Dani otvorenih vrata

“Gervais” otvara klasika u kazališnoj dvorani i grupa Vatra u prizemlju

Aleksandra Kućel Ilić

Kulturno-turistički centar "Gervais" niknuo je na mjestu ex kina iza hotela Imperial / Foto Sergej DRECHSLER

Kulturno-turistički centar "Gervais" niknuo je na mjestu ex kina iza hotela Imperial / Foto Sergej DRECHSLER

Opatijac Drago Gervais je rođen na jučerašnji dan 1904. godine, a sve mogućnosti koje nudi ovaj "hram kulture" koji nosi njegovo ime, jučer su prvi upoznali predstavnici brojnih medijskih kuća



OPATIJA – Novi hram kulture u Opatiji, Kulturno-turistički centar »Gervais«, jučer je, na dan kada je 1904. godine rođen opatijski književnik Drago Gervais po kojemu je dobio ime, otvoren sudu brojnih novinara, a uz detaljan razgled svih ključnih kutaka ove velebne zgrade izrasle na lokaciji srušenoga kina, na press konferenciji u foajeu najavljen je i program svečanog otvorenja.


Kako su istaknuli ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i gradonačelnik Ivo Dujmić, a pridružio im se i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić, te potom u obilasku »Gervaisa« i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, pod motom »kultura i kongresi pod Učkun«, otvorenje »Gervaisa« će biti u petak, 28. travnja u 20 sati. Bit će to uz gala koncert operne dive Natalie Ushakove, koja će nastupiti u pratnji orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, pod ravnanjem maestra Marca Boemija. No, to neće biti jedino iznenađenje večeri, jer će se oko 23 sata program nastaviti uz koncert grupe »Vatra« u klupskom prostoru u prizemlju »Gervaisa«.


Ruka suradnje - Marin Blažević i Ernie Gigante Dešković


Ruka suradnje – Marin Blažević i Ernie Gigante Dešković





Ravnatelj Festivala Dešković najavio je da će prije svečanosti otvorenja, »Gervais« otvoriti svoja vrata za sve zainteresirane građane koje zanima kako izgleda uživo, odnosno kakvim kapacitetima i mogućnostima raspolaže.


Besplatno na rock-koncert


– Dani otvorenih vrata trajat će od 21. do 23. travnja, od petka do nedjelje u terminu od 11 do 16 sati, kada će posjetitelji u pratnji djelatnika Festivala moći obići »Gervais«. Kulminacija svečanosti bit će nekoliko dana kasnije, u petak, 28. travnja s koncertom klasične glazbe, nakon kojeg slijedi rock koncert grupe »Vatra« u klupskom prostoru »Gervaisa«, a ulaz na ovaj rock koncert je – besplatan, pozvao je Ernie Gigante Dešković.


Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić nadovezao se uz riječi kako su se otvorenjem »Gervaisa« konačno ostvarile njegove želje i snovi.


U glavnoj dvorani prva će nastupiti sopranistica Natalia Ushakova


U glavnoj dvorani prva će nastupiti sopranistica Natalia Ushakova



– Zacrtali smo da Opatija mora imati sadržaje bez kojih nema destinacije, a »Gervais« će biti nezaobilazan igrač na kulturno-turističko-zabavnome planu gradskih događanja – rekao je Dujmić. Pojasnio je još i kako je bilo nemoguće izgraditi garažu u sklopu centra, ali da će u njegovoj blizini uskoro niknuti garaža Gorovo. Također, u neposrednoj blizini nalazi se i garaža Slatina, ali kako je rekao, postoje i parkirna mjesta na javnim površinama kojih je oko 800 u samom centru grada.


– Ovaj je objekt Opatija izgradila vlastitim sredstvima – rekao je gradonačelnik, dok je ukupna investicija umanjena za iznos PDV-a, te može odgovoriti na izazove koji su pred njom u sklopu projekta Rijeka EPK 2020, čiji je Opatija bila grad-partner pri kandidaturi.



– Impresioniran sam kada se u Hrvatskoj grade kazališne i koncertne dvorane, kao što je to sada slučaj u Opatiji. Suradnja započinje već na otvorenju dvorane i nastavit će se tijekom cijele sezone. Oko 40 posto gledatelja i pretplatnika HNK u Rijeci dolazi s područja PGŽ-a i Istarske županije, od toga značajan dio s Opatijske rivijere i mislim da će ova suradnja zapravo biti odlična prilika da im »dovedemo predstavu u njihov kraj«. Isto tako, nadam se da će publika s vremenom shvatiti da ovdje u Opatiji može doživjeti »treću scenu HNK-a Rijeka« i da ćemo i neke redovite programe izvoditi ovdje u »Gervaisu« – rekao je intendant riječkog HNK Marin Blažević.



Ravnatelj Opere HNK-a Rijeka Kovačić zahvalio je što je upravo orkestru riječke Opere omogućeno da sudjeluje u svečanosti otvorenja »Gervaisa«. – Sjajan je to znak buduće suradnje. Rijeci trenutačno nedostaje jedna ovakva dvorana i drago mi je što je Opatija ima – naglasio je Kovačić koji je program svečanog koncerta ocijenio popularnim i raznovrsnim, a to znači da će tijekom večeri »svatko moći pronaći nešto za sebe«


– Vjerujemo da će dvorana biti puna i da će ljudi uživati u klasičnim notama – zaključio je ravnatelj Opere Kovačić.


Udruženi ugostitelji


Kako se saznalo jučer u »Gervaisu«, u organizaciju otvorenja uključili su se i opatijski ugostitelji. Oni su ovim povodom osnovali tvrtku Opatijski ugostitelji d.o.o. koja će organizirati uslužnu djelatnost u klupskom prostoru, ali i biti ekipirana za pružanje drugih srodnih usluga, poput mogućnosti organizacije cateringa za masovnija događanja, najavio je jedan od spomenutih opatijskih ugostitelja Stipe Dunatov.


Klupski prostor u prizemlju otvorit će se uz koncert grupe Vatra


Klupski prostor u prizemlju otvorit će se uz koncert grupe Vatra



Novinari su jučer imali priliku obići sve prostore »Gervaisa«: od prizemlja u kojem je smješten klupski prostor koji može primiti oko tisuću posjetitelja, preko Velike dvorane na drugom katu namijene odvijanju značajnih kazališnih i koncertnih produkcija, ali i određenih kongresnih zbivanja, koja ima kapacitet od 500 do 800 mjesta u gledalištu. Centralna dvorana ima i galeriju. Na prvom katu nalazi se Mala dvorana uz koju je veliki foaje, a iz svakog ugla »Gervaisa« pruža se zadivljujući pogled na ljepote grada.


Prema dostupnim podacima, izgradnja KTC-a »Gervais« koštala je oko 41,5 milijuna kuna bez PDV-a. Grad Opatija je za izgradnju ovog centra podigao kredit kod Erste&Steiermarkischebank d.d. 2013., na rok od 15 godina, a radove na izgradnji »Gervaisa« izvela je tvrtka GP Krk.