RAZVOJ

Dozvoljena gradnja 200 novih kuća u Mošćeničkoj Dragi, golf stiže u Brseč?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Građevinsko područje na području općine je prošireno za 20 posto, sve ceste su sada registrirane, formirali smo dvije turističke zone, područje za izgradnju golfa u Brseču, a definirano je i lučko područje u Brseču i Mošćeničkoj Dragi – kaže načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj



MOŠĆENIČKA DRAGA – Općina Mošćenička Draga usvojila je novi prostorni plan. Jednoglasnom odlukom draških vijećnika, ovaj je prostorno-planski dokument čija se izrada čekala tri godine, dobio »zeleno svjetlo«, nakon što su ga na sjednici Općinskog vijeća Mošćeničke Drage izložili planer Bojan Bilić iz tvrtke Plan 21 i načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.


Dokument koji je prije nego je usvojen prošao četiri javne rasprave, omogućit će ovoj najzapadnijoj liburnijskoj jedinici lokalne samouprave razvoj, no s druge strane, kako je naglasio Riccardo Staraj, neće se dopustiti nekrontrolirana izgradnja i devastacija prostora.


– Izrada novog Prostornog plana trajala je tri godine i sada je, u kolovozu 2019. stupio na snagu. Građevinsko područje je prošireno za 20 posto, što će omogućiti izgradnju 200 novih kuća. Sve ceste su sada registrirane, formirali smo dvije turističke zone, područje za izgradnju golfa u Brseču, a definirano je i lučko područje u Brseču i Mošćeničkoj Dragi. Zaštićena područja imaju kvalitetnu konzervatorsku zaštitu.




Također, treba reći i da je tekstualni dio plana u velikoj većini izmijenjen i puno je fleksibilniji i bliži investitorima i stanovništvu u cilju provedbe projekata i dobivanja dozvola. Naša su razmišljanja išla u smjeru da se plan uskladi s razvojem turizma i potrebama turističkog iznajmljivanja, ali i samog života ljudi – rekao je načelnik Staraj.


Po njegovim riječima, paralelno dok se radio novi prostorni plan, DPU-i su stavljeni izvan snage pa se na tom području primjenjuju odredbe Generalnog urbanističkog plana.


Benzinske pumpe


– Isto tako, mijenjali smo UPU Kraj i UPU Zagore te UPU Sveti Ivan. Provedbom usvajanja plana stvoreni su preduvjeti za realizaciju UPU-a Paljon i izmjenu UPU-a Sveti Ivan radi skorih većih ulaganja investitora. Formirali smo i poslovnu zonu koja se nalazi u smjeru Istre, na granici s Kršanom.


Stavili smo dvije markacije za buduće benzinske pumpe te će je potencijalni investitori na barem jednoj od te dvije pozicije i izgraditi – dodao je Staraj.


Izrada Prostornog plana Općine Mošćenička Draga bila je vrlo složen posao jer se radi o golemom terenu koji je s gotovo 50 posto zemljišta u obuhvatu Parka prirode Učka. Plan je ovisio o Zavodu za prostorno planiranje i Ministarstvu, a prije osam mjeseci je odbijen radi administrativne greške. No, u novom pokušaju je sve prošlo brzo i glatko te su dobivene sve potrebne suglasnosti.


Pristupne ceste


– Želim reći hvala Zavodu za prostorno planiranje u Rijeci te riječkom Konzervatorskom odjelu na suradnji i savjetima, zatim Bojanu Biliću iz firme Plan 21, svim vijećnicima i komisiji unutar Općine koja se sastajala petnaestak puta kako bi »izvagala« što je sve Općini Mošćenička Draga potrebno.


Nema straha, općina je i dalje ostala u zaštićenom području, neće biti preizgrađenosti, izdvojene su turističke zone, riješili smo obalnu crtu te osmislili investicije na mulu u Mošćeničkoj Dragi. Vrlo smo pazili da sva građevinska područja imaju pristupne ceste, tako da smo ih sve registrirali – naveo je draški načelnik.


Osim što će se uz novi prostorni plan omogućiti izgradnja 200 novih kuća, uz njega stižu i dobre vijesti za buduće vlasnike kuća za odmor s bazenima. Zbog skučenosti prostora, bazeni više neće morati biti najmanje 4 metra udaljeni od susjedne parcele, već je po novom najmanja dopuštena udaljenost na samo metar od susjednog terena.