Opstrukcije predstavničke većine

DUJMIĆEVA LISTA Opatija ne klizi u provaliju, a koalicija stalno mijenja stav

Srđan Brajčić



OPATIJA Gradski vijećnici Nezavisne liste Ive Dujmića, Zorica Sergo i Vlado Brnečić poručili su da je opatijski proračun održiv i stabilan. Osvrćući se na zadnju sjednicu opatijskog Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Ivo Dujmić povukao rebalans proračuna, ističu da se nipošto ne mogu složiti s konstatacijom predsjednika Vijeća Roberta Kurelića koji je izjavio da Opatija već godinama klizi u provaliju. Sergo i Brnečić ocijenili su da je predstavnička većina u opatijskom Vijeću nedosljedna. Pojašnjavaju da su stranke iz koalicije SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera lani, u prosincu podržale proračun za 2018. godinu. U njemu je vrlo jasno naznačeno to da Grad računa s prodajom dviju svojih nekretnina, bivše tvornice Ika i stare zgrade dječjeg vrtića.


Međutim, predstavnička većina promijenila je svoj stav o prodaji opatijskih nekretnina. Naime, na zadnjoj sjednici Vijeća stranke nisu dala suglasnost gradonačelniku Dujmiću da oglasi prodaju zgrade koju je koristio Dječji vrtić do svog preseljenja na Punta Kolovu. Osim toga, koalicija se suprotstavila Dujmićevoj namjeri da Grad zaduži za 10 milijuna kuna.– Prihod od te prodaje i ostale imovine planiran je u iznosu od 28 milijuna kuna, na temelju procjena izrađenih od ovlaštenih procjenitelja. Da se prodaja ostvarila, nikakvih kreditnih zaduženja ne bi trebalo, ustvrdila je Zorica Sergo koja je potom ocijenila da je kohabitacija koju zaziva predstavnička većina samo fraza i da je u stvarnosti zapravo ni ne žele. – Gradonačelnik je još u srpnju pozvano na sastanak predstavnike svih stranaka u Vijeću na kojem je izložio sve opcije. Rezultat tog sastanka je bila konferencija za tisak predstavnika stranaka predstavničke većine koja se usprotivila kreditnom zaduženju i najavljivala da oni »nisu protiv prodaje nekretnina«, ali da prijedlog gradonačelnika nisu niti dobili. Naravno da na sastanku nitko nije rekao da se protivi prijedlogu kreditnog zaduženja. Sada smo vidjeli na djelu opstrukciju i nedosljednost predstavničke većine; jer za proračun su glasali a za njegovo izvršenje ne! Može li se njima i dalje vjerovati, pitala je Zorica Sergo koja ističe da su argumenti predstavničke većine koje su izrekli u raspravi o kreditnom zaduženju i prodaji zgrade starog vrtića, mizerni i nedosljedni.

Vlado Brnečić i Zorica Sergo / Foto M. ANIČIĆ


Vlado Brnečić i Zorica Sergo / Foto M. ANIČIĆ



Obećano – realizirano


Grad tim kreditnim zaduženjem ne bi ugrozio proračun, smatra Sergo, zbog toga što su kamate vrlo niske, svega 1,8 posto i Grad može »servisirati« otplatnu ratu u iznosu od 900.000 kuna.U trenutku kada se nešto proda, dodaje vijećnica s liste Ive Dujmića, taj kredit može se vratiti bez naknade za prijevremenu otplatu. – Naš protuargument je bio da su to su samo dva »anketno-arhitektonska natječaja«, od kojih svaki košta oko 450.000 kuna. Predstavnička većina samo je u odbijanju UPU Opatija u lipnju ove godine naručila njih pet, podsjetila je Zorica Sergo koja se osvrnula i na pojašnjenja s kojima je predstavnička većina branila razloge odbijanja prodaje zgrade starog vrtića. To je niska početna cijena prodaje. Zorica Sergo ističe da je cijenu utvrdio ovlašteni procjenitelj.

– Ali mogli su kao predstavnička većina donijeti odluku da izglasamo veću početnu cijenu kad se već smatraju stručnima komentirati procjene. To nisu htjeli učiniti jer je njihov glavni cilj bio ne dozvoliti prodaju i nastaviti svoju rušilačku politiku, smatra ova vijećnica koja poručuje da je u interesu predstavničke većine zaustaviti proces razvoja Opatije, uvesti nove namete i poreze i tako još više opteretiti već opterećeno gospodarstvo.


Kaže da njima nije u interesu odgovorno i racionalno donijeti odluke o prodaji imovine ili kreditnom zaduženju. – Ponašaju se neodgovorno i stalno se skrivaju iza anketa, javnih tribina pa čak i Mjesnih odbora, ali ne zato što oni slušaju građane i poštuju njihovu volju, već zbog toga što nisu u stanju donijeti odgovornu odluku i stati iza nje, a građani su ih zato izabrali. Možda bi građani odlučili da se proda zgrada i s tim novcem nastavi s poticajnim mjerama; sufinanciranjem plaćanja vrtića, sufinanciranjem umirovljenika, poticanjem otvaranja OPG-a, poticanjem zapošljavanja, poticaja za svako novo rođeno dijete, sufinanciranja komunalnog doprinosa za mlade obitelji i da sve mjere ne nabrajamo. Upravo ova zadnja, sufinanciranje komunalnog doprinosa je izglasana jednoglasno na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća i to je ujedno i zadnje izvršeno izborno obećanje Nezavisne liste Iva Dujmića. Mi smo to građanima obećali i izvršili, poručila je Sergo koja podsjeća na to da su stranke u Vijeću zajednički donijele mnogo poticajnih mjera i sufinanciranja, za bolji život građana u Opatiji.

Nećemo nove namete


Vlado Brnečić ističe da je gradonačelnik u svojem priopćenju pojasnio da neće biti novih nameta za građane, jer su oni na prvom mjestu i da će i dalje voditi računa o gospodarstvenicima i kako njima olakšati poslovanje i potaknuti nova zapošljavanja. – Gradonačelnik neće predložiti da se vrati porez na potrošnju ili neki drugi oblik nameta kojega priziva predsjednik Gradskog vijeća. Naša lista predložit će gradonačelniku i inzistirati na tome da predloži rebalans proračuna u kojem će ponovno stajati prihod od prodaje imovine, odnosno stare zgrade vrtića i bivše tvornice Ika. To smo već zajednički izglasali. Ako predstavnička većina ne bude podržala rebalans proračuna, preuzet će odgovornost za neisplatu 500 kuna naknade po umirovljeniku za Božić i 800 kuna dopunskog zdravstvenog osiguranja. Jednako tako bit će odgovorni za neisplatu naknade za novorođenčad i potpora poduzetništvu, ustvrdio je Vlado Brnečić.