"Volim Lovran"

Dugogodišnji problemi: Kad će Lovranac u Vijeće Lučke uprave?

Marina Kirigin

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Drago Korošak uporno traži da konačno i Lovran ima svog zastupnika u Lučkoj upravi Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, kao i rješenje za zapuštene lovranske hotele Danica, Miramar, Splendid...



LOVRAN Općina Lovran i nadalje nema svog predstavnika u Vijeću Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. Iako smo mnogim usmenim i pismenim molbama, izjavama u medijima, vijećničkim pitanjima na lovranskim sjednicama i u Skupštini PGŽ-e tražili da se u Vijeće Lučke uprave imenuje i predstavnik Općine Lovran, nismo uspjeli u tome. Predstavnika u tom Vijeću nemamo od osnutka 1999. godine, a neće ga imati ni u novom mandatu.


 Povećati broj članova


Zanemarivanjem naših traženja, neimenovanjem predstavnika Općine Lovran u Vijeće Lučke uprave ignoriraju se apeli korisnika lučice Lovran-Medveja s oko 100 vezova, koji ukazuju na potrebu rješavanja nagomilanih problema – rekao je Drago Korošak, nositelj liste »Volim Lovran«, dodajući da poštuju pojašnjenje pročelnice Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze da, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Upravno vijeće Opatija-Lovran-Mošćenička Draga ima pet članova, od čega dva člana i predsjednika imenuju osnivači, jednog imenuje ministar iz redova Lučke kapetanije na čijem je području sjedište Lučke uprave, a jednog predstavnici koncesionara na području LU-a.


– Ali smo isto mišljenja, da bi zbog specifičnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave trebalo pokrenuti promjenu ovog članka na način da se ugradi mogućnost povećanja broja članova Upravnog vijeća, npr. s pet na sedam, kako bi predstavnici svih JLS-a bili zastupljeni u Lučkoj upravi, ukoliko ju čini više JLS-a, a sve s ciljem povećanja učinkovitosti i transparentnosti – kaže Korošak, tvrdeći da je samovolja političkih grupacija i pojedinaca pobijedila razum, logiku i potrebe.




Osvrnuo se i na lovranske »kuće duhova«, zapuštene turističke objekte koji su 26 godina izvan funkcije i propadaju. – Odgodom poreza na nekretnine koji je trebao stupiti na snagu 2018., lovranski turistički brend »kuće duhova« – hoteli Danica, Miramar, Splendid, Marina, Medveja, Lovor – se nastavlja. Protiv smo bilo kakvih daljnjih nameta za građanstvo, međutim i dalje podržavamo da se porez za zapuštene i neiskorištene turističke objekte i površine mora uvesti i to onaj s najvišim koeficijentom, kako bi se što prije priveli svrsi. Nažalost, raniji pokušaji uvođenja naplate poreza turističkim objektima koji nisu u funkciji kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu ostao je mrtvo slovo na papiru. Danas se događa isto, samo malo drugačije upakirano.


Kuće duhova


Liburnia Riviera Hoteli, sadašnji vlasnici, oglasili su prodaju većine svojih derutnih i zapuštenih hotela, ugostiteljskih objekata, zemljišta i ponovno dobili novu priliku za nerad. Odgodom uvođenja poreza na nekretnine, prodaja istih oduljit će se ili je vjerojatno neće ni biti. Ponovno će se čekati druga vremena, a agonija će se nastaviti – kazao je Korošak dodajući da ta turistička sramota i gospodarski kriminal traju već 26 godina. – Uskoro ćemo »slaviti« 26. godišnjicu »kuće duhova« u Lovranu.


Svakog dana sve više strahujemo da će se ovi objekti sami od sebe srušiti, nadamo se da pritom nitko neće stradati… – zaključio je nositelj nezavisne liste »Volim Lovran«, podsjećajući na riječi ministra turizma da je značaj turizma za hrvatsko gospodarstvo neprocjenjiv i da je turizam bitan element hrvatskog nacionalnog identiteta.