Podizanje standarda

Do ljeta bez suhih špina, Brseč dobiva i kanalizaciju

Marina Kirigin

Radovi na infrastrukturi u Brseču - Ivan Balgavi, Riccardo Staraj i Ervino Mrak / Snimila Marina KIRIGIN

Radovi na infrastrukturi u Brseču - Ivan Balgavi, Riccardo Staraj i Ervino Mrak / Snimila Marina KIRIGIN

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,9 milijuna kuna, a brsečka investicija je šesti projekt Liburnijskih voda za koji su dobili sredstva iz EU fondova



BRSEČ Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč, koji su započeli na samom kraju prošle kalendarske godine, do ove ljetne sezone omogućit će građanima priključenje na sustav sanitarne kanalizacije.


Projekt izgradnje kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč sastoji se od dogradnje postojećeg sustava sanitarne kanalizacije u staroj jezgri naselja Brseč koji do sada nije mogao biti u funkciji, proširenja mreže u ostatku naselja i proširenja i poboljšanja postojećeg sustava vodoopskrbe.


Gradi se oko 1.650 metara kolektora sanitarne kanalizacije, tri kanalizacijske crpne stanice s tlačnim vodovima ukupne duljine oko 300 metara te rekonstrukcija i izgradnja oko 530 metara vodoopskrbne mreže. Sve crpne stanice bit će spojene na nadzorno upravljački sustav Liburnijskih voda.





Liburnijske vode su već do sada uspješno završile tri projekta financirana iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020: Izgradnju vodovodne crpne stanice Sv. Petar u Mošćeničkoj Dragi, izgradnju sustava vodoopskrbe u naselju Kali, Medveja u općini Lovran i izgradnju vodospreme VS Poklon na području Grada Opatija te za te projekte povukle više od 14 milijuna kuna iz Europskog fonda ruralnog razvoja po natječajima objavljenim u 2016. godini. Uz ovaj projekt, na natječaju iz 2018. godine, za financiranje odobren je i projekt dogradnje vodospreme VS Orljak u vrijednosti od 7,2 milijuna kuna s čijom će se realizacijom krenuti krajem godine, istaknuto je na konferenciji u Brseču na kojoj je uz Mraka i Staraja sudjelovao i Ivan Balgavi, rukovoditelj Razvoja i investicija Liburnijskih voda.



Rok 30. svibnja


Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,9 milijuna kuna. Vrijednost izgradnje i dijela općih troškova od 5,2 milijuna kuna financira se iz Mjere M07 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« gdje su EU sredstva u iznosu od 85 posto (4,4 milijuna), a sredstva Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 15 posto (oko 782.000). Preostali iznos od 2,7 milijuna kuna odnosi se na PDV i neprihvatljive opće troškove koje sufinanciraju Općina Mošćenička Draga i Liburnijske vode. Izvođač radova je Građevinar d.o.o. Čabar, dok je stručni nadzor nad izgradnjom građevine 3D PLAN d.o.o. Rijeka, glavni nadzorni inženjer je Zvonimir Kurbanović. Ugovoreni rok završetka gradnje je 30. svibnja.


Vodovodno-kanalizacijski radovi su u tijeku u samoj staroj jezgri Brseča / Snimila Marina KIRIGIN


Vodovodno-kanalizacijski radovi su u tijeku u samoj staroj jezgri Brseča / Snimila Marina KIRIGIN



– Izgradnjom kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč omogućit će se spajanje novih 40-ak objekata na sustav sanitarne odvodnje, te će se pustiti u funkciju postojeća mreža koja do sada nije mogla biti u funkciji s već postojećih 40 priključaka. Također će se rekonstruirati i dograditi postojeća vodoopskrbna mreža kako bi se osigurala stabilnost vodoopskrbe i u potpunosti zadovoljile potrebe stanovništva u ljetnim mjesecima – rekao je Ervino Mrak, direktor Liburnijskih voda na jučerašnjoj konferenciji za novinare u staroj jezgri Brseča dodajući i kako je brsečka investicija šesti projekt Liburnijskih voda za koji su dobili sredstva iz EU fondova.


Gradnja golf igrališta


Riccardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage naveo je kako je Brseč još unazad gotovo dva desetljeća bio opskrbljen vodom te kako je taj veliki investicijski zamah omogućio kvalitetniji život mještana, ali i razvoj turizma kao i svega onog zacrtanog što tek dolazi u turističkim planovima. Takav jedan dugoočekivani projekt u Brseču je i golf igralište – resort koji je je trenutačno u »jednom ozbiljnijem zamahu« jer se nazire investitor, rekao je Staraj navodeći kako se prilikom ovog ulaganja vodilo računa i o potrebama buduće turističke infrastrukture.


Naveo je da oko deset posto Općine Mošćenička Draga još nije pokriveno vodoopskrbnim sustavom, no kako vjeruje da će kroz nekoliko godina, što je i u planu, vodu dobiti i predio prema Medveji kao i ruralni dio u zaleđu, na proplancima, gdje se sve više obnavljaju kuće za odmor. Uz iznošenje podatka o tome kako Brseč bilježi veliko povećanje broja noćenja, naveo je i tri kapitalne investicije koje očekuju ovo mjesto tijekom ove i sljedeće godine – probijanje ceste za Žuntarovo i postavljanje kanalizacijske mreže te proširenje groblja.