeno otvoriti sezonu kupanja te iz morskih valova ispred kipa Djevojke s galebom nazdraviti novoj godini.


Malo bolje nego lani


Najluđu noć će domaćini i gosti proves na Ljetnoj pozornici. Sutrašnji program dočeka počet će od 21,30 sati. Opatijci su pripremili Groznicu novogodišnje večeri koja će, s obzirom na najavljene temperature debelo ispod ništice, morati dobrano zagrijati publiku. Za okupljene je pripremljen niz hitova iz ludih sedamdesetih i osamdestih godina, i to pod velikom disko-kuglom. Za disko groznicu na Ljetnoj bit će zaduženi DJ Luca Montecchi i DJ Šajeta.



Liburnia Riviera Hoteli imat će otvoreno deset hotela, doznali smo od Sonje Klingor iz korporativnih komunikacija LRH.   – U razdoblju od 23. prosinca do 3. siječnja ostvarit ćemo oko 13.000 noćenja, odnosno ugostiti oko 3.300 gostiju. Gosti su pretežno iz Austrije, Njemačke i Italije, s time da će 10 posto noćenja ostvariti domaći gosti, kazala je Klingor.


   Silvestrovo i općenito predstojeći novogodišnji blagdani trebali bi razbiti pustoš koja je »starom damom« pretežno vladala za božićne blagdane. Ugostit će se, dakle, blizu 9.000 turista koji bi, prema procjenama, trebali ostvariti oko 29.000 noćenja. Prema riječima Suzi Petričić, direktorice TZG Opatije, to je nešto više nego lani. Bit će otvoreno ukupno 27 hotela i manji dio privatnog smještaja. Osim gostiju s tradicionalnih tržišta Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke, najavljeno je i nekoliko grupa iz Nizozemske.


  Hotelijeri najavljuju dobru popunjenost. Tim više što su neki organizirali i dočeke. Tako će se u novouređenom hotelu Royal 2015. dočekati Novu uz Maju Šuput i grupu Enjoy. Inače, Milenij hoteli organiziraju doček na pet lokacija, a kako bi privukli goste, osmislili su pakete koji, uz ostalo, uključuju i panoramske izlete brodom po Rivijeri, pjenušac, prigodne darove gostima, glazbene i zabavne programe tijekom boravka, reprizu novogodišnje večere te korištenje sadržaja u wellness centrima. Najveći broj gostiju koji će Novu dočekati u Milenij hotelima dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije, a uglavnom se radi o individualnim gostima. Gosti iz Hrvatske i Slovenije uglavnom borave 2 do 3 dana, dok gosti iz Njemačke i Austrije najčešće spajaju božićne i novogodišnje praznike te borave i do 7 dana.


   Doček uz Marka Tolju i delicije chefa Andreja Barbierija organizira se u hotelu Bevanda, a svakako zanimljiv bit ćei i doček na 1.000 metara nadmorske visine koji se prvi put organizira u novouređenom restoranu- pansionu Učka na Poklonu.


   Na području Lovrana za blagdane rade hoteli Park i Lovran, pansion Štanger te Villa Astra i Villa Astra Nova. Ove godine, međutim, neće biti otvoren Liburnijin hotel Excelsior.


U Lovranu 400, u Dragi 250 turista


– Excelsior se renovira tako da smo ovih novogodišnjih blagdana bez ovog smještajnog kapaciteta. Ovaj je hotel tradicionalno bio nositelj događanja za Silvestrovo te je ondje svake godine organiziran svečani doček, tako da je hotel uvijek bio dobro popunjen. Stoga smo na području Lovrana znali imati oko 1.000 gostiju. Ove godine očekujemo oko 300 do 400 turista – kazao je Vojko Brubnjak, direktor TZO Lovrana, te dodao kako će se Excelsior otvoriti do kraja ožujka. Dio grupa koje su dolazile na doček u Lovran tako će ove godine biti u Mošćeničkoj Dragi. Ondje je za Novu godinu otvoren hotel Marina koji je s radom počeo već prije Božića, točnije 23. prosinca i pun je. Vrijedi istaknuti i kako će u Mošćeničkoj Dragi biti i nešto gostiju u kućama za odmor – doznali smo od Nensi Dretvić, direktorice TZO Mošćenička Draga.


   – Očekujemo oko 250 gostiju. To su gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije, dakle gosti s naših tradicionalnih tržišta. U hotelu Marina su za svoje goste organizirali i svečanu večeru – rekla je Dretvić.


   Sve je, dakle, spremno za najluđu noć u godini koja bi trebala zagrijati atmosferu i na Opatijskoj rivijeri te je uvesti u još jednu, nadamo se uspješnu, turističku godinu. Predstojećim dočekom, Opatija ujedno ispraća i godinu u kojoj je proslavila lijepu obljetnicu – 170 godina opatijske turističke priče.