Ciklus preventive

Drugačija subota u Matuljima: Program MATEKO mijenja pogled na život

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija



MATULJI – Općina Matulji u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, ove subote, 26. listopada, nastavlja desetogodišnji ciklus preventivnih zdravstvenih programa s ciljem prevencije bolesti, ranog detektiranja bolesti te očuvanja kvalitete života građana.


– Nakon deset godina program se nastavlja pod novim imenom MATEKO, Matulji-eko. Osim na prevenciju, akcent stavlja i na ekologiju, život u skladu s prirodom, okretanje sebi te prevenciju stresa. Cilj je poticanje građana da se posvete sebi bilo kroz prehranu i fizičku aktivnost, bilo kroz razne oblike meditacije – rekla je Eni Šebalj, zamjenica matuljskog načelnika, najavljujući program u društvu dr. sc. Petre Šuljić, voditeljice odsjeka za marketing, komunikacije i informatiku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Program je podijeljen u tri cjeline. Prva se odnosi na zdravu prehranu pa će u subotu od 9 do 12 sati građani moći kupovati na Eko sajmu u centru Matulja gdje će se okupiti izlagači šireg područja PGŽ-a i iz Ilirske Bistrice.




Nudit će se razni jestivi proizvodi, eko sredstva za čišćenje, ali i zanimljiva literatura. Drugi dio programa posvećen je preventivnim pregledima pa će u zgradi Općine Matulji od 9 do 12 sati građani moći napraviti mini sistematske preglede, dobiti savjete nutricionista i personalnu dijetu, savjete dermatologa te napraviti BMI – body mass index, ali i izmjeriti tlak i šećer na štandu Crvenog križa Opatija – Aktiva Matulji.


Svi građani s prebivalištem na području Općine Matulji rizične dobne skupine od 45 godina nadalje moći će podignuti potvrde za sufinancirane preventivne preglede od strane Općine Matulji i to za ultrazvuk abdomena ili pak ultrazvuk prostate, dojki te sistematski ginekološki pregled, dok će neovisno o godinama zainteresirani moći podići potvrde za pregled prevencije melanoma.


– Treći segment programa bavit će se meditacijom, fizičkom aktivnošću, osobnim zadovoljstvom, prehranom i druženjem. Ispred Općine Matulji u 10 sati kreće šetnja trasom od Matulja preko Štaciona do Rukavca, zatim kroz Črnčići do Kućeli te na povratku kroz Biškupi, Mohorići natrag u Matulje, a grupu će voditi iskusni planinari, članovi PD-a Lisina.


Putem će se održati vođene radionice meditacije svjesnog hodanja, prisutnosti u trenutku, usredotočenog opažanja i još nekoliko drugih uz stručno vođenje psihologa i psihoterapeuta iz Udruge Malenica.


Sudionike očekuje i zdravi ručak koji će pripremiti Udruga Konopaša Matulji. Degustirat će se i med u OPG-u Kos, a pješačenje će završiti u centru Matulja – najavila je Eni Šebalj.