Svečanost na Lipovici

Dječje carstvo: Opatijsko društvo Naša djeca preselilo u novi prostor

Marina Kirigin

Društvo »Naša djeca« preselilo u obnovljenu zgradu pokraj sportske dvorane na Lipovici / snimio V. KARUZA

Društvo »Naša djeca« preselilo u obnovljenu zgradu pokraj sportske dvorane na Lipovici / snimio V. KARUZA

Uređenje i prenamjena novih prostorija koštali su Grad Opatiju oko 900.000 kuna, te premda je prostor od 150 »kvadrata« veličinom podjednak prethodnome, nova lokacija svima više odgovara



 Društvo »Naša djeca« Opatija dobilo je nove prostore. S Punta Kolove, iz potpuno neadekvatnog prostora za rad ove vrlo aktivne udruge, preseljeni su u obnovljenu samostojeću kućicu u blizi opatijske Sportske dvorane »Marino Cvetković« na Lipovici. U oko 150 »kvadrata« lijepo uređenog prostora mali Opatijci dobili su svoj novi dom u kojem će DND-ovci i nadalje omogućavati i brinuti se za sve one aktivnosti za djecu koje su i dosad organizirali, a nastavit će i raditi na projektima.


Članovi Društva »Naša djeca« Opatija dugo su iščekivali novi smještaj. Jedan od najaktivnijih kolektiva u Opatiji koji broji oko 230 djece i 28 odraslih članova godinama je radio u neadekvatnim i teškim uvjetima. Grad Opatija stoga im je odlučio pokloniti, odnosno dati na korištenje, novi prostor u čije je uređenje i prenamjenu investirano nešto manje od 900.000 kuna. Prostor je »kvadraturom« podjednak prethodnome, no njegova lokacija i dostupnost je znatno više prilagođena djeci i mladima, ali i roditeljima koji ih dovoze na aktivnosti. To je na jučerašnjoj primopredaji prostora potvrdila i Sanja Škorić, tajnica DND-a Opatija.



– Dosadašnjim aktivnostima na međunarodnome planu članovi DND-a postigli su zavidne rezultate, te osigurali vrlo kvalitetnu promociju Opatije, kao Grada, ali i turističke destinacije – rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić te potvrdio kako je jedna od bitnih prednosti novog prostora lokacija zbog koje će članovi DND-a moći kombinirati svoje aktivnosti i s korištenjem sportskih kapaciteta te trgom ispred dvorane, ali i obližnjom plažom Lipovica, što će doprinijeti kvaliteti aktivnosti i radu članstva.





Rade od 1952. godine


– Društvo Naša djeca je najstarija organizacija, djeluje od 1952. godine u našem gradu. Godine 1963. ostali smo bez pionirskog doma, a evo sada, nakon pedesetak godina se vraća prostor djeci. Novi prostor je na puno boljoj lokaciji, u blizini škole, sportske dvorane, kupališta Lipovica, dječjeg vrtića Volosko. Ima prilaz za invalide i s te strane je daleko bolji u odnosu na onaj u kojem smo da sada radili. Kvadratura je podjednaka prethodnoj, a sada kada smo selili shvatili smo koliko toga imamo, pa nas sada muči arhiva. Mislim da će novim prostorom biti zadovoljni i roditelji i djeca. Rekla bih da su naši mali Opatijci sa ovim novim smještajem dobili jedan novi kvart na kojem smo svi skupa pa će i suradnja biti olakšana, brža i konkretnija. Što je najvažnije, tu smo u blizini škole. Imamo dosta djece uključene u program pomoći u učenju pa će se nakon ručka u školi sami moći spustiti do nas i potražiti pomoć, rekla je Sanja Škorić.


Novouređeni objekt u vlasništvu Grada Opatije dat je jučer na korištenje opatijskom DND-u u nazočnosti brojnih uzvanika, predstavnika opatijske vlasti, ali i djece. U prigodnom, kratkom programu sudjelovali su članovi DND-a Opatija i njihovi gosti – Dječji zbor »Lovranske črešnjice« OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana i Dražen Turina Šajeta, a nakon predaje objekta svi zainteresirani mogli su razgledati novouređene prostorije.


Dječje vijeće i »Kolibrići«


Samostojeći objekt Grad Opatija namijenio je za korištenje inače vrlo aktivnome DND-u te predstavnicima Dječjeg gradskog vijeća Opatija, jer prostor koji im je do sada bio na raspolaganju nije više odgovarajući njihovim potrebama, s obzirom na broj članova Društva, korisnika sadržaja i kvalitetu njihovih aktivnosti, poručili su iz Grada Opatije.


Opatijski DND organizira brojne aktivnosti u slobodno vrijeme za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a lani je Društvo »Naša djeca« u Domu lordova u Londonu primilo visoko svjetsko priznanje organizacije Child and Youth Finance International (CYFI) u kategoriji vodstvo u civilnom društvu. Sudjelovali su i u međunarodnoj konferenciji » Dječja prava su važna: Zašto Europa treba ulagati u djecu« koja se održala u Bruxellesu, a koju je otvorila belgijska kraljica Matilda. Tijekom ljetnih mjeseci DND Opatija u sklopu svojih aktivnosti realizira i program čuvanja djece vrtićkog uzrasta, aktivna je i grupa za djecu s posebnim potrebama »Kolibrići«, te koordinira rad Dječjeg Gradskog vijeća.