Legalizacija Hangara i drugih objekata diljem Općine Matulji

Društvene domove legalizirati, a zatim im »udahnuti život«

Davor Žic

Za sve objekte za koje je ocijenjeno da je potrebno zatražiti ozakonjenje, a to su zgrade izgrađene ili dograđene bez valjanih dozvola nakon 1968. godine, općinske službe su pokrenule postupke legalizacije



MATULJI  Društveni domovi na području Općine Matulji, kao, uostalom, i na području ostalih jedinica lokalne samouprave u našem kraju, često su centar života mjesta udaljenijih od općinskog središta, ali s druge strane i izvor administrativnih problema za općinsku upravu.


Naime, većina tih objekata društvene namjene nastala je tijekom vremena »socijalističkog samoupravljanja«, kada se rijetko pitalo za građevinske dozvole, pogotovo ako se gradilo prostore koje je koristila čitava zajednica.


Međutim, nakon promjene društvenog uređenja, takva nesređena situacija postala je prepreka uređenju tih prostora koji su sada često u pomalo zapuštenom stanju, stoga je u procesu legalizacije pokrenutom proteklih godina i Općina Matulji imala »pune ruke posla« kako bi ozakonila objekte u svome (su)vlasništvu. 


  Jušići, Šapjane, Rupa




Prema informacijama predstavljenim na protekloj sjednici Općinskog vijeća, za sve objekte za koje je ocijenjeno da je potrebno zatražiti ozakonjenje – a to su one izgrađene ili dograđene nakon 1968. godine bez valjanih dozvola, temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, općinske su službe pokrenule postupke legalizacije u prosincu 2013. godine, te u travnju i lipnju 2013. godine. 


   – Za domove Jušići, Hangar, Šapjane i Rupa izrađena je kompletna dokumentacija za legalizaciju, i ovi su postupci u tijeku. Treba napomenuti da se radi o javnim građevinama pa je za sve njih potreban geodetski elaborat, arhitektonska snimka, dokaz o ispunjenom zahtjevu mehaničke otpornosti i stabilnosti te izjave ovlaštenih inženjera za elektro i strojarske instalacije. Sukladno dinamici rješavanja predanih zahtjeva za legalizaciju u Županijski ured za graditeljstvo i zaštitu okoliša, dostavljat će se dokumentacije za preostale domove – Rukavac, Biškupi, Mune, Lipa i Brgud – tijekom 2014. godine, kazala je pročelnica Biserka Gadžo. 


  Dom Permani prioritet


Nakon legalizacije, otvorit će se prostor za uređenje društvenih domova, pri čemu je u dosadašnjim obnovama Općina uvela »nepisano pravilo« da se u objektima domova spajaju komercijalni prostori u prizemlju koji bi mogli financirati troškove rada društvenih prostora. 


   – Tu će se gledati prioriteti, odnosno prvo ćemo ići u obnovu onih prostora gdje već sada imamo uvjete za rekonstrukciju. Svakako da je tu sada na prvom mjestu uređenje Doma Permani koje planiramo u suradnji s mjesnim odborom. Zasad smo u fazi izrade idejnih rješenja, a postoji mogućnost da se neka inicijalna sredstva predvide već u proračunu za iduću godinu, kazao je zamjenik načelnika Alen Ružić, dodavši kako će se pokušavati čim više moguće kod financiranja tih javnih projekata okretati sredstvima države i Europske unije.